Za prste polizati

Jelo koje može svladati i dijete: Bilda imunitet, poboljšava cirkulaciju i može dobro ugrijati

 Berislava Picek/CROPIX
Uspijeva i bere se i pod snijegom koji je u biti njegov zaštitnik i na neki način hranitelj
image
Berislava Picek/CROPIX

Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović u ovom članku otkriva kojim namirnicama se možete dobro ugrijati, nabildati imunitet, poboljšati cirkulaciju i ne biti tromi i uspravani. Donosimo i genijalan recept s kojim ćete osvojiti srca i nepca dragih osoba za koje ga pripremite

image

Unsplash

Visual Stories Micheile

Njegovi listovi nisu nježni kao u puterice ili kristalke, čvršći su, poput cikorije ili endivije, iako na sreću nisu žilavi poput listova ove potonje. Njegove glavice su čvrste, ima ga podosta vrsta i boja, od one klasične kombinacije zagasito ljubičaste (bordo ili još ljepše rečeno boje crvenog vina) i bijele do zelenožute s crvenkastim pjegicama. Može biti gorkast ili pošteno gorak, ali u njemu se krije i slatkoća koja je najizraženija kada se termički obradi, odnosno ispeče ili skuha.

Njegovo ime je radič. A prvo što većini padne na pamet što s njim je salata. I sama sam ga tako jela podosta dugo i ne mogu reći da sam ga baš obožavala, a potom sam otkrila neke za mene nove recepte i zavoljela ga u svim izdanjima i kombinacijama.

image
Berislava Picek/CROPIX

Radič je rijetko kome omiljena namirnica, nekima čak i odbojna, i to baš zbog te spomenute gorčine. No to je njegov karakter, on je jak, otporan, gorak, no on nije samo to. On je mnogo više od dosadne salate.

image

Unsplash

American Heritage Chocolate

Peče se u komadima na grilu ili u pećnici, posoljen, pokapan maslinovim uljem i, primjerice, kremom aceta balsamica ili octom od nara i u tom slučaju pristaje svakom ribljem ili mesnom pečenju, ali i vegetarijanskom tanjuru.

image

Unsplash

Edgar Castrejon

Pa pečen omotan slaninom ili pršutom, predivno… izvrsno se slaže s voćem, poput krušaka i jabuka, s njim možete napraviti fantastičan rižoto ili još bolju tjesteninu; onu s radičem i inćunima. Meni je ta druga po redu omiljena.

image
Berislava Picek/CROPIX

Prva je jedna i jedina ona s umakom od rajčice iliti šalšom. No kada sam prvi put skuhala i probala tjesteninu s radičem i inćunima, to je bilo to. Moja druga ljubav. Pašta koju mogu jesti svaki tjedan, hrana koja se nikad nisam zasitila. Odlična je topla, a hladna, drugi dan, možda još i bolja. A što se tiče pripreme, e to je zbilja jedno od najjednostavnijih jela koje može svladati i neki klinac ili klinka. I da ste u stisci s vremenom, i najumorniji nakon posla, ovo jelo se kuha tek petnaestak minuta, a ako vam dođu gosti, dok pijuckate nešto za dobrodošlicu ovo jelo bit će gotovo dok si rekao keks.

Radiča sad ima podosta na tržnicama, a ako vam se posreći da uspijete nabaviti treviški radič, odnosno radichio Treviso, onda se zaista primite ozbiljnog kuhanja. Jer njega bi bilo šteta ubaciti u salatu samo zbog vizualnog doživljaja.

image

Unsplash

Riccardo Greg

Ovaj radič potječe iz talijanskog grada Treviso u regiji Veneto gdje se naveliko uzgaja i njegovo je vrijeme ono zimsko. Prvi, raniji plodovi beru se polovicom rujna, a druga berba počinje krajem listopada, dok sam radič svoj vrhunac doživljava u jeku zime nakon prvih mrazova jer je njegov slatkasto-gorkast okus tada najizraženiji.

Ovaj zimski cvijet, kako ga zovu, uspijeva i bere se i pod snijegom koji je u biti i njegov zaštitnik i na neki način hranitelj. S dvije glavice ovog radiča i pola kile tjestenine nahranit ćete poveće društvo (od šest do osam gladnih usta) i bome ćete se lijepo iznenaditi. Prija čak i onima koji na prvo mjesto stavljaju janjetinu ili prasetinu.

image
Berislava Picek/CROPIX

TJESTENINA S RADIČEM I INĆUNIMA

  • 2-3 glavice radiča (ja sam koristila Treviso)
  • 500 g tjestenine
  • 10-15 slanih inćuna iz ulja
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 2,5 dl bijelog vina
  • papar
  • maslinovo ulje
  • parmezan

Radič narezati, ali ne presitno, onako na šire komade, odnosno trake. Staviti kuhati tjesteninu. Na maslinovo ulje staviti inćune. Oni će se brzo početi pretvarati u pastu sami od sebe, ne trebate ih sjeckati ni usitnjavati, samo ih promiješajte.

Kada se raspadnu, dodajte nasjeckan češnjak.

Nakon nekoliko sekundi ubacite narezan radič, podlijte vinom i s malo tekućine u kojoj se kuha tjestenina. Ta škrobna voda lijepo će sve povezati i pogustiti.

Kada radič povene, ako je tekućina ishlapjela, ulijte je još malo i ostavite na vatri još koju minutu te na kraju popaprite i umiješajte tjesteninu.

Poslužite s naribanim parmezanom i pokapano maslinovim uljem.

Uspijeva i bere se i pod snijegom koji je u biti njegov zaštitnik i na neki način hranitelj. Prvi, raniji plodovi beru se, pak, polovicom rujna, dok druga berba kreće krajem listopada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:23