Inovativni sustav

Još povoljnije do toplijeg doma

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2018. u 11:48

 

Unatoč nešto višim prosječnim temperaturama ove jeseni, hladniji dani i zima samo što nisu stigli. Zapravo, mnogi  se već naveliko bave svojim sustavima grijanja, ali i troškovima za grijanje koji u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75% ukupnih režijskih troškova. U LG-u su uz pomoć napredne tehnologije osmislili inovativan sustav grijanja kojim se može istodobno uštedjeti novac iz kućnog budžeta, energija i očuvati okoliš. Riječ je o sustavu dizalice topline zrak-voda LG THERMA V R32 Monobloc  koji se može koristiti za različite vrste grijanja – podno ili radijatorsko grijanje te za opskrbu toplom sanitarnom vodom.

Sustav za svoj rad koristi električnu energiju (25%) i toplinsku energiju zraka iz okoline (75%), a ima samo jednu vanjsku jedinicu koja se izravno povezuje s cijevima za vodu. Zato nema potrebe za plinskim priključkom, dimnjakom ili kotlovnicom, što štedi prostor, a i sam proces instalacije je kraći i jednostavniji.

„Učinkovitost dizalice topline u usporedbi s plinom veća je čak četiri do pet puta, što znači da se za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije! Tako se uz korištenje dizalice topline, kao što je LG THERMA V32 Monobloc, godišnji troškovi grijanja za prosječan stan ili kuću mogu smanjiti za 20% u odnosu na klasične plinske bojlere te čak 60% u odnosu na uljne“, poručio je Alen Bjeliš iz LG-a Hrvatska.

Osim što je riječ o višestruko učinkovitijem sustavu grijanja od onih koji se temelje na bojlerima, zbog svoje energetske učinkovitosti svrstan je u energetski razred A+++, a kao radnu tvar koristi učinkovit i ekološki prihvatljiv plin R32 koji ne oštećuje ozon. Uz to, pri radu emitira i do 50% manje CO. To je nedavno prepoznao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je pokrenuo javni poziv vrijedan 12 milijuna kuna za sufinanciranje nabave i ugradnje upravo dizalica topline. Moguće je dobiti poticaje od 40 do 80 posto, ovisno o području na kojem se obiteljska kuća nalazi.

To je odlična prilika za dodatne uštede za sve one koji su u fazi renovacije postojećeg ili izgradnje novog doma.