Kako radi Panasonic dizalica topline - Aquarea?

 

Aquarea se sastoji od vanjske jedinice, u kojoj se nalazi Panasonic inverterski kompresor, hidrauličkog modula koji se priključuje na sustav grijanja ili hlađenja u Vašem domu. Također, Aquarea je dostupna i u tzv. “monoblok” izvedbi kada je kompletna oprema smještena u vanjskoj jedinici.

Vanjska jedinica apsorbira toplinsku energiju okoline, a Panasonic inverterski kompresor optimiziran za grijanje, dovodi toplinu u unutrašnjost Vašeg doma. Besplatna energija okoline prenosi se posredstvom ekološki prihvatljivog rashladnog medija R410A te služi za grijanje i pripremu potrošne tople vode, dok se u ljetnim mjesecima može koristiti kao klima-uređaj.

Za razliku od standardnih izvora topline kao što su kotlovi na fosilna goriva ili električni kotlovi, Aquarea omogućava uštedu u troškovima energenata do 78%.

Aquarea je idealna za suvremenu niskoenergetsku gradnju s niskotemperaturnim sustavima grijanja, npr. podno grijanje, no također vrlo je primjenjiva kao zamjena za postojeće kotlove na lož ulje ili slično. Također, sustav Aquarea izvanredno se kombinira sa solarnim.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv fizičkim osobama za dodjelu sredstava fonda za postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Sufinancira se postavljanje jednog novog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije s dizalicom topline za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode u postojeće obiteljske kuće.

Postojećom obiteljskom kuća definira se zgrada koja je zakonita, u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje, ima najviše tri stambene jedinice te građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m.

Javni poziv otvoren je do konca 2018. godine ili dok se ne dodijele ukupno predviđena sredstva (12.000.000,00 kn).

Korisnicima će se dodjeljivati sredstva donacije za opravdane troškove u iznosu do 45.000,00 kn s PDV-om za sustav s dizalicom topline i to prema sljedećem ključu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:11