Mogu biti i sobne

Ove biljke namijenjene vanjskom uzgoju možete slobodno prebaciti u zatvoreno, ako već niste

 Unsplash
Mnoge popularne biljake, prvenstveno namijenjene vanjskom uzgoju, također čine izvrsne sobne biljke

Možda bi trebalo znati veseliti se promjeni godišnjih doba, pronaći radost u svježem zraku i opadanju lišća. Ali ako volite uzgajati biljke, početak jeseni znači samo jedno - kraj ljeta. Ipak predstojeća opasnost od mraza ipak ima svoju prednost - mogućnost novih besplatnih sobnih biljaka pa se spremite na vrijeme. Ovo je način da ljetno cvijeće raste zauvijek u zatvorenom prostoru, a evo kako to učiniti.

image
Unsplash

Mnoge od najpopularnijih biljaka, čije suptropsko podrijetlo znači da imaju malo ili nimalo obrane od mraza, također čine izvrsne sobne biljke. U sezoni kada se obično iščupaju i iskopaju kako biste napravili mjesta za nove, njihovo ponovno useljenje u zatvoreni prostor ne samo da vam besplatno daje sobne biljke, već pomaže smanjiti utjecaj onoga što može biti krajnje rasipna vrtlarska praksa. Također, kako razne sorte koje uzgajate vani mogu doći i otići u iznenađujuće kratkom vremenskom razdoblju, ponekad nestaju iz kataloga bez najave od godine do godine, ako ste posebno zaljubljeni u neku sortu, ovo može biti siguran način očuvanja.

image
Unsplash

Budući da s dolaskom jeseni prijeti mraz, izvadite većinu biljaka poput nedirka, begonija, pelargonija, fuksije ili ukrasne koprive i posadite ih u kompost bez treseta te ih zalijte dobrom vodom. Ako pate od lomljenja korijena tijekom procesa izvlačenja, možete ih lagano podrezati kako bi potaknuli novi rast, ali obično im to čak ni ne treba. Sve što im je potrebno je svijetlo mjesto u zatvorenom prostoru, a oni će se oporaviti u roku od samo tjedan ili dva kako bi vam pružili boju tijekom cijele godine.

image
Unsplash

Nemojte se zamarati ako imate previše biljaka u svom zatvorenom prostoru, novi dodaci uvijek mogu poslužiti za osobne i lijepe poklone prijateljima. James Wong, poznati botaničar, kaže da je eksperimentirao s desecima vrsta i otkrio da bilo koja vrsta koja je prvenstveno za uzgoj vani dobro funkcionira i u zatvorenom prostoru. Samo izbjegavajte vrlo velike biljke kojima treba jako puno svjetla i topline, poput dalija i kane, i bit ćete dobro.

image
Unsplash

Možda je još jednostavniji i prostorno učinkovitiji način da svojim biljkama omogućite život u zatvorenom prostoru uz pomoć reznica. Uostalom, tako se velika većina komercijalno razmnožava. To znači da možete nabaviti materijal od prijatelja i susjeda, ili jednostavno negdje usput.

To možete učiniti ili na tradicionalan način - umočite odrezani kraj u hormon za ukorjenjivanje, zatim ga stavite u posudu zajedno s dovoljno vlažnim kompostom - ili eksperimentirajte s postavljanjem reznica u male vaze s vodom. Ovo je poslastica za sve vrste kandidata, ne samo da ćete besplatno izrađivati ​​biljke, već ćete istovremeno imati i lijep prizor na svojoj prozorskoj dasci. Lijep način da uživate u ljetnom cvijeću duboko u mračnim dubinama zime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:59