Prirodne i ljekovite

10 moćnih namirnica koje će vas vratiti u formu i učiniti zdravijima i sretnijima kao nikad

 Marya Volk/Unsplash
Imate neki zdravstveni problem? A zašto umjesto da se odmah uputite u ljekarnu ne biste posegnuli za prirodnim načinima?

Nekada je svaki vrt imao poseban dio u kojem su sadile isključivo biljke kojima su liječile različite zdravstvene probleme svojih ukućana. Zbog svega ovoga, odlučio sam vas u današnjem članku "vratiti prirodi" i dobroj staroj hrani. Točnije, povrću koje možete uzgojiti u svome vrtu, a može vam pomoći da olakšate neke zdravstvene probleme i napunite svoje tijelo, umjesto sintetskim tableticama, pravim vitaminima i mineralima. Želim razoružati i one koji će reći da nemaju vrt, jer neke od ovih biljaka možete uzgojiti čak i u teglama na prozoru. Stoga sam vam odlučio pomoći u ovom članku i približiti zdravlje koje možete potražiti u svojem vrtu i pripremite ove nevjerojatne, zdrave i ukusne namirnice. Pa krenimo u upoznavanje 10 veličanstvenih!

image

Riječ "paprika" iz hrvatskog je jezika prešla u mnoge druge europske jezike kao posuđenica

Berislava Picek/ CROPIX

PAPRIKA lat. Capsicum

Jednogodišnja je povrtnica iz porodice Solanaceae. Zbog svoje nevjerojatne lepeze uporabe, jedna je od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu. Povijesni ostaci iz Perua ukazuju na to da su se konzumirale prije 9600 godina u Srednjoj i Južnoj Americi. Prema dostupnim podacima, smatra se da ih je Kolumbo donio u Europu 1493., gdje su se brzo proširile i kultivirale. Danas se u svijetu uzgaja 50-ak sorti paprika, od zelene, preko žute do crvene i ljubičaste; različitih veličina i oblika. Jedan je od razloga njezine popularnosti i njezin okus. Može se konzumirati sirova, kuhana ili pečena. Također, moguće ju je kiseliti i sušiti. Osušena i pretvorena u prah koristi se kao začin.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Možete je uzgajati u tegli na prozoru.

  • Vitamini: C, A, B-kompleks
  • Minerali: mangan, magnezij, željezo
  • Ostali vrijedni sastojci: 30-ak vrsta karotenoida (zeaksantin, likopen i dr.)
  • Energetska vrijednost: 20 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Mislim da je svima poznata činjenica da je paprika jedna od povrtnica koje su izuzetno bogate vitaminom C. Međutim, jeste li znali da sadrži čak 4 puta više vitamina C od naranče?

Već samom tom činjenicom možemo je svrstati u ljekovitu namirnicu. Naime, vitamin C izvrstan je antioksidans, jača imunitet, neutralizira štetne radikale i smanjuje rizik od mnogih bolesti. Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama koje imaju problem s hiperpigmentacijom kože, posebice ako su svijetle puti.

Nivo vitamina i minerala veći je što je paprika zrelija.

Osim toga sadrži više od 30 nutrijenata iz skupine karo-tenoida. Primjerice, zeaksantin snažnim antioksidativnim djelovanjem sprječava oštećenja oka. Štiti oko od štetnog (plavog) spektra UV zraka, pogotovo u vrijeme jaka sunčeva zračenja.

Sinergija vitamina C i A te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Paprika ima i antibakterijsko djelovanje, a odlično djeluje i na kožu.

Savjet više:

Ako želite osvježiti kožu, možete napraviti masku od svježe ili sušene paprike, pomiješane s jednom žlicom meda. Nanesite je na lice i dekolte te ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Sadrži različite biološki aktivne sastojke, čija antioksidativna svojstva dobro utječu na zdravlje

image
Berislava Picek/ CROPIX

RAJČICA lat. Solanum lycopersicum

Jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Kod nas su učestali nazivi paradajz ili pomidor.

Potječe iz Južne Amerike, a smatra se da je u Europu uvezena u 16. stoljeću. U početku su ljudi bili sumnjičavi pri njezinoj uporabi zbog intenzivno crvenih plodova. Ali ubrzo je prihvaćena kao izvrsna i vrijedna namirnica sa širokom lepezom uporabe. Danas se uzgaja u gotovo svim dijelovima svijeta. Razvijene su brojne sorte različitih boja, veličina, oblika, ali i okusa. Plodovi se mogu upotrebljavati svježi, kuhati se, konzervirati ili preraditi.

Rajčica je jednostavna za uzgoj, ne voli pretjeranu vlagu, i možete je držati u tegli na prozorskoj dasci.

  • Vitamini: C, A, B6, E
  • Minerali: mangan, željezo, bakar
  • Ostali vrijedni sastojci: likopen, beta karoten, lutein, zeaksantin
  • Energetska vrijednost: 18 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Rajčica ima brojna ljekovita svojstva. Potiče stvaranje karnitina, tvari koja je slična aminokiselinama, a razgrađuje i sagorijeva masnoću te je pretvara u energiju. Zato je dobar saveznik u mršavljenju. Neka istraživanja pokazala su da redovito konzumiranje rajčice smanjuje razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Bogata je fitonutrijentom likopenom, koji ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Tvari poput beta karotena, luteina i zeaksantina, često u žargonu nazivaju "vitaminima za oči" jer djeluju na poboljšanje vida. Smatra se da je rajčica bakrom jedna od najbogatijih biljaka.

Sok od rajčice povećava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova te tako regulira probavu i snižava krvni tlak.

Nedavno istraživanje navodi da redovito konzumiranje rajčice može smanjiti rizik od nastanka raka prostate, pluća, grla, jajnika i crijeva.

Rajčica ima blagotvorno djelovanje i na vašu kožu. Hladi lice, zatvara pore, čisti akne i čini kožu otpornom na UV zrake. Antioksidansi u rajčici posebno pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore.

Za trenutačni sjaj kože uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljajte po licu.

OPREZ: Konzumirajte isključivo zrele plodove! Nedozreli plodovi i svi ostali dijelovi biljke sadrže solanin. To je glikoalkalni otrov koji ima pesticidna i fungicidna svojstva, a njime se biljke prirodno štite od gljivica i životinja koje se hrane biljem. Solanin se ne razgrađuje ni vrenjem ni kuhanjem. On nestaje tek sazrijevanjem, a u sjemenkama ploda ostaje samo u tragovima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SMOOTHIE OD SVJEŽE RAJČICE

• 2-3 svježe rajčice
• listić svježeg bosiljka
• ½ žličice šećera
• sol po želji

Uberite nekoliko svježih rajčica, prepolovite ih i izvadite pulpu, koju možete iskoristiti kao masku za lice. Stavite u blender zajedno sa ½ žličice šećera (može i bez), listićem svježeg bosiljka i malo soli, pa dodajte vode po želji. Sve dobro usitnite i poslužite.

image
Berislava Picek/ CROPIX

CELER lat. Apium graveolens

Celer je zeljasta biljka iz porodice štitarki. Ovisno o vrsti, može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja. Iznimno je ljekovita, izvrsna okusa i mirisa. Za intenzivnu aromu zaslužna su eterična ulja (terpeni), kojima posebno obiluje korijen. Stoga ne čudi da se upravo korijen najčešće koristi za izradu juha u našem podneblju. Bez njega ne bi bilo onog divnog mirisa juhe iz bakine kuhinje. Osim toga, upravo ta eterična ulja štite gomolj od bakterija, gljivica i prirodnih neprijatelja. Okus vrtnog celera oštar je i začinski, ali kuhan ima blagi i ugodan, pomalo slatkast okus. Vrtni celer cijeni se zbog svoje delikatne arome koja oplemenjuje jela, obogaćujući okus jela od povrća, ali i voća (odlično se slaže s jabukom). Poznat je još od pradavnih vremena. Lišće celera nosili su na pogrebnim svečanostima u starom Egiptu. Spominjan je i Homerovoj Odiseji, gdje je predstavljao simbol ljepote i veselja. Stari Grci i Rimljani također su ga vezali uz smrt. Pa bi za nekoga na umoru govorili: "Apio indiget" ("preostaje mu samo celer").

  • Vitamini: A, C, E, K, B-kompleks
  • Minerali: natrij, magnezij, kalij, kalcij
  • Ostali vrijedni sastojci: eterična ulja - terpeni
  • Energetska vrijednost: 41 kcal na 100 g (stabljika samo 10 kcal)

Ljekovito djelovanje:

Celer sadrži natrij i kalij, koji pomažu pri regulaciji tjelesnih tekućina. Djeluje kao diuretik, što znači da potiče izlučivanje vode iz organizma, odnosno potiče stvaranje urina. Posljedično tome uklanja toksine, sprječava nastanak kamenca u mokraćnom sustavu te smanjuje krvni tlak. S obzirom na to da ima vrlo malu kalorijsku vrijednost, odličan je saveznik pri mršavljenju.

Sadrži značajne količine magnezija, kalija i kalcija, pa dobro djeluje protuupalno. Smanjuje otekline i bol u zglobovima, dobro smiruje živčani sustav, a magnezij umanjuje grčeve u mišićima. Djelovanje celera na smirenje živčanog sustava poznavao je već i Hipokrat. On je, pacijentima oboljelima od živčane napetosti propisivao sok stabljike celera. Hrskava struktura celera povećava količinu sline u ustima. Tako može ukloniti neugodan zadah iz usta.

OPREZ: trudnice ne bi smjele konzumirati sok od celera, jer se smatra da ima jako abortivno djelovanje.

Stara narodna izreka glasi: "Tko na srcu ima feler, treba uvijek jesti celer". Zapamtite!

image
Berislava Picek/ CROPIX

SALATA OD CELERA

• 300-400 g korijena celera

Preljev:

• 1 čaša (150 ml) tekućeg jogurta
• 2 velike žlice majoneze
• 2 velike žlice kiselog vrhnja
• sok od polovice limuna
• sol po potrebi

Korijen ogulite, naribajte, pa dodajte sol i dobro promiješajte. Ostavite pola sata.

Za preljev pomiješajte jogurt, vrhnje i majonezu, pa dodajte limunov sok. Dobro promiješajte, pa umiješajte u naribani celer. Ostavite u frižideru da se ohladi prije posluživanja.

Stabljike celera zdrava su zamjena za grickalice. Potopite ih cijele u hladnu vodu i ostavite tijekom noći u hladnjaku. Ujutro će biti hrskave i svježe, kao da su tek ubrane.

image

Brokula je povrće koje je izuzetno osjetljivo na kuhanje. Obavezno je kuhajte na pari da biste zadržali hranjive sastojke

Berislava Picek/ CROPIX

BROKULA lat. Bracchium

Dvogodišnja je povrtnica iz porodice kupusnjača. Smatra se da potječe iz Male Azije i područja današnje Turske, odakle je još u 16. stoljeću stigla u Italiju. Ime biljke potječe od talijanske riječi "brocco", što znači izdanak, mladica. Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici. U narodu se još naziva brokola, brokoli, brokolj i brokulica.

  • Vitamini: C, provitamin A, B-kompleks
  • Minerali: kalcij, magnezij, željezo, fosfor i kalij
  • Ostali vrijedni sastojci: beta-karoten, indol karbinol i sulforafan (aktivne tvari koje sadrže sumpor)
  • Energetska vrijednost: 34 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Brokula u svojem specifičnom sastavu ima aktivne tvari koje sadrže sumpor (indol karbinol i sulforafan), zahvaljujući kojima je danas tema brojnih znanstvenih istraživanja.

Smatra se da sulforafan potiče prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv nekih vrsta karcinoma (želuca i debelog crijeva) i uništava bakteriju Helicobacter pylori, koja može pridonijeti pojavi čira i karcinoma na želucu.

Neka istraživanja pokazala su da indol karbinol, pak, može napasti Herpes simpleks virus, koji se u praksi, zbog svoje strukture, teško liječi. Također može spriječiti faktore koji pomažu razmnožavanju tog virusa.

Brokula sadrži i različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje, smanjujući rizik obolijevanja od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti.

Moram spomenuti da je brokula i odličan izvor vitamina C, o kojem sam prethodno naveo više.

Jeste li znali?

Novije kinesko istraživanje otkrilo je da je najbolji način pripreme brokule taj da se nareže na komadiće od dva milimetra i pusti da odleže 90-ak minuta prije laganog kuhanja na pari. Tako se u brokuli povećava razina sulforafana.

image
Berislava Picek/ CROPIX

TJESTENINA S BROKULOM

• 500 g brokule
• 500 g tjestenine
• 2 češnja češnjaka
• 2 dcl vrhnja za kuhanje
• sol po želji

Brokulu nasjeckajte na što sitnije komadiće, pa s češnjakom stavite u posudu za kuhanje na pari. Istovremeno u drugoj posudi skuhajte tjesteninu. Kad povrće postane mekano, izvadite češnjak, pa ga dobro zgnječite i pomiješajte s vrhnjem i soli. Dodajte preljev u brokulu i prelijte po gotovoj tjestenini. Tako ćete sve vrijedne nutrijente zadržati u brokoli.

image
Berislava Picek/ CROPIX

PATLIDŽAN lat. Solanum melongena

Jednogodišnja je zeljasta biljka iz roda pomoćnica (Solanum). Smatra se da je porijeklom iz istočne Indije i Šri Lanke, a kasnije je proširena na ostatak svijeta. U Europi se spominje u 14. stoljeću. Uzgaja se zbog plodova koji se koriste kao povrće. Danas postoje brojne vrste i kultivari u bojama od bijele do tamno ljubičaste, različitih veličina. U narodu se još naziva balancana, melancan, malancan, modri patlidžan. Njegovo široko razgranato stablo visinom može doseći do 70 cm, a krase ga golemi zeleni listovi i efektni plodovi, koji su izuzetno dekorativni. Možete ga uzgajati čak i na prozoru u tegli (slika 7229). Rabi se termički obrađen plod, iz kojeg se može iscijediti sok. Svi zeleni dijelovi biljke otrovni su. Plodove možete kuhati i pržiti; koristiti kao dodatke jelima ili kao samostalno jelo.

  • Vitamini: A, B-kompleks, C, K
  • Minerali: kalij, kalcij, fosfor, bakar i magnezij
  • Ostali vrijedni sastojci: fitonutrijent nasunin, karotenoidi, klorogenična kiselina (CGA)
  • Energetska vrijednost: 24 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Osim brojnim vitaminima i mineralima, patlidžan obiluje klorogeničnom kiselinom (CGA) i fitonutrijentom nasuninom, koji imaju dokazano snažno antioksidativn širenje i rast stanica raka. Također djeluju na snižavanje razine LDL-a (lošeg) kolesterola, kao i povećanje HDL-a (dobrog) kolesterola.

Nasunin pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je važno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Također, neka znanstvena istraživanja ustanovila su da sprječava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih žila iz postojećih). Tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih stanica.

Klorogenična kiselina ima antivirusna svojstva, pa istraživanja idu u smjeru prevencije i liječenja bolesti uzrokovanih virusima.

Karotenoidi u patlidžanu imaju blagotvorno djelovanje na vid i zdravlje očiju.

Zapadnjačka narodna medicina uglavnom koristi patlidžan za smanjenje kolesterola u krvi, katara u želucu i crijevima te za poticanje izlučivanja žući. U Australiji se sok patlidžana koristi za liječenje opekotina i raka kože.

Patlidžan su zbog neznanja u 17. stoljeću nazivali "jabukom luđaka". Razlog se krio u tome što su konzumirali nedovoljno zrele ili sirove plodove koji zbog solanina uzrokuju probavne smetnje

Savjet više:

Prilikom nabavke patlidžana obratite pažnju na to da izgledaju savršeno, s čvrstom, zategnutom i sjajnom kožom. Kako bi ostali svježi, ubrane patlidžane najbolje je držati u hladnjaku.

OPREZ: Patlidžan spada u isti rod kao i rajčica (Solanum), što znači da također sadrži otrov solanin. Neka vas ovo ne odbije od izuzetno hranjive namirnice; važno ga je samo dobro termički obraditi.

PATLIDŽANI KAO PRILOG MESU NA ROŠTILJU

• svježi patlidžani
• malo soli
• malo maslinova ulja

Dobro operite patlidžane, pa ih cijele (s korom) narežite na ploške debljine do 1 cm. Posolite i ostavite odstajati pola sata. Nakon toga stavite na roštilj i dobro ispecite s obje strane. Kora će spriječiti da vam se raspadnu prilikom pečenja.

Kada su pečeni, ogulite ih i poškropite s nekoliko kapi maslinova ulja, pa poslužite kao prilog mesu s roštilja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

CIKLA lat. Beta vulgaris

Dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Beta (blitvi) korjenasto je povrće sa zadebljanim korijenom crvene boje koji se koristi u prehrani. Današnja pitoma cikla nastala je od divlje koja se još i danas može pronaći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. Stari narodi upotrebljavali su isključivo debelo mesnato lišće cikle, a njezin je korijen bio tvrd i neupotrebljiv. Stoljećima su vrtlari eksperimentirali dok nisu dobili današnju vrstu cikle, sa sočnim velikim crvenim korijenom, međutim, pritom su zanemarili list.

Njezino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je popularnom prehrambenom namirnicom.

Cikla se najčešće kuha ili kiseli, ali često se jede i sirova. Kuhanjem izgubi neka nutritivna svojstva, pa ju je uputnije konzumirati sirovu.

  • Vitamini: A, C
  • Minerali: natrij, kalij, kalcij, magnezij, željezo
  • Ostali vrijedni sastojci: folna kiselina, karotenoidi, pigment betacijanin, aminokiselina betain
  • Energetska vrijednost: 43 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Crvenu boju cikli daje pigment betacijanin. On se pri konzumaciji apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400 %. Stoga se smatra da redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Također sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle. Smatra se da ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka. Ovaj je sok dio mnogih alternativnih metoda liječenja, posebice poznate terapije protiv raka Rudolfa Breussa.

Iako ne sadrži značajnu količinu željeza, kvaliteta tog željeza izvanredna je, pa predstavlja snažno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Sok od cikle u kombinaciji s mrkvinim sokom odličan je lijek za bolesti bubrega i žučnog mjehura te giht.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SOK OD CIKLE

• 1 svježa cikla (ili 2 manje)
• ½ l vode

Dobro operite ciklu, nožićem ogulite koru, pa razrežite na manje komade. S vodom je dodajte u blender i dobro izmiksajte. Ako želite dodatno poboljšati sastav, umiksajte 1-2 kuhane mrkve.

Snažno čisti organizam od toksina i uvelike pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

Savjet više:

Nemojte baciti lišće cikle. Ono je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom. Ako odlučite uzimati sok cikle, nikada nemojte započeti s velikom količinom.

OPREZ: Sok od cikle tako je jak da tijekom čišćenja možete osjetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. Pijte više vode da biste pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.

image
Berislava Picek/ CROPIX

PERŠIN lat. Petroselinum crispum

Dvogodišnja zeljasta biljka, jaka, aromatična okusa. Cvate u srpnju i kolovozu žućkasto-zelenim cvjetićima. Listovi su tamnozeleni, perasti, karakteristična mirisa. Sadrže eterično ulje, a upotrebljavaju se kao začin u kulinarstvu i kao droga Herba Petroselini u ljekarstvu. Iz plodova se, također dobiva eterično ulje. Smatra se da je podrijetlom iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Danas se kultivira za začin u mnogim zemljama, na svim kontinentima. Može se konzumirati svjež ili kuhan.

U povijesti, stari su Grci smatrali da je peršin Herkulov cvijet, pa bi pobjednike i ratnike ovjenčavali stručkom peršina. Također, davali su ga svojim konjima da bi brže trčali. Rimljanima je peršin simbolizirao smrt, ali i zaštitu, pročišćenje. Smatra se da su i hranu nastojali zaštitili, pa otuda potječe ukrašavanje hrane listom peršina.

Pogodan za sadnju u tegli. Na taj način lišće peršina uvijek možete imati "pri ruci".

  • Vitamini: A, C, K, E
  • Minerali: kalcij, željezo, cink, fosfor, bakar, mangan
  • Ostali vrijedni sastojci: eterična ulja, flavonoidi
  • Energetska vrijednost: 36 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Peršin sadrži flavonoide. Oni su moćni metaboliti koji uklanjaju slobodne radikale iz organizma. Ako znate da slobodni radikali uzrokuju oštećenje stanica i nasljednog materijala (DNA), sudjeluju u razvoju mnogih bolesti te ubrzavaju proces starenja, shvatit ćete važnost njihova uklanjanja. Neka istraživanja pokazuju da flavonoidi potiču rad enzima koji smanjuju vjerojatnost pojave nekih oblika raka. Također, uočeno je da viši unos flavonoida smanjuje promjene na krvnim žilama, pa na taj način sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Smatra se da čaj bogat flavonoidima može poboljšati funkciju stijenke arterija, smanjiti krvni tlak, razinu kolesterola u krvi, upalne procese i rizik od tromboze.

Peršin je i odličan izvor vitamina C i A, posebice beta-karotena, koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.

Djeluje i kao diuretik koji opušta probavni sustav te smanjuje nadutost, ali ubrzava izlučivanje toksina iz organizma pa se zato daje kao lijek za giht i artritis.

Ublažava ubode insekata i opekotine te djeluje kao antiseptik za posjekotine i rane. Žvakanje peršina ublažava neugodan zadah nakon konzumacije luka ili češnjaka.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ČAJ OD PERŠINA

• 2 žličice sušena peršina ili
• 1 žlica svježe nasjeckana
• 250 ml vruće vode

Prelijte peršin kipućom vodom, pa ostavite poklopljeno da odstoji 15-ak minuta. Procijedite, pa popijte toplo. Možete dodati malo limuna ili meda da poboljšate okus.

Savjet više:

Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga s malo vode prije nego što ga stavite u hladnjak.

image
Berislava Picek/ CROPIX

KUPUS lat. Brassica oleracea

Dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača ili krstašica, koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Raste na kamenitim obalama Europe. Od davnina stanovnici europskog obalnog područja upotrebljavali su ga u svojoj prehrani. Stalnom selekcijom, tijekom dužeg perioda, iz divljeg je kupusa nastao veći broj kultiviranih biljaka. Danas postoje brojne vrste i njihovi kultivari.

Zanimljivost je da biljka prve godine stvara vegetativne organe, a tek u drugoj godini, cvjetno stablo i sjeme. Nadzemni dio, odnosno glavica, ovisi o sorti, a može narasti u promjeru od 30 do 50 cm. Može se konzumirati svjež, ukuhati ili ukiseliti.

Rimljani su ga nazivali "brassica". Katon stariji u jednom od svojih djela "De agricultura" hvalio je kupus kao "najbolje povrće" te naveo niz kuharskih i medicinskih uputa.

  • Vitamini: C, E, K, B-kompleks
  • Minerali: kalcij, fosfor, kalij, željezo, bakar, cink, magnezij, sumpor
  • Ostali vrijedni sastojci: omega-3 masne kiseline, glutamin, izotiocijanati, indoli
  • Energetska vrijednost: 36 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Od davnina se kupus koristi za liječenje različitih oboljenja. Međutim, nekako je najčešća uporaba u vidu obloga. I danas možete čuti od starijih generacija da stavljaju obloge od kupusa na rane, upaljene zglobove i slično.

Međutim, manji broj ljudi zna da kupus obiluje omega-3 masnim kiselinama, koje djeluju tako što smanjuju količinu triglicerida u krvi, sprječavaju stvaranje ugrušaka i naslaga na krvnim žilama. Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, smatra se da kupus može poboljšati mentalnu funkciju i koncentraciju.

Sadrži i glutamin, koji je poznat kao protuupalna aminokiselina. Zbog njega konzumacija kupusa može smanjiti upale i iritacije, kao i simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti. Tijekom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, tvari za koje je također dokazano da djeluju preventivno protiv raka.

Jeste li znali?

Dokazano je da vitamina C koji se uzima u namirnici koja ga prirodno sadrži ima veću učinkovitost od onoga uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa). Znanstvenici su to povezali sa zajedničkim međusobnim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SALATA OD KUPUSA

• svježi kupus
• ocat
• ulje
• sol i papar

Naribajte svježi kupus, dodajte po želji ocat, ulje, sol i papar. Dobro promiješajte i poslužite.

image
Berislava Picek/ CROPIX

MRKVA lat. Daucus carota

Dvogodišnja je zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Porijeklom je iz Azije i Bliskog Istoka. Danas je poznato 60-ak vrsta, a najpoznatije su narančasta ili žuta mrkva. Također, postoji više podvrsta i varijeteta. U narodu se često naziva merlin, koren, žuta repa ili mrkvač.

Mrkvu možete upotrebljavati svježu ili kuhanu. Možete je konzervirati ili preraditi. Međutim, istraživanja su pokazale da ako je skuhamo, povećat ćemo iskoristivost beta karotena sa 5 % na 60 %. A najveći postotak dostupnog beta karotena od čak 90 % izvući ćemo iz mrkve koja je prethodno izmiksana u blenderu pa onda skuhana.

Jeste li znali?

Mrkva nije oduvijek nalikovala današnjoj. Naime, predak današnje mrkve, koji se uzgajao prije više od 1000 godina, imao je ljubičastu boju korijena. Tek se u doba stare Grčke, pojavila mrkva žutog korijena, koju su daljnjim uzgojem razvijali u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo. Obje sorte koristili su stari Grci i Rimljani u medicinske svrhe. 430. godine prije Krista, Hipokrat ju je koristio u svojim receptima. Današnja, narančasta boja, nastala je selektivnim uzgojem u Nizozemskoj u čast kraljevskoj obitelji "House of Orange".

  • Vitamini: A, C, K, E i B-kompleks
  • Minerali: kalij, kalcij, željezo, cink
  • Ostali vrijedni sastojci: beta karoten, lutein
  • Energetska vrijednost: 41 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje:

Vjerojatno je najpoznatije ljekovito djelovanje mrkve na vid. Naime, mrkva sadrži beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a jedan je od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju. Također, sadrži i lutein, pigment koji štiti oko od makularne degeneracije. Međutim, djelovanje je mrkve preventivno. Konzumacija ne može pomoći pri oštećenu vidu ili dioptriji.

Također, sve se više u javnosti napominje važnost mrkve i beta karotena u zaštiti kože od UV zračenja.

Pokazalo se da jedenje mrkve u periodu od 10 tjedana i više štiti kožu od opekotina izazvanih pretjeranim izlaganjem suncu.

LIŠĆE MRKVE:

Svima je poznato da je korijen jestiv, međutim manje je poznato da je mlado lišće mrkve izuzetno bogat izvor vitamina i minerala.

Smatra se da je po nekim ljekovitim svojstvima lišće kvalitetnije od samog korijena jer sadrži čak 6 puta više vitamina C. Također, sadrži i kalij, koji je važan za kardiovaskularno zdravlje. Osim toga čisti jetru, djeluje kao diuretik, a bogato je nizom minerala koji pozitivno utječu na metabolizam. Spominje se i sprječavanje razvoja tumora. Ima antiseptična svojstva, djeluje protiv zadaha, bolnih desni i zubobolje. Sadrži spoj furokumarin, koji kod nekih ljudi može uzrokovati alergijsku reakciju, posebno u kombinaciji sa suncem. Ima blago gorak okus, pa se odlično slaže s jabukom i kruškom koje ublaži gorčinu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

KREM JUHA OD MRKVE

• 500 g svježe mrkve (može s lišćem)
• ½ l vode • Sol
• nekoliko kapi maslinova ulja
• vrhnje za kuhanje

Dobro operite mrkvu, stavite u blender s vodom i dobro usitnite. Smjesu ulijte u lonac i stavite kuhati kroz 15-tak minuta. Kada smjesa zavri, dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i sol po želji. Zatim maknite s vatre, umiješajte nekoliko žlica vrhnja za kuhanje, koje će dati juhi kremastu teksturu, pa poslužite.

Salata od inćuna i paprati

• pola zdjelice zelene salate
• jedna zdjelica maslačka
• 20-ak izdanaka paprati (bujadi)
• 250 g brokule
• nekoliko slanih inćuna
• crne i zelene masline
• sol
• jabučni ocat
• maslinovo ulje

Nerijetko koristi na način da se dodaje u tijesta pa je u Engleskoj dobro poznat "ginger bread", o

OPREZ: Konzumirajte isključivo zrele plodove! Nedozreli plodovi i svi ostali dijelovi biljke sadrže solanin. To je glikoalkalni otrov koji ima pesticidna i fungicidna svoj

image
Berislava Picek/ CROPIX

LUK lat. Allium cepa & ČEŠNJAK lat. Allium sativum

Namjerno sam za kraj ostavio "kraljeve" zdravlja iz povrtnjaka. Iako se radi o dvije različite, ali srodne povrtnice iz roda Allium, razdvojio sam ih da mogu usporediti njihove hranjive vrijednosti i učinak na zdravlje.

Obje su vrste poznate od davnina, imaju široku lepezu uporabe i izvanredan učinak na ljudsko zdravlje. Intenzivna su i aromatična okusa, zbog kojeg ljudi oko vas još satima nakon što ste ga konzumirali znaju da ste ga jeli. Međutim, to nije dovoljan razlog da ga izbjegavate.

Mogu se konzumirati svježi, kuhani, pečeni; samostalno ili kao začin za poboljšanje okusa hrane.

Snažno čisti organizam od toksina i uvelike pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

LUK

  • Vitamini: C, B6
  • Minerali: kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, Češnjak: sumpor, magnezij, krom, mangan, kalij, željezo, sumpor, jod, kalcij, fosfor, selen
  • Ostali vrijedni sastojci: Folna kiselina, flavonoidi
  • Energetska vrijednost: 40 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje

• štiti srce i krvne žile
• čisti krv od toksina
• smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
• sprječava upalne procese
• djeluje antibakterijski i antigljivično
• smanjuje širenje virusa
• poboljšava probavu
• poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane
• pomaže pri regulaciji šećera u krvi

• poboljšava raspoloženje

Da biste smanjili suzenje prilikom rezanja luka, stavite ga 30 minuta u hladnjak ili na 15 minuta u zamrzivač. Naime, stanice luka pri rezanju reagiraju sporije kada je luk hladan.

ČEŠNJAK

  • Vitamini:C, E, B1, B2, B3, karoten
  • Minerali: Alicin-biljni antibiotik, adenozin, spojevi sumpora
  • Energetska vrijednost: 149 kcal na 100 g

Ljekovito djelovanje

• štiti od raka
• štiti krvne stanice i žile od upalnih procesa
• ima vazodilatatorni učinak (proširuje krvne žile)
• snižava krvni tlak
• sprječava stvaranje ugrušaka
• smanjuje kolesterol
• pomaže pri regulaciji šećera u krvi
• ima antialergijsko djelovanje
• djeluje antibakterijski i antigljivično
• ima antiparazitski učinak - u narodu se koristi za izbacivanje dječjih glista
• djeluje na herpes viruse
• ima svojstvo analgetika

Da biste iskoristili ljekoviti potencijal češnjaka, zgnječite ga ili sitno narežite. To pospješuje oslobađanje posebnih enzima koji pretvaraju alliin u allicin (sastojak koji je odgovoran za većinu ljekovitih svojstava češnjaka). Ostavite zgnječeni ili narezani češnjak na 5 minuta prije nego što ga pojedete ili skuhate da bi se oslobodila maksimalna količina allicina.

Brza pomoć za ublažavanje zadaha nakon konzumacije luka ili češnjaka:

• žvačite lišće peršina • popijte limunadu ili žvačite krišku limuna

• popijte topli zeleni čaj

Jeste li znali?

Dokazano je da vitamin C ima veću učinkovitost kad se uzima u namirnici koja ga prirodno sadrži, nego u obliku vitaminskog dodatka (suplementa). Znanstvenici su to povezali sa zajedničkim međusobnim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici

NAMAZ OD ČEŠNJAKA

• 6 češanja češnjaka
• 10 dkg maslaca
• 20 dkg krem sira
• začini: (bosiljak, ružmarin…)
• malo soli
• pola žličice papra
• jedna čili papričica (sitno nasjeckana)

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša, zatim sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Ako nemate blender, možete koristiti štapni mikser. Važno je da se svi sastojci dobro usitne i izmiješaju. Poslužite uz domaći kruh. Pripremljeni namaz može stajati u hladnjaku do tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:05