Novi broj časopisa D&D VRT

DANAS (14.3.) na kioscima i u trgovinama potražite svoje omiljeno zeleno tiskano izdanje

Donosimo zanimljive priče o uzgoju svih vrsta salata u vrtu i na balkonu te odličan način kako od starih teglica napraviti savršenu posudu za biljke po svojoj mjeri

Konačno je stiglo tzv. vrtlarsko doba. Točnije, vrijeme godine u kojem sve više vremena provodimo u svojim vrtovima, na balkonima i terasama te općenito u prirodi. Iskreno, jedva smo dočekali sunčanije dane jer oni znače da ćemo zasigurno sve više slobodnog vremena posvećivati biljkama, cvijeću, drveću, povrću, voću... Ukratko, zelenim ljubimcima koji su tijekom hladne zime bili zapostavljeni i nalazili se u stanju mirovanja.

ZA POČETNIKE

Tim časopisa D&D Vrt u novom broju, koji izlazi u četvrtak 14. ožujka uz Jutarnji list, donosi vam brojne zanimljive i inspirativne teme, poput vodiča za uzgoj svih vrsta salata. Nema vrta bez salate, povrća koje je vrlo lagano uzgojiti, brzorastuće biljne vrste koja zauzima vrlo malo mjesta u gredici i najbolje raste u razdoblju od ranog proljeća do jeseni. Svatko tko raspolaže i najmanjim prostorom za uzgajanje, bilo da je riječ o osunčanom prozoru ili komadiću zemlje, može uzgojiti svježu i ukusnu domaću salatu. Općenito govoreći, uzgajanje salate i ostalog zelenog lisnatog povrća - poput špinata, matovilca i blitve - dobar je izbor za svakog početnika u vrtu. Saznajte koje sve vrste salate postoje, kako ih najbolje uzgojiti, a donosimo i detaljni “uradi sam” projekt kako brzo i jednostavno učinkovito posaditi salatu na balkonu, usred gradske vreve.

Posjetili smo podstanarske stanove čiji su vlasnici svaki kutak obogatili raznovrsnim biljem, cvijećem...

ZAŠTIĆENO

U novom broju časopisa D&D Vrt bavimo se i omiljenim vjesnicima proljeća. Visibabe, šafrani, zvončići, tulipani, zumbuli... oduševljavaju nas svojim izgledom i mirisom te vraćaju u djetinjstvo kada smo s posebnim obožavanjem brali to cvijeće na livadi. Danas je situacija drugačija, a neke od tih vrsta su zaštićene i rijetko se mogu vidjeti po parkovima. Saznajte koje i zašto.

Još jedna lijepa i kreativna tema kojom se bavimo u novom broju časopisa D&D Vrt samostalna je izrada savršene teglice za dragu biljku. Naš suradnik, vrtlar Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, uči vas kako možete izraditi posudicu kakvu želite, ali i iskoristiti stare keramičke lončiće.

Upoznajemo vas i s cijanotipijom, fotografskom tehnikom. Specifičnost postupka je da se na kraju procesa dobiva fotografija karakteristične cijan boje, dodajući umjetničku notu reproduciranom materijalu. Istom tehnikom stvara se i fotogram biljaka

SHOPPING

Pišemo i o jednostavnoj fotografskoj tehnici cijanotipiji, odnosno kemijskom procesu koji je otkrio Sir John Herschel 1842. godine koristeći ga za stvaranje preslika bilježaka i dijagrama. Specifičnost je tog postupka da se na kraju procesa dobiva fotografija karakteristične cijan boje, dodajući pomalo umjetničku notu reproduciranom materijalu. Istom se tehnikom koristila i engleska botaničarka i fotografkinja Anna Atkins koja je taj postupak iskoristila za stvaranje fotograma biljaka. Bavila se proučavanjem paprati i algi čije je fotograme poslije koristila kao ilustracije u svojoj knjizi “Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions” 1843. godine. To se djelo smatra prvom fotografski ilustriranom knjigom. Vjerujte, osvojit će vas priča i slikovni materijal naše fotografkinje Berislave Picek.

No, to nije ni približno sve što donosimo u novom broju časopisa D&D Vrt. Vodimo vas i u prekrasne zelene podstanarske stanove u kojima, unatoč tome što je riječ o prostorima za najam, vlasnici nisu propustili priliku upotpuniti svaki kutak zelenilom. U shopping sekciji predstavljamo vam sve što će vam trebati u vrijeme presadnica, a donosimo i info gdje sve to kupiti i po kojim cijenama.

Novi broj časopisa D&D Vrt potražite na kioscima samo u četvrtak 14. ožujka uz Jutarnji list.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:56