U POSJETU

Zelena terasa opatijske taverne

Šetajući Opatijom, u blizini javnog parka pronašli smo simpatičnu tavernu koja svojim dizajnom i bojama privlači pozornost. Odlučili smo uzeti predah okruženi prekrasnim ambijentom raskošnog zelenila

Opatija, poznata još kao biser Jadrana, jedna je od najstarijih hrvatskih turističkih destinacija. Šarm primorskog grada bogatog poviješću i kulturom nadaleko se diči i prelijepom arhitekturom. U šetnji jednom od glavnih opatijskih prometnica, Ulicom Maršala Tita, naišli smo na mali arhitektonski biser Opatije. Nekadašnji izrazito popularni opatijski restoran pod nazivom Zelengaj dobio je nove vlasnike, Marinu Lesar Furgala i Aleksandra Furgalu. Vlasnici su htjeli dati novi duh starom prostoru u koji se sada uselila njihova taverna Fish&Fresh. Marina i Aleksandar su uvidjeli da prostor starog vrta, odnosno terase, posjeduje veliki potencijal pa su se odlučili na njeno preuređenje i taj zadatak prepustili arhitektu Ivanu Jovanovcu. Budući da je prostor u najmu, najviše se moralo voditi računa o tome da se sve može lako vratiti u zatečeno stanje.

Terasa ima pogled na tri strane svijeta, hotel Kvarner se nalazi na južnoj i istočnoj, dok sjeverni dio terase, ujedno i najveći, gleda prema centralnom opatijskom parku. Upitali smo Ivana čime se vodio pri samom uređenju. - Koncept je bio ‘smekšati i zagrijati’ postojeći ambijent i smjestiti posjetitelja u predvrt - odgovara nam Jovanovac i dodaje: - odabrao sam svijetlo drvo, jelovinu, u kombinaciji sa sivom i žutom bojom kao protutežu zelenilu parka koji okružuje sjeverni dio terase. Južni i istočni dio su uski i praktički funkcioniraju kao balkon.

Prostor je uređen tako da u južnom i istočnom dijelu prevladavaju boje svijetlog drva i siva, a u sjevernom dijelu je izabrana žarko žuta boja, koja je proizašla iz želje da se taj dio naglasi kao prijelaz prema parku, prema biljkama i svježini. Ivan ističe da je zapravo to što je cijeli prostor okružen zelenilom bila njegova glavna inspiracija te da su i inače biljke nezaobilazan dio njegova koncepta. Terasa je okružena okolnim javnim vrtom koji obiluje raznim vrstama biljaka, od palmi do borova, više različitih vrsta lokalnih biljki koje se na neki način prelijevaju na terasu taverne. Glavna nit poveznica dva prostora je bršljan koji se prelijeva preko zidova terase, a nikako nije za zanemariti ni prekrasni mali cvjetni vrt koji se nalazi na samom ulazu na terasu i koji se nakitio s više vrsta divljih ruža. U sjeverni žuti prostor terase arhitekt je smjestio simpatične viseće kugle od umjetnog bilja koje nastavljaju natkrivenu priču okolnog vrta, a u ostatku prostora se još može naići na visoke dracene.

Osim što je u prostor unesena žuta boja, koja najviše plijeni pozornost, napravljene su još i izmjene na stropu, tako da je postavljena drvna obloga i pergola, a na zidove su ugrađene drvene police za vino po mjeri. Postavljen je i novi sustav rasvjete u obliku led reflektora i visilica te novi zvučni sustav. Jovanovac nam priča kako je zatečena podna obloga bila polirani kamen koji je bila šteta prekrivati pa ga je samo dao ispolirati. Što se tiče namještaja, tu ništa nije mijenjano, nego su zadržani postojeći stolci i stolovi.

U cijelom projektu se pridala velika pozornost stapanja terase s okolinom. Domišljatim sitnim detaljima i zahvatima postigao se dojam da terasa zapravo pripada obližnjem parku, što bi mogao biti zaključak uspješno izvedenog projekta.

Foto: Marko Mihaljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:28