Vrtlarski trik

Napravite ovu napajalicu i pomognete bilju da preživi bez zalijevanja. Šteta da propadne

 Berislava Picek/ CROPIX
Otkrivamo trikove kako da zadržite vlagu u zemlji uz pomoć ovih uradi sam metoda

Naravno da se svi veselimo tom zasluženom godišnjem odmoru koji s nestrpljenjem čekamo. Ali, mi vrtlari svakog ljeta iznova vodimo tu istu bitku sa zalijevanjem dok smo na godišnjem odmoru. Teško je ostaviti bilje, oko kojeg ste se cijele godine marljivo brinuli, da samo tako propadne. Obično angažirate prijatelje, susjede i rodbinu da navrati u vaš vrt ili stambeni prostor i zalije bilje. Osobno, ljeti zalijevam svoj vrt dva puta dnevno. Ujutro prije odlaska na posao, dok je još dovoljno hladno da biljke ne dožive šok, obavim prvo zalijevanje. A drugi put navečer kada zađe sunce. Vjerujem da i vi sami jednom dnevno zalijevate većinu bilja. Međutim, nije zgodno nekoga tražiti da baš svakodnevno navrati i zalije onako kako to vi sami radite. Obično se zadovoljite povremenim dolascima, nadajući se da će bilje preživjeti do vašeg povratka. Ali, što ako ipak postoje mali trikovi da povećate šansu svom bilju za preživljavanje. U današnjem članku otkrit ću vam nekoliko trikova kako da zadržite vlagu u zemlji i pomognete svom bilju da preživi koji dan bez zalijevanja.

image

Berislava Picek/ CROPIX

1. SJENILA

Znate onaj prizor ljeti kad odjednom trava po parkovima poprimi smeđu boju. Jednostavno je sunce “spali”. Ako nemate mogućnost nekakve nadstrešnice i vaše bilje je izloženo direktnom udaru popodnevnog sunca, velika je vjerojatnost da ćete pronaći “spaljene” biljke, baš poput one trave u parku.

Tome možete doskočiti tako da sami izradite sjenila ili nabavite gotova.

Ja sam odlučio napraviti sjenilo od starih drvenih sanduka koje sam imao doma. Izrezao sam dvije jednake ploče pa ih poput krovića spojio čavlićima i učvrstio bambusovim štapovima u zemlju.

Na taj način sam dobio malu, efektnu kućicu od tegle. Naravno da krović morate prilagoditi neometanom rastu svoje biljke. Takva sjena spriječit će udaranje sunca direktno u korijen biljke, gdje je najosjetljivija, ali i dodatno isušivanje zemlje.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. NAPAJALICE

Prva pomoć za nekoliko dana na godišnjem mogu biti rezervoari vode koje možete sami napraviti za svoje biljke uz pomoć plastičnih boca, špage, spužvice, nožića i šila (ili drugog priručnog predmeta za bušenje rupica).

image
Berislava Picek/ CROPIX

BOCA S ČEPOM

Ako imate bocu s čepom, najjednostavnije probušite nekoliko sitnih rupa na čepu, napunite bocu vodom, zatvorite je čepom i gurnite u teglu.

Važno je da rupice budu što sitnije kako vam voda ne bi prebrzo iscurila i na taj način prošla kroz teglu i iscijedila se prerano.

Možete napraviti i varijantu s odrezanim dnom. Ako imate sreću pa u nekom razdoblju padne kiša, boca će se moći dopuniti kišnicom. To može produljiti još koji dan biljci.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BOCA SA SPUŽVOM

Ako nemate čep ili ne možete izbušiti rupice, možete iskoristiti varijantu da napunite bocu do vrha, ugurate komadić spužve u grlo pa ga gurnite naopako u teglu. Spužva će spriječiti prebrzo otjecanje vode.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BOCA SA ŠPAGOM

Treća varijanta je navodnjavanje kap po kap. To ćete napraviti tako da ugurate deblju špagu u bocu, napunite je vodom do vrha pa izvadite kraj špage van boce. Bocu položite uspravno u teglu. Špaga će se natopiti, voda će kapilarnim putem izlaziti kap po kap kroz vrh špage na biljku.

NABAVITE GOTOVE NAPAJALICE

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti gotove napajalice.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Ptica za zalijevanje, Bauhaus

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kugla za zalijevanje, Bauhaus

image

Prekrijte površinu zemlje odabranim materijalom - ja sam koristio piljevinu i koru drveta - a zatim pažljivo i obilno zalijte biljku

Berislava Picek/ CROPIX

3. MALČIRANJE

Drugi način zadržavanja vlage u tlu je dobro staro malčiranje. Radi se o tehnici prekrivanja površine zemlje organskim materijalom. Na taj način, osim što ćete zadržati vodu u tlu, spriječit ćete i rast korova.

Za malčiranje možete koristiti koru drveta, piljevinu, karton, sijeno, slamu i slično.

U posljednje vrijeme možete kod nas, u specijaliziranim trgovinama vrtlarskom opremom, nabaviti i male keramičke kuglice, hidrotonske granule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:16