BLUE MONDAY

BLUE MONDAY: Kako što lakše preživjeti najdepresivniji dan u godini

 

Treći ponedjeljak u siječnju, a ove godine je to 20. siječnja, poznat je kao najdepresivniji dan u godini – nazvan i 'Blue Monday'. Dan je to kada su božićni praznici i slavlje iza nas, bankovni računi su prazni, a vani je hladno i mračno. Stoga nije ni čudno što nam dobro raspoloženje opada. Zato je u ovom periodu važnije nego ikada okružiti s prijateljima i obiteljima, rekreirati se i napraviti promjene u prostoru u kojem živimo. Među ostalim, jedan od načina za to je da poboljšamo dotok prirodnog svjetla u naš stan ili kuću.

Pustite svjetlost u svoj dom

Oko 5 posto svjetske populacije, prema podacima* Američkog istraživačkog centra za rasvjetu, pogođeno je nekom vrstom depresije ili sezonskim afektivnim poremećajem, koji se javlja u ove hladne i tmurne mjesece, odnosno tijekom jeseni i zime.

Iako još uvijek nije otkriven točan uzrok osjećaja tuge ili potištenosti, studije u posljednjih 20 godina otkrivaju kako izlaganje jakoj svjetlosti ima jako pozitivan utjecaj na raspoloženje i može pomoći u smanjenju simptoma sezonskog afektivnog poremećaja. Simptomi tog poremećaja mogu biti povećani osjećaj tuge, smanjeno zanimanje za razne aktivnosti, pospanost i razdražljivost te povećani apetit i posljedično debljanje.

Jednostavne promjene poput micanja zavjesa i povlačenja sjenila može unijeti više svjetlosti u vaš dom. Također obratite pažnju na to da ih ponovo zatvorite tek kada sunce posve zađe jer ćete u protivnom sami sebi uskratiti ono malo sunca koje dopire do vašeg stambenog prostora u ovo doba godine. U radno vrijeme pokušajte raditi u blizini prozora jer oni osiguravaju barem toliko svjetla kao i svjetlosne kutije, koje su se počele koristiti u nekim dijelovima svijeta kao pomoć kod sezonskog afektivnog poremećaja**.

Preuredite prostor u kojem živite

Ako nemate dovoljno svjetla u vašem domu, možda biste trebali razmisliti o uvođenju postojećih rješenja. Bez obzira želite li preurediti postojeću sobu ili stvoriti novi prostor te maksimalno povećati količinu sunčeve svjetlosti koja ulazi u vaš dom, poboljšanje je moguće.

Ako proširujete stabeni prostor, važno je razmotriti funkciju novih prostorija i kako ih opremiti za što ugodniji život. Primjerice, postavljanjem krovnog prozora iznad kuhinjskog stola ili radnih ploča, učinit ćete blagovaonski i kuhinjski prostor ugodnim pri pripremi jela te osigurati više dnevnog svjetla. Više prirodnog svjetla je dodatni plus ako djeca u blagovaonici uče i rješavaju zadaću.

Za one koji pak planiraju preurediti postojeću sobu u svom domu, važno je da u izmjenama svakako obrate pozornost na prirodno svjetlo koje će imati veliku ulogu u transformaciji. Prije svega, razmislite o poziciji na kojoj se soba nalazi, bez obzira je li riječ o dnevnoj ili spavaćoj. Kauč ili garnituru za sjedenje postavite na mjesto na kojem je najveća količina dnevnog svjetla. Ako je moguće dodavanje drugog prozora, prostor će biti ljepši i s više svjetlosti. Ako krovni prozor nije odgovarajuća opcija, VELUX svjetlosni tuneli su odlična alternativa.

O VELUX rješenjima za više dnevne svjetlosti u svojem domu pročitajte ovdje: www.velux.hr

* https://www.lrc.rpi.edu/programs/daylighting/dr_health.asp

** https://www.lrc.rpi.edu/programs/daylighting/dr_health.asp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:21