KAO U HOTELU S PET ZVJEZDICA

10 jednostavnih pravila za uređenje manjih spavaćih soba

Donosimo vam nekoliko izvrsnih ideja kako usavršiti uređenje spavaće sobe bez da žrtvujete eleganciju i funkcionalnost!

Uređenje male, ali i one malo veće spavaće sobe može predstavljati veliki izazov. Već kod samog odabira namještaja vlasnici se manjih stanova često susreću s puno nedoumica i problema, od odabira namještaja koji mora u njih stati i biti funkcionalan pa sve do najsitnijih detalja i dekoracija, sve se mora lijepo uklopiti, ali kako? Gdje pospremiti odjeću i obuću? Znamo, nije jednostavno. Osim toga, stanovi s malo kvadrata rijetko kad imaju veliku spavaću sobu u koju osim kreveta možemo nagurati još i noćne ormariće, ugradbeni ormar, bezbroj polica, radni stol, a možda čak i fotelju. Umjesto tog većina nas suočava se s malim prostorijama u kojem krevet nerijetko ispunjava cijeli prostor pa nam ne preostaje drugo nego da se prilagodimo tim ograničenjima i razmišljamo na drugačiji način! Umjesto da se nervirate, shvatite svoju malu spavaću kao izazov i smjestite u nju jedan dobar krevet kao u hotelu s pet zvjezdica i stvorite svoju noćnu oazu iz koje se najradije ne biste micali.

1. Dodijelite svom krevetu još jednu funkciju

Živite li u jednosobnom stanu odaberite krevet s prostorom za odlaganje stvari.

2. Odaberite dekorativne elemente koji imaju dvostruku namjenu

Ogledalo s malom policom može biti odličan dodatak uređenju koji možete koristiti za šminkanje i češljanje te odlaganje sitnica, dok će ukrasne lampice predstavljati odličan ukras i stvarat će romantičnu atmosferu u sobi.

3. Iskoristite svaki kutak sobe

Svaka soba, pa čak i najmanja, ima kutove koje možete iskoristiti za postavljanje polica. Odlučite što vam zaista treba u spavaćoj sobi i uz malo mašte možete si osigurati dodatni prostor za smještaj dragih vam stvarčica.

4. Izbacite noćne ormariće

U spavaćim sobama što manji broj komada samostojećeg namještaja, to bolje. Prvo se riješite noćnih ormarića i promotrite prostor kako biste našli adekvatnu zamjenu za njih. Primjerice, ako se vaš krevet nalazi tik uz prozor, kao mjesto za odlaganje stvari može vam poslužiti prozorska klupica, a na zid možete postaviti i plitku policu na koju ćete moći staviti naočale, koju knjigu i čašu vode.

5. Izbor namještaja je presudan

Prilikom kupnje kreveta uzmite u obzir veličinu sobe i neka vam krevet bude impresivan komad namještaj na kojem ćete s guštom svaku noć spavati kao kraljevi.

6. Riješite se samostojećih i stolnih svjetiljki

Budimo realni, nemate dovoljno prostora na podu kojeg biste mogli žrtvovati za samostojeću svjetiljku. Umjesto toga postavite zidnu rasvjetu, objesite viseće svjetiljke iznad uzglavlja kreveta ili na policu pričvrstite pomične svjetiljke sa zglobom kako biste svjetlost mogli usmjeravati po prostoru kako vam odgovara.

7. Vedre i svijetle boje

Svijetle boje će povećati prostor, za razliku od tamnih boja koje izgledaju kompaktnije, ali smanjuju prostoriju. Ako se bojite eksperimentirati s bojama, odaberite bijelo jer se najlakše kombinira ili pastelne boje koje donose mekoću.

8. Dobra rasvjeta

Za savršen ugođaj u maloj sobi rasvjeta je vrlo važna; Budite sigurni da ste za sobu odabrali odgovarajuću rasvjetu, ali i zavjese koje će osigurati dovoljno prirodnog svjetla. Stropna rasvjeta odlično se nadopunjuje sa zidnim lampama u spavaćoj sobi.

9. Minimalistički dizajn

Nemojte preopteretiti sobu suvišnim detaljima koji će je zagušiti. Dekoracije koje uvijek dobro izgledaju u spavaćoj sobi su jastuci, noćni stolići i svjetiljke. Zavjese neka budu od laganih materijala koji će izgledati prozračno.

10. Nabavite Boxspring krevet

Boxspring krevet, također poznat kao američki krevet, sastoji se od stabilnog drvenog okvira, većinom od masivnog drveta, tzv. “box“-a, odnosno postolja s integriranim oprugama zbog kojih je podnica suvišna, od madraca s bonell oprugama (opružna ili džepićasta opružna jezgra) za veću udobnost te od nadmadraca iz hladno lijevane pjene, visco- elastičnog materijala ili lateksa.

Sustavi boxspring kreveta, odnosno kreveti s dva madraca koriste upravo fleksibilnost i snagu jezgre s čeličnim oprugama različite elastičnosti koje su time i najvažniji dio kreveta. Prednost kreveta bez guste drvene podnice je potpuno prozračivanje madraca čime nastaje izvrsna klima prilikom spavanjačemu pridonose i vrhunski materijali jednostavni za održavanje. Dodatna pogodnost boxspring kreveta je i njegova visina(cca 55-70 cm) koja omogućuje lakše lijeganje i ustajanje čime je umanjen pritisak na vaše zglobove.Taj sustav s pravom postaje sve popularniji i u europskim zemljama i već je nadaleko rasprostranjen prije svega u luksuznimhotelima i na kruzerima. Stoga su boxspring kreveti poznati i kao hotelski kreveti, a zahvaljujući maksimalnom rasterećenjukralježnice i muskulature odaberite koncept spavanja prilagođen vašim individualnim potrebama.

Kreirajmo dom zajedno!