NJEGA SOBNOG BILJA

Zalijevanje i održavanje vlage u zraku: osnovna pravila za uspješnu njegu vaših sobnih biljaka

www.studiobotanike.hr
 Marina Francuz Gaćina
Nikada niste bili naročito spretni sa zelenim ljubimcima? Ne brinite. U današnjem članku donosimo osnovna pravila

Nikada nije kasno da postanete strastveni i vrsni botaničar. U današnjem članku donosimo osnovna pravila za uspješnu i praktičnu intenzivnu njegu vaših sobnih biljaka

Uzgoj sobnih biljaka zahtijeva intenzivnu njegu jer su biljke ograničene na manju količinu zemlje u teglama te na manjak svjetlosti i vlage u zatvorenom prostoru. Njega sobnih biljaka sastoji se od zalijevanja, prihranjivanja, orošavanja, plijevljenja i zaštite od bolesti i nametnika, a ovaj put ćemo vas provesti kroz osnovna pravila zalijevanja i održavanja vlage zraka.

Jedna od najvažnijih mjera njege je osigurati vodu sobnim biljkama, odnosno redovno ih zalijevati. Nemoguće je strogo utvrditi količinu vode koju biljka mora dobiti, kao ni trenutak kada biljku treba zaliti jer to uvjetuje neposredna okolina. Isto tako, važno je naglasiti da je svaka biljka jedinstvena na svoj način, stoga se treba informirati i slijediti upute o održavanju i preporučenoj učestalosti zalijevanja.

image
Marina Francuz Gaćina

Biljke ne rastu jednako brzo tijekom cijele godine. U proljeće i rano ljeto, kad ubrzano stvaraju nove listove iznad i novo korijenje ispod površine zemlje, zahtijevaju mnogo vode. Zimi, kad pomanjkanje svjetla usporava rast, zalijevanje treba smanjiti gotovo do minimuma.

Brz i jednostavan način kako na pojedinom mjestu u prostoriji odrediti svjetlosne uvjete za biljku je test sjene

Kao što sve biljke nemaju iste zahtjeve za temperaturu i svjetlost, to vrijedi i za zalijevanje. Biljke koje najbolje uspijevaju na sunčanoj prozorskoj dasci trebaju više vode nego, recimo, biljke u sjenovitom kutu. Biljkama na otvorenom, pogotovo ljeti, bit će potrebno više vode nego biljkama u vlažnim kupaonicama i kuhinjama jer je zrak puno suši i topliji i puno više će te biljke na otvorenom trebati zalijevati. I izgled biljke može sugerirati potrebu za vodom - biljkama s velikim listovima ljeti će biti potrebno više vode zbog transpiracije kojom gube veliku količinu vode preko površine, nego, na primjer, kaktusima koje treba rjeđe zalijevati.

image
Marina Francuz Gaćina

Ako imate biljke koje preferiraju visoku vlažnost, svakodnevno ih orošavajte sobnom prskalicom ili postavite na pliticu ispunjenu vodom i šljunkom kako biljka ne bi stajala neposredno u vodi, a isparavanjem vode iz plitice povećala bi se vlažnost atmosfere oko biljke. Isto tako, ako je zrak suh, može biti korisno postaviti i uređaj za ovlaživanje zraka.

I izgled biljke može sugerirati potrebu za vodom, a vrstama s velikim listovima ljeti treba više vode

Kako biste pravilno zalijevali svoje biljke, nekoliko puta tjedno, dodirom prsta ispitajte u kakvom je stanju grumen zemlje u tegli. Neke biljke zahtijevaju zalijevanje već prilikom isušivanja gornjeg sloja zemlje, dok se ostale zalijevaju tek kad se isuši potpovršinski sloj ili grumen u cijelosti (npr. kaktusi).

image
Marina Francuz Gaćina

Nemojte dopustiti da vam se biljke osuše i uvenu, ali nemojte niti zalijevati previše često. Biljke se moraju boriti za vlagu da bi im korijenje jačalo. Više biljaka uvene zbog pretjeranog zalijevanja, nego zbog bilo kojeg drugog razloga, a kako biste to spriječili, svaka tegla mora imati drenažne otvore kako bi se višak vode nakon zalijevanja mogao ocijediti. Pod teglu s biljkom postavite tanjurić ili posudu da se u njih ocijedi suvišna voda iz zemlje i pritom nemojte ostaviti teglu da stoji u ocijeđenoj vodi. To bi moglo dovesti do truljenja korijenja.

image
Marina Francuz Gaćina

Većinu sobnih biljaka treba zalijevati 1-2 puta tjedno (kada se gornji dio zemlje isuši) i pritom voditi računa i o odnosu vode i zraka u tegli. Ako previše zalijevate, u zemlji će biti manje zraka, bez kojega korijen ne može disati i biljka propada. Isto tako, u suhoj zemlji, u kojoj nema dovoljno vlage, biljke odumiru jer nema dovoljno vode da razgradi hranjiva pristupačna biljkama. Ako vam je biljka tako suha da se grumen zemlje u tegli skupio te voda samo procuri kroz teglu i ne dolazi do korijena biljke, umetnite teglu s biljkom u kantu s vodom i ostavite da odstoji dok ne prestanu izlaziti mjehurići zraka. Vrlo je važno i rahljenje zemlje, kojim dovodite zrak do korijena biljke. Za to upotrijebite tanki štap kojim radite rupice u zemlji ili male grablje.

image
Marina Francuz Gaćina

Voda iz vodovoda je tvrda i nije prikladna mnogim biljkama. Sve biljke je najbolje zalijevati mekom vodom - kišnicom ili vodom iz akvarija. Ako niste u mogućnosti zalijevati kišnicom, najbolje je upotrijebiti odstajalu vodu u kojoj su se štetne tvari slegnule ili isparile. Biljke uvijek zalijevajte vodom čija je temperatura jednaka temperaturi prostorije. Preporuča se da se poslije svakog zalijevanja kantica ponovno napuni vodom i ostavi u blizini biljaka do sljedećeg zalijevanja kako bi se voda zagrijala do temperature zraka u prostoriji, a ujedno isparavanjem povećavala vlažnost atmosfere oko biljaka.

KOJA VODA JE DOBRA?

Biljke uvijek zalijevajte vodom čija je temperatura jednaka temperaturi prostorije

OROŠAVANJE

Ako imate biljke koje preferiraju visoku vlažnost, svakodnevno ih orošavajte sobnom prskalicom

1-2 PUTA TJEDNO 

Većinu sobnog zelenila treba zaliti 1-2 puta tjedno, i to kada se gornji dio zemlje osuši

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 11:06