StoryEditor
URBANI VRT

Najljepše vertikalne oaze: Idealna rješenja za male, ali i velike prostore

Tko ne bi volio zeleni kutak duž cijelog ulaza ili u dnevnom boravku, gdje se mrtva priroda na platnu može zamijeniti pravim biljkama?
Vertikalni vrt

Pogled na zelenilo vrta jedno je od opuštajućih i ugodnijih iskustava. Tendencija je da se pogled prema njima penje. Vrtovi su se pretvorili u vertikalne oaze. Iako nisu novost, jer prvi primjer vertikalnog vrta poznati su viseći vrtovi Mezopotamije, dok u skorije vrijeme, točnije 1988., francuski genij botanike Patrick Blank projektirao je prvi vertikalni vrt modernog doba, a godinama nakon toga ostvario i neke od najspektakularnijih vertikalnih vrtova na svijetu.

Takav vrt može štedjeti energiju, u svakom slučaju poboljšava kvalitetu zraka i djeluje kao izolator zvuka. Možete izabrati kakav vrt želite, zen minimalistički ili bujni tropski. Ako ste spretni, možete ga realizirati sami ili se i posavjetovati sa stručnjakom. Idealan je za male prostore.  Tko ne bi volio zeleni kutak duž cijelog ulaza ili u dnevnom boravku, gdje se mrtva priroda na platnu može zamijeniti pravim biljkama?

image
Julian Hochgesang, Unsplash
image
Angele Kamp, Unsplash
image
Cherry Laithang, Unsplash
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2020 17:13