MOGUĆE JE!

I vi može uzgojiti citruse u svome domu! Ovo je sve što trebate znati za uspješan početak

 Berislava Picek/CROPIX
I zbog prekrasnih fotografija koje je snimila Berislava Picek i zbog znanja, svaki agrumoljubac će arhivirati ovaj tekst. Trebat će!

Rijetko je koja biljka u zatvorenom prostoru korisna čovjeku poput agruma, čiji plodovi bogati vitaminom C zasluženo imaju svoje mjesto u kućnoj ljekarni. Čak su i građom, kao mala i vrlo razgranata stabla, stvoreni za uzgoj u stanu ili na balkonu. Do te su mjere prilagodljivi da se mogu uzgojiti i patuljaste sorte, savršene za prostore minijaturne površine. Agrumi se ubrajaju među biljke koje i svojim izgledom, pa čak i mirisom oplemenjuju prostor. Zimzelena krošnja limuna ispunjena je cijele godine mirisnim bijelim cvjetovima, a čarolija biljke samo raste kako dozrijevaju žuti plodovi.

Uzgajanje citrusnog voća poput limuna, naranče ili mandarine može biti zahtjevno jer u početku treba usvojiti specifična znanja vezana za održavanje biljke. Ovo je pet najvažnijih stvari koje morate znati ako želite uzgajati citrusno voće u svojem domu.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. CITRUSI VOLE TOPLINU

Citrusi su veliki ljubitelji topline i za optimalan rast potrebna im je temperatura od 15 do 30°C. Svako izlaganje hladnoći treba izbjegavati, pogotovo u vrijeme vegetacije početkom jeseni ili kasno, krajem proljeća. Zato se u područjima s hladnom zimom zimzelena stabla agruma uzgajaju u posudama koja se, kada se temperatura spusti, premještaju u zatvorene prostorije s puno svijetla i topline. Nikako se ne smije dopustiti da se zamrzne tlo u posudi, niti da takva situacija potraje nekoliko dana jer će štete za biljku biti nepovratne, a to se posebno odnosi na mlađe stablo, koje je izrazito osjetljivo na niske temperature.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. ZA RAST TREBAJU SVIJETLO

Agrumi za rast i razvoj trebaju svjetlo. Zbog toga se posude s citrusnim voćem u stanu postavljaju na osunčana mjesta pokraj prozora ili na staklenoj terasi gdje je temperatura od 10 do 15°C. Zimi, kada je dan kraći, biljka se prilagođava manjem doprinosu svijetla, no postoji granica nakon koje stablo počinje odbacivati listove i biljka ulazi u stanje mirovanja. To se najčešće događa kada je biljka dulji vremenski period izložena tamnim ili polusvijetlim prostorijama.

Kod određivanja pozicije u prostoru treba biti svjestan da biljke smještene direktno ispod prozora primaju u prosjeku 60 posto svjetla iz okolice, one udaljene metar od prozora 18 posto, a ako su na udaljenosti od dva metra dobivaju 7 posto svjetlosti.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. VLAGA IM JE TEMELJNI UVJET ZA RAST I RAZVOJ

Stupanj vlažnosti tla, manjak ili suvišak vode odrazit će se na životne procese u biljci poput fotosinteze, disanja i transpiracije. Nedostatak vode u tlu uzrokovat će kovrčanje, sušenje i otpadanje lišća, a plodovi će ostati zakržljali. Višak vode u tlu, pak, sprečava normalni rad korijenova sustava i guši ga. Optimalna vlažnost tla trebala bi biti 60 posto apsolutne vlažnosti, što se odnosi i na vlagu u zraku.

Ako je biljka smještena u prostoru sa suhim zrakom, dolazi do oštećenja lista, koji vene, skuplja se, žuti i na kraju otpada.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. PRIHRANA MORA BITI REDOVITA I U MANJIM OBROCIMA

Budući da je tlo u posudi kompaktno i ograničeno, izmjena hraniva može biti otežana. Zato je poželjno prihranjivati, od travnja do kolovoza u manjim količinama, čak i na tjednoj bazi, folijarno ili zalijevanjem.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. REZIDBA AGRUMA OBAVLJA SE U POSUDI

Rezidba agruma može se obaviti kad god je to potrebno, no najbolje ju je obaviti tijekom ožujka. Ovisno o tome gdje prezimljuju, odnosno o količini svjetlosti kojoj su izloženi tijekom zime, stabla citrusnog voća odbacit će dio lišća ako nemaju dovoljno svjetla. Slobodno prikratite ogoljele zelene izbojke imajući na umu oblikovanje kuglaste krošnje.

image
Berislava Picek/CROPIX

Ne zaboravite: Redovito čišćenje listova od prašine mokrom krpom omogućava bolje disanje i povećava količinu svjetlosti koju biljka prima.

image
Berislava Picek/CROPIX

OBRATITE PAŽNJU! Nedostatak vode u tlu uzrokovat će kovrčanje, sušenje i otpadanje lišća, a plodovi će ostati zakržljali.

image
Berislava Picek/CROPIX

LIMUN I KUMKVAT KAO UKRASNE BILJKE

Agrumi u loncu u prvom su redu ukrasne biljke koje svojim lijepo oblikovanim krošnjama osvježavaju prostor i stvaraju mediteranski ugođaj.

PREGLED CITRUSA

Neke od najpoznatijih vrsta citrusa u našim krajevima su limun (Citrus limon), slatka naranča (C. sinensis), mandarina (Citrus reticulata), grejp (C. paradisi), limeta (C. limetta), gorka naranča (C. aurantium), četrun (C. medica), kumkvat (Fortunella margarita) i mnoge druge.

image
Berislava Picek/CROPIX

LIMUN (CITRUS LIMON)

Idealna lončanica za početnike jer su na stablu cijele godine cvjetovi i plodovi različite zrelosti. Osim što lijepo izgleda, lišće limuna isparava fitoncide, posebne tvari koje uništavaju bakterije u zraku prostorije koje štetno djeluju na ljudski organizam.

SLATKA NARANČA (CITRUS SINENSIS)

Nakon banana, slatka je naranča drugo najuzgajanije voće na svijetu. Plod naranče krcat je tvarima koje imaju antimikrobna, antikancerogena, regenerativna i druga svojstva. Svi se cvjetovi otvaraju istodobno.

image
Berislava Picek/CROPIX

GORKA NARANČA (CITRUS AURANTIUM)

U našem primorju uzgaja se odavna. Posebno je zastupljena u parkovima južnog primorja, na području Dubrovnika, Korčule, Mljeta i drugih. Mnogo je bogatija vitaminom C od limuna, a svježe iscijeđen sok može se zamrznuti za ljetnu konzumaciju.

image
Berislava Picek/CROPIX

LIMETA (CITRUS LIMETTA)

Stablo limete rijetko naraste više od 120 centimetara, a plodovi izgledaju poput malog, nezrelog limuna. Sok limete vrlo je ukusan i neizostavan dodatak koktelima, ali i jelima poput umaka guacamole.

image
Berislava Picek/CROPIX

MANDARINA (CITRUS RETICULATA)

Mandarina je u Europu stigla iz Kine 1805. godine. To je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima.

KUMKVAT (FORTUNELLA MARGARITA)

Neobična vrsta agruma čije je stablo puno neobičnih malih jestivih narančastih plodova koji se jedu s korom, koja je tanka. Zbog svojeg manjeg rasta idealan je za uzgoj u malim prostorijama.

GREJP (CITRUS PARADISI)

Južna strana s mnogo svjetlosti najbolja je pozicija za uzgoj grejpa u posudi. Grejp cvate u svibnju, a plodove donosi od studenog do svibnja.

ČETRUN (CITRUS MEDICA)

Plod se razlikuje od limuna po kori koja je grbava i hrapava na dodir. Može se naći kao pojedinačno stablo na našem jugu, posebno u dubrovačkim vrtovima i dubrovačkim otocima.

image
Berislava Picek/CROPIX

VITAMIN C PROTIV PREHLADE

Vitamin C zasigurno je prva stvar koja nam padne na pamet kad u ruci držimo citrusno voće, osim možda kada je u pitanju limeta, sastojak popularnog koktela Mojito. No, bez obzira na to o kojem se agrumu radi, svi su od neprocjenjive koristi za čovjekovo zdravlje jer sadrže askorbinsku kiselinu, esencijalni nutrijent koji naše tijelo ne može proizvesti. Bolest povezana s nedostatkom vitamina C zove se skorbut. Riječ je o avitaminozi od koje su, među ostalim, pobolijevali mornari na dugotrajnim putovanjima tijekom kojih je iz prehrane izostalo svježe voće i povrće. Kada bi se u prehranu ponovno uvrstile namirnice s vitaminom C, bolest bi odmah nestala.

image
Berislava Picek/CROPIX

OCIJEDITE AGRUME

Sokovi od citrusa mogu se raditi od po- jedinačnih agruma ili se mogu kombinirati u jednom soku limeta, limun, naranča... Sok dodatno začinite đumbirom za jači okus ili, ako je prekiselo, žličicom meda.

image
Berislava Picek/CROPIX

ARANCINI

  • 2 kg nešpricanih naranči
  • 300 - 400 g šećera
  • voda

Koru naranče narezati na duguljaste štapiće širine 5 mm. Staviti u vodu, da kore budu prekrivene i ostaviti tako 4 dana. Mijenjati vodu 2 puta dnevno; ujutro i navecer. Zatim kore ocijediti i izvagati. Pretpostavka je da ce ih biti oko 500 grama. Staviti ih u 3 dcl vode i kuhati dok ne omekane. Dodati šećer i kuhati dok sva tekućina ne ispari uz miješanje. Korice izvaditi, raširiti po papiru za pečenje i otaviti da se suše. Posuti ih kristalnim šećerom i pustiti da se do kraja osuše. Pospremiti u posudu koja se dobra zatvara.

image
Berislava Picek/CROPIX

KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI KORU?

Od naranče se može iskoristiti nešpricana kora naribana kao dodatak u kolačima, a može se kora i osušiti, staviti na radijator i tako osvježiti dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:41