KORISNI SAVJETI

Kako uz dobru organizaciju i malo Disney čarolije urediti sobu koju će vaša djeca obožavati

Polako brojimo dane do Božića, a vrijeme pred nama je kao stvoreno za ukrašavanje doma u blagdanskom duhu. Prosinac je ujedno mjesec u kojem bi bilo poželjno da svojoj djeci, osim poklona, darujemo svoje vrijeme i pažnju. Stoga je zajedničko ukrašavanje doma, ali i uređenje dječje sobe idealna prilika za to.

Osim što sobe naših mališana ne mogu proći bez šarenih blagdanskih ukrasa, kraj godine je pravo vrijeme da raščistimo prostor i uvedemo neke važne promjene. Kako bi djeca obožavala boraviti u sobi tijekom cijele godine, poželjno je odabrati praktične stvari za sobu sa zanimljivim detaljima, a kao što su sjenila s Disney likovima. O njima ćemo više na kraju. Krenimo redom.

Dobra organizacija je početak svakog dobrog uređenja

Djeca brzo rastu i bave se mnogobrojnim aktivnostima pa njihova soba vrlo brzo može postati pretrpana stvarima te odjećom koja im ne odgovara. Kroz samo jednu godinu se promijene potrebe i želje djece te punog toga u njihovoj sobi postaje nepotrebno. Kako dječja soba ne bi postala skladište, iskoristite ovo božićno vrijeme i donirajte odjeću te igračke djeci čiji im roditelji puno toga ne mogu priuštiti. Koristite li društvene mreže, raspitajte se u Facebook grupama kome bi dobro došle stvari vašeg mališana.

Kada ste se u dogovoru s djetetom riješili viška stvari, poželjno je presložiti preostalu odjeću tako da zimska odjeća bude na nižim policama, a ljetna u gornjem dijelu ormara. Ako u dječjoj sobi ne postoji kutija ili komoda za igračke, dio ormara koji je ranije bio zatrpan odjećom možete iskoristiti za spremanje igračaka. Ipak, za igračke poput figurica puno je bolje imati sustav pospremanja s kutijama kako bi sve igračke bile preglednije. Za to možete iskoristiti čvršće kutije od cipela omotane u ukrasni papir ili ofarbane drvene kašete. Police su pak najbolje rješenje za društvene igre i knjige.

Izbor odgovarajućeg namještaja za sobu

U blagdanskom periodu mnoge trgovine namještaja će nuditi popuste na krevete, ormare i police. Ako razmišljate o kupnji novog kreveta jer će vaš mališan uskoro prerasti postojeći, svakako razmislite o onima koji imaju ladice ispod samog kreveta. U njih možete staviti još jedan madrac ili stvari.

Ako u dječjoj sobi nema tepiha, zima je možda pravo vrijeme da nabavite jedan manji. Izbor tepiha za dječje sobe je toliko velik da ćete sigurno pronaći onaj koji će sobu učiniti veselijom i ugodnijom. Uz tepih, dobro je nabaviti protuklizne podloge.

Ormari u dječjim sobama ne bi trebali biti glomazni i tamnih boja kako ne bi vizualno zagušili prostor. Dobra opcija su ormari u kombinaciji polica i prostora za vješanje pa čak i oni koji imaju naizmjenično otvoren i zatvoren skladišni prostor.

Uređenje u blagdanskom duhu

Kako se djeca igraju i uče u sobi, ali i spavaju, nije dobro pretjerivati s postavljanjem božićnih lampica oko prozora i u samoj sobi. No, ukrasi od papira poput zvjezdica koje će vidjeti sa stropa će svakako stvoriti blagdansko ozračje. Izrada ukrasa za sobu može postati zajednička aktivnost svih ukućana, a na internetu se može naći mnoštvo ideja. Ponekad je dovoljno samo nabaviti materijal, a izradu ukrasa prepustiti dječjoj mašti.

Čarape za poklone možete postaviti na rub kreveta, a umjesto pravog bora odlična ideja je napraviti borić od zelenog kolaž papira te ga ukrasiti po želji. Šareni papir može poslužiti i za izradu šarenih božićnih svjećica koje ćete postaviti u sobu umjesto onih pravih bliještećih. Kako god ukrasili sobu, važno je ne pretjerivati s ukrasima.

Dovoljno svjetla u sobi tijekom dana, a potpuno zamračenje noću

Ne smijemo zaboraviti naglasiti koliko su prirodna svjetlost i dobra rasvjeta u dječjoj sobi važni. Kada je riječ o potkrovlju, u dječjoj sobi se mogu kombinirati krovni prozor s dodatnim prozorskim elementom. Tako će soba imati više prirodnog svjetla, ali i bolji pogled. Važno je da prostor za igru i radni stol budu smješteni tako da na njih pada dovoljno dnevne svjetlosti. Osim stropnih svjetiljki, u dječjoj sobi je uvijek potrebna stolna ili podna svjetiljka, bilo zato da navečer čitamo priču pred spavanje ili za rad za radnim stolom.

Osim dnevnog svjetla i dobre rasvjete, ponekad su nužna i sjenila. Sjenila iz Disney & VELUX Laku noć kolekcije će spriječiti višak prirodne svjetlosti i zaokružiti uređenje sobe. Osim što su iznimno praktična i lako se postavljaju, osigurat će potpuno zamračenje (99.9 %) za što bolji san djeteta. Kako je moguć izbor 18 zabavnih i uzbudljivih motiva, od Disney likova Jurića (Auti), Else (Frozen) Winnie the Pooha do mnogih drugih, VELUX sjenila nisu samo praktični dodatak za dječju sobu nego i odlična ideja za poklon koji će djeca obožavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:42