Ključni element

Raspored stabla u vrtu: Ako ste posadili stabla na jedan od ova četiri načina, nemate brige

 Unsplash
U nastavku saznajte neke od ključnih elemenata krajobraznog planiranja i dizajna

Baš kao i arhitektonski elementi koji čine izgrađeni prostor - pod, zidovi i stropovi - prirodni elementi također su sposobni stvoriti prostore u velikim, srednjim i malim zonama, na mjestima poput javnih i privatnih vrtova.

Prema brazilskom krajobraznom arhitektu Beneditu Abbudu, "Pejzaž je jedini umjetnički izraz u kojem sudjeluje pet osjetila ljudskog bića. Dok arhitektura, slikarstvo, kiparstvo i druge vizualne umjetnosti koriste i zloupotrebljavaju samo viziju, uređenje pejzaža također uključuje miris, sluh, okus i dodir, pružajući bogato osjetilno iskustvo dodavanjem najrazličitijih i najpotpunijih perceptivnih iskustava. Što više vrt može izoštriti sva osjetila, to bolje ispunjava svoju ulogu."

image
Unsplash

U nastavku saznajte neke od ključnih elemenata krajobraznog planiranja i dizajna. Pogledajte načela i saznajte zašto nikada ne biste trebali nasumično rasporediti stabla u svome vrtu.

Priroda kao arhitektonski elementi

Kao i kod konstruktivnih elemenata arhitekture, vegetacija također može pružiti ekvivalentne prostorne uvjete sa specifičnom upotrebom drveća, grmlja i različitih vrsta biljaka. Stabla se mogu povezati sa sličnim prostornim kvalitetama jer se stupovi i krošnje drveća mogu odnositi na uvjete koje pružaju krovovi i stropovi. Grmovi imaju tendenciju da stvaraju zaštitni osjećaj, a različite vrste trave i kamenja se odnose na podove.

Specifična uporaba vegetacije ili stijena i kamenja u uređenju okoliša stvorit će različita razgraničenja prostora u horizontalnim ravninama (kao što su pod i strop) kao i u vertikalnom planu (zidovi, ograde ili stupovi).

image
Unsplash

Otvoreni prostori i slobodna područja

Dok će neka područja koristiti vegetaciju za hlad ili kao barijeru, bitno je ugraditi slobodne površine (čistine) koje korisnici mogu aktivirati na različite načine, dajući ljudima slobodu za opuštanje, bavljenje sportom, piknik ili provode vrijeme sa svojim ljubimcima.

Veliki slobodni prostori predstavljat će solarne izazove, pa korištenje vlažnih područja kao što su mala jezera ili vodena ogledala može pomoći. Oblikovanje vegetacijskih masa tako da utječu ili kanaliziraju prevladavajuće vjetrove također može osigurati povoljnije uvjete.

image
Unsplash

Poravnanje i raspored stabala

Jedna od ključnih točaka krajobraznih projekata je stvaranje područja za različite namjene i djelatnosti. Određeni smještaj elemenata stvorit će različite atmosfere i može pretvoriti određenu zonu u jasan i definiran prostor s određenom namjenom, ili također može ostaviti prostor otvorenim za improvizaciju aktivnosti kao što to čini većina javnih parkova.

  • Evo nekoliko standardnih predložaka izgleda stabala i njihovih učinaka

Linearni raspored: ako se koristi na linearni način, drveće ili vrste iste visine imaju tendenciju da stvaraju okomite ravnine, djelujući poput niza stupova ili zidova. Možete se igrati s gustoćom lišća drveća i njihovom visinom kako biste dobili različite prostorne rezultate.

U slučaju vrsta s većim krošnjama, ova konfiguracija može nalikovati prirodnim stropovima i može pokriti velika područja s manje "stupova". Ako se želi manje monoton rezultat - ili prirodniji osjećaj - korištenje nekoliko vrsta drveća i različitih visina će stvoriti varijacije u percepciji prostora.

image
Unsplash

Trokutasti raspored: ako su postavljeni trokutasto, dva (ili više) reda stabala trebaju biti međusobno poravnati i isprepleteni pod kutom od 60º. Rezultat je široki zid koji može pružiti bočne barijere (vizualno i fizički) kroz masu debla i nadstrešnica. Često korišten u perimetru urbanih parkova, ovaj raspored također daje prirodnu akustičnu barijeru, ovisno o visini i gustoći.

Zakrivljeni raspored: Krivulje i stvaranje serpentinastih linija u rasporedu stabala stvaraju osjećaj kretanja. Ovaj se model često koristi na rubovima vodenih površina ili u stvaranju ključnih područja interesa s manje strukturiranim zaslonom koji poziva na šetnju.

image
Unsplash

Cik-cak raspored: Ovo poravnanje sastoji se od jednog reda stabala raspoređenih pod kutom od 60º. Ovakav raspored prenosi ideju kretanja i stvara središnje prostore u koje se može postaviti namještaj i oprema. Umanjujući akustičnost mjesta odvajanjem i zatvaranjem, također može proširiti projicirane poglede.

Pazite da nikada ne nasumično postavljate stabla, jer to može uzrokovati probleme tijekom procesa izgradnje i sadnje, kao i u konačnoj namjeri kompletnog uređenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 21:42