BEZ ALATA, NEMA NI ZANATA

Koja je tajna susjede kojoj uzgoj biljaka ide kao od šale, dok vama uvene i kaktus?

 Joe Lingeman/Apartment Therapy
 

Vrtlarenje sigurno nije nova stvar. Kultiviranje jestivih biljaka i razvoj vrtlarskih tehnika sežu tisućama godina u našu prošlost. Alati, tehnike i biljke koje danas koristimo u vrtu zapravo su podsjetnik čovjekove vezanosti za zemlju tijekom evolucije bilo gdje na planetu. Rješenja koja nam se nude bezbroj su puta dokazana, bilo da je riječ o održavanju plodnosti tla ili sprečavanju najezdi nametnika. No, nekima uzgoj biljaka ide kao od šale, dok drugima uvene i kaktus.

Sigurno ste čuli onaj engleski izraz za ljude kojima jednostavno sve ide od ruke sa zelenim ljubimcima, kao da su prirodno talentirani. Kaže se da imaju green thumb, odnosno, zeleni palac. I zaista, dok se divite balkonskom vrtu svoje susjede i pitate ima li ona doslovno taj čarobni zeleni palac na svojoj ruci, u isto vrijeme "ubijete" jedan jedini mali kaktus koji imate u stanu. Stoga smo malo istražili koja je tajna susjedine savršene zelene oaze, budući da se ljudi ne rađaju s čarobnim zelenim palčevima.

Sandra Rojo

1. Vaša susjeda ima posebno mjesto za kupovinu biljaka

Kao što vi možda imate svoju kumicu na placu koja će vam uvijek reći koje su jagode najsvježije, tako i vaša susjeda vjerojatno zna gdje uzimati biljke i/ili sjeme. Kada uzimate biljku u nekom trgovačkom centru ponekad ne možete odmah znati je li već zaražena, što se događa s njenim korijenom i slično.

Dok ne naučite prepoznavati u kakvom je stanju pojedina biljka, pronađite trgovinu u kojoj postoji stručno osoblje koje će vam moći pružiti sve potrebne informacije o vašem budućem zelenom ljubimcu.

2. Vaša susjeda ima strategiju odabira biljaka

Vaša susjeda ima svoju strategiju odabira biljaka. Naravno da joj sve uspijeva i da joj balkonski vrt izgleda neodoljivo jer je s godinama naučila koje joj biljke uspijevaju, a koje ne. O tome ne ovisi samo imate li "osjećaj" za biljke, nego imate li uvjete za biljku koji želite.

Možda na vašem balkonu ima jednostavno previše sunca za ružu stablašicu. Možda je vaš svakodnevni tempo takav da ćete jednostavno zaboraviti zaliti ljubičice jednom tjedno. Odabir biljaka svakako trebate prilagoditi uvjetima u svom domu te biti spremni u životni stil uklopiti i naviku brige o biljkama.

Marisa Vitale

3. Vaša susjeda čuva upute za brigu o biljkama

Najčešće biljke dolaze s uputama za to kako ih održati sretnima i na životu. Dok vam briga za pojedinu vrstu ne uđe u naviku, etikete i naljepnice s biljke možete držati na vidljivom mjestu, recimo na hladnjaku, kako bi vam bile svakodnevni podsjetnik na to kada i što trebate napraviti za svoju biljku. Osim toga, postoje brojne besplatne aplikacije za mobitel koje vam mogu biti od velike pomoći kao podsjetnici za zalijevanje i slično.

4. Vaša susjeda zna da bez dobrog alata nema ni zanata

Svako malo dobro se počastiti nekim komadom kvalitetnog vrtnog alata i tako upotpuniti vrijednu kolekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:29