Ključ uspjeha

Bez ove formule poznate vrtlarice nema kvalitetne sadnje. Ima ju svaki iskusni vrtlar

 Pille Riin Priske, Unsplash
Riječ je o sadnji kojom si biljke pomažu i međusobno štite od bolesti, a svoje plodove čine većim i zdravijim

Ako posadite krive povrtnice jednu do druge, one mogu privlačiti nametnike i time si štetiti

Pojam “dobri i loši susjedi u vrtu” vuče korijene iz davnih vremena, a znanje o koristi združene sadnje prenosi se s koljena na koljeno. Takav način sadnje idealan je za manje organske vrtove jer se na taj način oslobođena mjesta na gredicama uvijek mogu dopuniti biljkom koja je dobar susjed već posađenim biljnim kulturama. Biljke koje združujemo u sadnji na različite načine utječu jedna na drugu.

BILJKE KOJE SI IZRAVNO POMAŽU PUTEM KORIJENSKIH IZLUČEVINA

Mrkva - grašak, salata, luk - blitva, cikla, kupusnjače - krastavac, kupusnjače - grašak, celer - blitva, celer - luk, rajčica i sl.

BILJKE KOJE ŠTITE SUSJEDE OD NAPADA ŠTETNIKA

Zbog svoga neugodnog mirisa ili okusa odbojne su štetnim kukcima ili su im s druge strane privlačne pa se sade kao biljke koje će na sebe privući štetnike kako bi se zaštitila glavna kultura. Uglavnom su to začinske biljke aromatična mirisa, koje se sadi u blizini glavne kulture, kao što su bosiljak, kopar, celer, kadulja, majčina dušica, origano i dr.

BILJKE KOJE ODBIJAJU OSTALE ŽIVOTINJE KOJE MOGU NAPRAVITI ŠTETU U VRTU

Ricinus i mlječika koji odbijaju glodavce te kombinacija biljaka koje si međusobno pomažu u vrtu ako su združene u sadnji, što sam opisala u mješovitoj sadnji povrća, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja u vrtu.

image
Lawrence Aritao, Unsplash

MOJE OMILJENE KOMBINACIJE BILJAKA KOJE PRIMJENJUJEM U SVOM VRTU JER POKAZUJU IZVRSNE REZULTATE SU:

Luk/češnjak i mrkva - međusobno se štite od mrkvine i lukove muhe, uz dodatak nekoliko nevena i kadifica koje čiste tlo i djeluju kao izvrsna zaštita i luku i mrkvi.

Rajčica i paprika - iako pripadaju istoj porodici (pomoćnice) pa ih nije preporučljivo saditi zajedno, u mom vrtu pokazuju izvrsne rezultate. Rajčice su paprici idealna sjena u ljetnim mjesecima, a nekoliko kadifica posađenih u blizini paprike štitit će ih u proljeće od napada puževa golaća. U blizini rajčice posadim i nekoliko celera iz prošle sezone jer u drugoj godini odlaze u cvijet pa su mamac za brojne stjenice i smrdljivog martina pa rajčice nikad ne stradaju u većoj mjeri.

image
Samuel Toh, Unsplash

Bosiljak je obavezan na nekoliko mjesta u blizini rajčice i paprike, kao i boražina i neven.

Dragoljub posadim na nekoliko mjesta u nasadu jer služi kao izvrstan živi malč, a njegovi ljekoviti cvjetovi i listovi odlični su u miješanoj salati zajedno s paprikama, rajčicama i bosiljkom.

Blitva je idealna biljka u organskim vrtovima jer je dobar susjed sa svim biljnim kulturama pa je presađujem na prazna mjesta po cijelom vrtu.

Krastavac i visoki grah posađeni na mrežu te cikla u blizini, a ispred cikle luk. Grah će opskrbiti krastavac dovoljnom količinom dušika te će mu biti štit od prejakog ljetnog sunca.

Cikla i luk međusobno se štite putem korijenskih izlučevina. A za bolju aromu plodova obavezno posadim u blizini bosiljak, kopar i kamilicu.

Tablicu dobrih i loših susjeda u vrtu preuzmi OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:29