BAŠ LAKO

Jednostavni trik za njegu biljaka koji ne košta ništa, a čak i oni najiskusniji ga se ne sjete

 Unsplash
Kada se tlo počne stvrdnjavati polako nestaje prostor koji je potreban da bi kisik mogao nesmetano cirkulirati kroz zemlju

Ovisno o tome naručujete li hranu iz kineskih i japanskih restorana ili ste jednostavno ljubitelj simpatičnog drvenog pribora za jelo vjerojatno se u nekoj od vaših ladica krije barem jedan set štapića. Iako vas stalno upućujemo na organizaciju i čišćenje kuhinje u svrhu dobivanja dodatnog prostora, ovaj put to nećemo napravit. Zapravo, odlična je vijest ako ste u posljednje vrijeme zaboravili isprazniti svoje ladice i ako vas tamo nekoliko drvenih štapića. Odlična vijest barem za vaše biljke.

image
Unsplash

Kao što svi znamo vaše sobne biljke žive u poprilično zatvorenim posudama, što znači da se njihovi korijeni protežu kroz tlo dok ne dođu do samog dna ili krajnjih stjenki posude. Zemlja koja se nalazi u vašim posudama, osim što pruža važne hranjive tvari za kvalitetan rast vaše biljke, ona također biljku opskrbljuje i s kisikom. No, što zemlja duže stoji u jednoj posudi tlo se počinje sabijati oko korijena biljke - što se prirodno događa s vremenom zbog stalnog zalijevanja biljke. Kada se tlo na taj način počne stvrdnjavati polako nestaje prostor koji je potreban da bi kisik mogao nesmetano cirkulirati kroz zemlju. To šteti vašoj biljci i može prouzrokovati njeno spuštanje ili žutilo lišća.

image
Unsplash


Srećom, postoji jednostavan način kako tome možete stati na kraj. I to uz pomoć samo jednog drvenog štapića. Potrebno je izdvojiti samo nekoliko minuta, a vaše će vam biljke biti beskrajno zahvalne.

Prvo uzmite jedan od drvenih štapića ili nešto iste veličine, poput obične olovke. Lagano zabijte štapić u zemlju, što dublje možete. Ponovite više puta po cijeloj površini tla. Možda ćete čuti kako se štap gura kroz korijenje i ono lagano puca, ali budite bez brige, to je u redu - ono će ponovno narasti. Ne bojte se pritisnuti štapić da dođete do dna posude.

image
Unsplash


Nakon što završite s ovim procesom zalijte svoju biljku. Moći ćete čuti i vidjeti razliku. Voda će stvoriti zvuk pucketanja i odmah će se upiti u tlo zbog novih rupa, unutar tla.

Ovaj trik možete ponoviti nekoliko puta mjesečno - ili kad god se sjetite. Pomaže u prozračivanju tla i u promicanju cjelokupnog zdravlja biljke za samo nekoliko minuta truda, a konačni učinci su samo pozitivni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:02