nikad popularniji

TOP 10 "vrtlarskih" trendova ovog proljeća: #balconygardening, #insideoutside #wildgarden...

 EISING STUDIO - FOOD PHOTO & VIDEO/LIVING4MEDIA
Stručnjaci Love The Garden analizirali su hashtagove povezane s vrtom ne bi li otkrili što je popularno i koji nas noviteti očekuju

Uz TikTok, kućni fitness i pripremu kruha od banane, i vrtlarstvo je doživjelo rast popularnosti u 2020. godini pa tako Gooogleovi podaci pokazuju kako je globalno internetsko pretraživanje na tu temu zabilježilo impresivnih 39 posto godišnjeg rasta, javljaju britanski portali posvećeni vrtlarenju.

To samo potvrđuje kako je samoizolacija mnoge nadahnula da se vrate svojim korijenima, povezujući se s prirodom i pokrećući vlastiti vrt, bio on u dvorištu, na balkonu ili čak u zatvorenom prostoru.

Kako bi se uočile trenutačno najpopularnije vrtlarske aktivnosti, stručnjaci s portala Love The Garden proveli su istraživanje tijekom kojeg su analizirali više od 100 različitih hashtagova povezanih s vrtom na Instagramu ne bi li otkrili koji će trendovi dominirati 2021. godinom. Riječ je o portalu koji potiče na stvaranje vlastite zelene oaze usred ubrzane suvremene svakodnevice, bez obzira na to je li riječ o iskusnom vrtlaru ili nekome tko je upravo kupio prvi kućnu biljku. Iza portala stoji tvrtka Evergreen Garden Care iz Velike Britanije, koja nudi visokokvalitetne proizvode vodećih vrtlarskih brendova za njegu vrta. Prema riječima tima koji se bavio istraživanjem, društvene mreže kao što je Instagram savršeno su mjesto za pronalazak aktivnosti čija popularnost raste, a njihova se dominacija očekuje u iduće godine.

Studija je pokazala kako su #balconygardening, #wildgarden i #insideoutside top tri nadolazeća trenda.

image
EISING STUDIO - FOOD PHOTO & VIDEO/LIVING4MEDIA

1. BALKONSKI VRTOVI

S obzirom na to da brojna kućanstva nemaju pristup privatnim ili zajedničkim vrtovima, a u gradovima je sve veći broj stanovnika koji žele prigrliti prirodu tražeći pametne načine za vrtlarenje, trend broj 1 bit će balkonski vrtovi. Bez obzira na površinu balkona, ovaj prostor može zaživjeti pametnim odabirom biljaka i cvijeća, može postati začinski vrt, a može se saditi i voće i povrće.

2. DIVLJI VRT

Pristup vrtlarstvu s minimalno brige i održavanja vrta zahvatio je društvene mreže. Prilikom stvaranja divljeg vrta odlučite se za biljke koje prirodno rastu u vašem području, koje su pogodne za divlje životinje i koje privlače pčele, leptire i druge oprašivače, možete izraditi hotel za kukce ili, pak, nastambu za ježa (obje teme obrađujemo već u ovom broju D&D Vrta).

image
MANDUZIO, MATTEO/LIVING4MEDIA

3. SPAJANJE UNUTARNJEG I VANJSKOG PROSTORA

Ovaj trend odnosi se na neprimjetno spajanje unutarnjeg i vanjskog prostora, odnosno na stvaranje protoka iz unutarnjeg prostora u vanjski tako da se jedan prelijeva u drugi. Vrt bi trebao biti produžetak doma, dnevni boravak na otvorenom, a unutarnji i vanjski prostor u harmoniji. Puno je mogućnosti kako urediti vanjski prostor - od sjedećih garnitura, ljuljački i prostirki do ogledala.

4. MALI VRTOVI

Iako mnogi možda nemaju površinom veliki vrt, terasu ili balkon, kućanstva će maksimalno koristiti ono što imaju - bez obzira na veličinu. I s malenim vrtom stječe se dojam većeg prostora, a vrlo atraktivni mogu biti vertikalni vrtovi koji štede prostor, a omogućavaju stvaranje male zelene oaze u domu.

image
STRAUSS, FRIEDRICH/LIVING4MEDIA

5. UZDIGNUTE VRTNE GREDICE

Ove su se godine mnogi okušali u uzgoju vlastitog povrća i začinskog bilja, pa ne čudi porast potražnje za uzdignutim gredicama. To je rješenje idealno za one koji nemaju dovoljno vremena i prostora za vrt ili za one koji na raspolaganju imaju loše zemljište ili im je jednostavno teško saginjati se, kopati, plijeviti... Uzdignute gredice trebaju biti na osunčanom mjestu, a treba pripaziti da su od materijala, najčešće drva, koji nije obrađen otrovnim kemikalijama.

image
Berislava Picek/CROPIX

6. PERMAKULTURNO VRTLARSTVO

Pojednostavljeno rečeno, ovakvi su vrtovi u skladu s prirodom te nude praktična rješenja za smanjivanje ovisnosti o globalnim procesima. Permakultura predstavlja način života u kojem se stvara uravnotežena zajednica ljudi i okoliša, pri čemu se upotrebljavaju obnovljivi izvori energije, materijali koje možemo naći u neposrednoj okolini, sade se biljke od kojih imamo više različitih koristi. Više saznajte ovdje.

7. BIJELI VRTOVI

Blistavo bijelo cvijeće i svijetli vanjski namještaj sve su popularniji posljednjih mjeseci. Ključni koraci za postizanje takvog vrta uključuju odabir biljaka koje svojim oblikom i veličinom čine tamnu pozadinu, uz dodatak nekoliko privlačnih bijelih cvjetova kako bi se ispunio prostor.

image
JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA

8. VRTOVI NA PROZORIMA

Još jedan trend nameće se kao odgovor na problem površinom malih prostora i nedostatak balkona, terase ili vrta. Prozorske klupčice idealne su za uzgoj biljaka, začinskog bilja i određene vrste povrća.

image
BAUER SYNDICATION/LIVING4MEDIA

9. SIVI VRTOVI

Ne samo da se siva kao umirujuća nijansa sve više koristi u interijerima, nego se sve više unosi i u vrtove. Ta se boja može pojaviti kao popločena terasa, ograda, šljunak ili vrtna staza.

10. LADANJSKI VRTOVI

Ovaj bi se trend mogao povezati s potrebom za bijegom na selo, a riječ je o vrtovima čije je osnovno obilježje nadzirana neformalnost. To bi značilo da se koriste tradicionalni materijali i gusta sadnja s mješavinom ukrasnih i jestivih biljaka. Takvi vrtovi ne zahtijevaju puno brige, a većina biljaka slobodno raste, čime se postiže romantika, šarmantnost i gracioznost, a mogu se prilagoditi starinskoj i modernoj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:51