BRŽE I BOLJE

Uspješna zaštita sjemena od bolesti: Nekada su to radili Indijanci, a danas rade biodinamičari

 Berislava Picek/CROPIX
Doznajte kako izgleda uspješna zaštita sjemena od bolesti u organsko-biološkoj proizvodnji povrća i koja je svrha takvih aktivnosti

Važno je znati da je svrha svakog tretiranja sjemena znatno poboljšanje njegovih svojstava. U nastavku otkrite sve o ovoj zanimljivoj i poučnoj temi

Kako kod nas Vrtekica iz ZMAG-a izgleda zaštita sjemena od bolesti u organsko-biološkoj proizvodnji povrća i koja je svrha predsjetvenih tretmana, pročitajte u nastavku teksta.

Bakterije, virusi i gljive kao uzročnici biljnih bolesti mogu na sjemenu ili u njemu biti uneseni u naš usjev i tamo se početi razvijati već s početkom pojave mlade biljke. Što ranije patogen dođe u kontakt s usjevom, intenzivniji je napad i veća je šteta. Kako bi se izbjeglo širenje biljnih bolesti sjemenom, sjeme treba tretirati.

Svrha svakog tretiranja sjemena jest poboljšanje njegovih svojstava:

a) uništavanje patogena koji se prenose sjemenom

b) zaštita sjemena od patogena koji su prisutni u tlu

c) povećanje klijavosti sjemena

Mnoga sredstva za zaštitu sjemena nemaju dozvolu za upotrebu u organskom uzgoju, ali postoje efikasni načini tretiranja sjemena koji se mogu koristiti u organskom načinu uzgoja, kao što su pretklijavanje, biljne kupke, tretiranje mineralnim tvarima i upotreba vruće vode, a dopuštena je i primjena eteričnih ulja.

image
Berislava Picek/CROPIX

PRETKLIJAVANJE

Provodi se jer kod sjemenki pomaže omekšati tvrdokornu ovojnicu pa biljke brže i lakše niknu. Najjednostavniji i besplatni način kako napraviti pretklijavanje sjemena jest tako da sjemenke prelijete mlakom vodom i ostavite da se natapaju na sobnoj temperaturi. Duljina natapanja ovisi o veličini sjemena: ako je sjeme sitnije, nije potrebno dulje od tri sata (paprika), a veličinom sjemena povećavate vrijeme natapanja (deset sati za grašak). Namakanje se vrši u tankom sloju vode na plitkom tanjuriću, u teglicama ili petrijevim zdjelicama.

image
Berislava Picek/CROPIX

PRIPREMA BILJNIH KUPKI

Za pripremu biljnih kupki koriste se različite biljne vrste: kamilica, kadulja, stolisnik, kopriva, maslačak, valerijana, kora hrasta ili kupke od miješanog bilja. Kupke se pripremaju kao i svi odvari (kuhanje bilja). Najprije se odabrani dijelovi namoče u hladnoj vodi, a zatim se dobro prokuhaju i procijede. Namočene u rashlađenu biljnu kupku, sjemenke treba povremeno promiješati kako se ne bi međusobno zalijepile. Sjemenke koje su nakon kratkog vremena isplivale na površinu kupke mrtve su ili oštećene te ih je najbolje odmah ukloniti.

Kopriva i maslačak imaju efekt jačanja mladih biljaka i oblažu sjeme hranjivim tvarima. Kora hrasta i stolisnik pokazali su se kao odlično sredstvo za dezinfekciju koje inhibira rast bakterija i gljivica. Kupka od kamilice je odlično sredstvo za dezinfekciju sjemena, potiče klijanje, djeluje na poboljšanje otpornosti i brzinu rasta. Mi u ZMAG-u najčešće koristimo kamilicu jer se pokazala odlična za sjeme paprike. Jednu punu žlicu suhih cvjetova kamilice preliti jednom litrom kipuće vode, pokriveno pustiti dva - tri sata i procijediti te tom tekućinom natapati sjeme.

Možete kupiti i gotovu mješavinu Humofix. To je mješavina jednakih dijelova valerijane, stolisnika, maslačka, koprive, kamilice i hrastove kore, tako da je efekt još bolji, a cijena prihvatljiva. Nakon natapanja bitno je ostaviti sjeme da se posuši jer je tako njime lakše rukovati, inače je teško razdvajati sjeme po sjeme s hrpe koja se zalijepila.

Naglasila bih kako natapanje grahorica nije potrebno! To su kulture za koje se najčešće ne brinemo previše nakon sijanja, nego ih samo piknemo u zemlju i prepustimo vremenskim uvjetima, dok druge kulture zalijevamo, presađujemo i svakodnevno pazimo. Kod grahorica se dogodi da sjeme natapamo, ono proklije, a kada ga zasijemo, zapravo je suša ili ako je tlo vlažno te takvo vrijeme dugo traje, isklijalo sjeme grahorice istrune. Nema potrebe natapati grahorice jer one same prepoznaju pravi trenutak za klijanje u tlu.

image
Namakanje se vrši u tankom sloju vode na plitkom tanjuriću gdje je voda zasićena zrakom
Berislava Picek/CROPIX

TRETIRANJE VRUĆOM VODOM

Postupak tretiranja sjemena vrućom vodom uključuje nekoliko radnji koje se odvijaju uzastopno. Sjeme treba staviti u platnenu tkaninu ili gazu koja se potom zaveže i potopiti. Nakon toga se vrećica sa sjemenom potapa u vodenu kupku, uz često miješanje, a trajanje namakanja i temperatura ovise o biljnoj vrsti. Slijedi naglo umakanje u hladnu vodu tijekom pet minuta radi sprečavanja produljenog djelovanja topline. Nakon toga se sjeme izvadi iz vrećice i rasprostre na podlogu (plahtu ili krpu) na kojoj se suši pri sobnoj temperaturi (23 °C).

Namakanje se vrši u tankom sloju vode na plitkom tanjuriću gdje je voda zasićena zrakom.

Dakle, općenito govoreći, u postupku tretiranja sjemena povrća vrućom vodom koristi se voda temperature 50 °C, a sam postupak uglavnom traje između 15 i 30 minuta, ovisno o vrsti povrća čije se sjeme tretira. Međutim, ovaj postupak nije pogodan za tikvenjače (osim krastavca). Budući da se izlaganjem visokoj temperaturi može djelomično smanjiti klijavost sjemena, ovaj se postupak provodi samo sa svježim sjemenom dobre klijavosti, a tretirano sjeme ne treba čuvati više od jedne sezone.

Nedostaci:

a) potrebna je adekvatna oprema (kuhalo za vodu s termostatom)

b) postoji mogućnost oštećenja sjemena zbog predugog izlaganja ili previsoke temperature

c) osjetljivost nezrelog i starijeg sjemena

d) tretiranje vrućom vodom neće uništiti patogene koji su smješteni na klici ili u endospermu, nego samo one na površini/u sjemenoj ovojnici

e) nakon primjene tretiranja vrućom vodom svakako treba ispitati klijavost sjemena jer je može znatno smanjiti

image
Berislava Picek/CROPIX

Tretiranje mineralnim tvarima

Sjeme je protiv štetočina moguće tretirati mineralnim tvarima, što podrazumijeva primjenu kamenog brašna, mljevene gline i dijatomejske zemlje. Postupci mogu biti u vidu zaprašivanja ili vlažnog tretiranja, pri čemu je važna dobra prekrivenost sjemena korištenom tvari.

image
Berislava Picek/CROPIX

ETERIČNA ULJA ZA TRETIRANJE SJEMENA

Od biljnih pripravaka za tretiranje sjemena protiv patogenih organizama moguće je koristiti eterična ulja cimeta, klinčića, origana, timijana, bosiljka, gorušice, majčine dušice, metvice itd. Način primjene je isparavanjem ili izravnim tretiranjem, a koncentracije su različite i još su uvijek predmet istraživanja. Eterična ulja timijana, origana, cimeta i klinčića imaju visoku učinkovitost na patogenu mikrofloru sjemena (crna trulež). Tretiranje sjemena u trajanju od 30 minuta u koncentraciji 0,1 do 1 posto eliminira više od 99 posto bakterija prisutnih na sjemenu. Eterično ulje cimeta u koncentraciji većoj od 1 posto dovodi do smanjenja klijavosti sjemena, a ulje timijana se smatra najdjelotvornijom prirodnom supstancom u suzbijanja patogena na sjemenu.

image
m m

KAKO TO RADE BIODINAMIČARI?

Nekada su to radili Indijanci, a sada su taj princip naslijedili biodinamičari. Prije nego što posiju, sjeme stave ispod jezika u svoju slinu. Kako mi je objasnio jedan iskusni biodinamičar, sjeme tako primi vibraciju vašeg bića. Konzumiranjem izraslog povrća toj osobi nadoknadit će ono što joj nedostaje. Drugi je razlog što enzimi u slini brže razgrade ovojnicu sjemena, pa ono prije proklije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:32