PITALI STE...

Unijeli ste stablo limuna s balkona u zatvoreni prostor? Evo kako održavati agrume u stanu!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Uz vlažnost tla i dovoljno svjetlosti, citrusu će pomoći i redovito čišćenje listova mokrom krpom

Poštovani, prije prvih ovosezonskih hladnoća unijeli smo stablo limuna s balkona u zatvoreni prostor, no čini nam se da je posljednjih dana drvo poprimilo lošiji izgled, odnosno da je lišće oštećeno. Molimo da nam ukratko pojasnite kako održavati limun u stanu? Dragica H., Zagreb

Agrumi za rast i razvoj trebaju svjetlo pa pripazite da ste ga postavili kraj prozora. Sada kad je dan kraći biljka se prilagođava manjem doprinosu svjetla, no postoji granica nakon koje stablo počinje odbacivati listove i biljka ulazi u stanje mirovanja. To se najčešće događa kada je biljka dulje razdoblje izložena tamnim ili polusvijetlim prostorijama. 

Također, nedostatak vode u tlu uzrokovat će kovrčenje, sušenje i otpadanje lišća, a to se često događa u prostoru sa suhim zrakom. Optimalna vlažnost tla trebala bi biti 60% apsolutne vlažnosti, što se odnosi i na vlagu u zraku. Uz vlažnost tla i dovoljno svjetlosti, Vašem citrusu pomoći će i redovito čišćenje listova mokrom krpom - to im omogućava bolje disanje i povećava količinu svjetlosti koju biljka dobiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 14:36