JOŠ SAMO DANAS!

NOVI BROJ ČASOPISA D&D VRT Naj magazin o vrtlarenju JOŠ SAMO DANAS (15.2.) na kioscima

Saznajte sve o uzgoju tropskog voća i kave, kako isplanirati plodored i izraditi cvijeće od papira

Polako, ali sigurno stižu do nas prvi znaci proljeća, a samim time i sunčanijih i duljih dana. To za sve strastvene vrtlare znači samo jedno - aktivan povratak u njihove najdraže zelene oaze, sve češći boravak na čistom zraku, prebiranje po zemlji, uzgoj, sadnja, pokušaji i promašaji, sreća kada nešto uspije, briga o posađenom, berba, otkrivanje novih vrtnih tajni...

I tako u krug. U novom broju časopisa D&D Vrt, kojeg na kioscima možete pronaći u četvrtak (14.2.) uz Jutarnji list, pozabavili smo se mnogim aktualnim zelenim temama od kojih posebno izdvajamo temu izrade savršenog plodoreda u vrtu. Riječ je o sustavu u kojem se različite povrtne kulture izmjenjuju na istoj površini u određenom vremenskom razdoblju. Njime se njeguje bioraznolikost u vrtu. Naša urbana vrtlarica Andreja Čoh pokazuje vam kako i vi možete isplanirati savršen plodored te na što pritom točno morate pripaziti.

Tu je i tema terapije iz vrta. Naime, iako se opasno bliži proljeće, još uvijek je hladno, a često i obolijevamo od raznih gripa, prehlada. Vrtlar Botaničkog vrta PMF u Zagrebu, Hrvoje Kovač, govori koje namirnice iz svog vrta možete koristiti kao prirodan lijek protiv zimskih bolesti te tako ostati snažni, jaki i zdravi. Hrvoje je otkrio i iz prve ruke isprobane recepte s namirnicama koje su i njemu pomogle da ostane u formi.

U novom broju D&D Vrta bavimo se i jako zanimljivom temom - uzgoja egzotičnog voća poput ananasa, ličija, pomela, kokosa... Donosimo detaljne odgovore kako ukusno tropsko voće posaditi na našem klimatskom području, a za sve one koji vole zelenilo i cvijeće i žele ga u svom domu, donosimo last minute uradi sam tutorijale u kojima vam, korak po korak, pokazujemo kako možete od papira izraditi kućne floralne motive, dekoracije, pa čak i luster. Zabavite se uz ove jednostavne i brze kreativne projekte uz kojih će proljeće u vaš dom sigurno doći i prije nego što vani zasja sunce.

Za one koji, pak, vole eksperimentirati, imamo pravu poslasticu. Šalabahter o tome kako u svom domu uzgojiti kavu! Zamislite, vaša vlastita kava. Sigurni smo da će vam savjeti i preporuke o ovoj temi naše Marije Martinović ili Marice Vrtlarice biti od velike koristi ako se odlučite upustiti u ovu avanturu.

Naravno, kao i svaki put, bacili smo se u ozbiljnu potragu za najljepšim stanovima i kućama u Hrvatskoj u kojima vladaju biljke i zelenilo i pronašli divljenja vrijedan stan u centru Zagreba, koji u svakoj prostoriji ima barem po 10 biljaka, a glavna dekoracija su magični terariji.

Pripremili smo za vas još brojne aktualne vrtlarske i zelene teme, a koje sve, ne propustite saznati u novom broju časopisa D&D Vrt koji na kioscima možete kupiti u četvrtak (14.2.) uz Jutarnji list.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:16