Krov koji ne propušta ništa

Maksimalna trajnost uz krovna rješenja iz Tondacha

Kuća koju će ispuniti svakodnevica stanara sa svim njihovim emocijama udahnut će prostoru koji gradite život, a suvremeni materijali i tehnike gradnje doista mogu garantirati dugotrajnost krova

Vaš krov je prva linija obrane koja štiti vaš dom od vremenskih nepogoda. Od svih građevinskih elemenata krov je najjače izložen utjecaju atmosfere i okoliša. I zato kada gradimo dom, osnovna misao vodilja je pružiti toplinu i osigurati kvalitetnu zaštitu od hladnoće, vlage, snijega, tuče, vjetra, oluje, potresa, vatre i drugih atmosferilija za generacije koje dolaze.

Ako vaš krov curi ili treba popravak onda je vaša vrijednost izložena riziku, zbog toga je ispravno izvedeno i kvalitetno krovište vrlo važno za svaku građevinu. Dio problema je u tome što je krov jedan od onih elemenata u vašem domu koji je izvan vašeg vidokruga, pa mnogi vlasnici kuća zanemaruju ovaj bitan element gradnje. Uz zaštitu, danas je izuzetno bitna i energetska ušteda. Zašto biste plaćali visoke račune za troškove grijanja, ako ih pravilnom gradnjom možete svesti na minimum? No ne brinite. O tome kako produžiti životni vijek krova pitali smo dipl. ing. građ. Mateja Petrlina, product managera u Wienerbergeru.

- Kako biste osigurali maksimalnu moguću zaštitu vašeg doma, nužno je koristiti originalna Tondach sistemskih rješenja, budući da ona s Tondach crijepom čine sustav optimalnih rješenja za krovove u svim podnebljima, istaknuo je Petrlin te dodao da trajna rješenja za konstrukciju krova nose sa sobom sigurnost i kvalitetu te u smislu estetike pružaju razne odabire skladne s različitim arhitektonskim stilovima i kompatibilne sa svim Tondach crjepovima.

Tondachov promišljeni pristup krovištu kroz sistemska rješenja obuhvaća sve segmente izrade i zaštite u vidu rješenja za prozračivanje pokrova, rješenja za zaštitu od snijega, rješenja za prodore kroz krov, rješenja za zaštitu krovne konstrukcije od močenja, rješenja za izradu sekundarnog krova, rješenja za zaštitu od vjetra te sustava za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu). Svako od ovih rješenja realizira se na najbolji način uz originalnu Tondach opremu koja bitno produljuje vijek trajanja i sigurnost samog krova, a samim time i sigurnost ukućana koji borave u objektu.

Jedna od ključnih stavki pri gradnji krovišta osiguranje je kvalitetnog ventiliranja koje sprječava propadanje drvene potkonstrukcije crijepa i konstrukcije krova te pospješuje sušenje pokrova poslije obilnih padalina i topljenja snijega.

- Nužno je osigurati ulaz zraka na strehi krova ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz zraka ispod sljemena i u neposrednoj blizini sljemena ugradnjom Tondach sljemeno-grebene trake te odzračnih crjepova. Sprječavanje zadržavanja vlage u području krovne konstrukcije sprječava prerano propadanje krovne konstrukcije, kao posljedicu gljivica i plijesni“, ističe Petrlin.

Krovna konstrukcija postaje otpornija na izrazito nepovoljne vremenske uvjete ako se osim korištenja standardnih vijaka za pričvršćivanje pokrova ugrade i kopče protiv nevremena.

- Kopča protiv nevremena djeluje poput opruge, pričvršćuje crijep za drvenu potkonstrukciju prilikom djelovanja vjetra, a istovremeno, budući da je riječ o fleksibilnoj vezi, sprječava pucanje crijepa, pojašnjava Wienerbergerov stručnjak.

Priču o ventilaciji krova kvalitetno se može zaokružiti samo postavljanjem i krovne folije, koja ima jednu od ključnih uloga. Njezinim pravim odabirom osigurava se propusnost pare van prostora što znači i bolju ventilaciju. Puno je parametara koji čine razliku između krovnih folija među kojima Petrlin posebno ističe, osim toplinske postojanosti folije, i sd vrijednost.

- Što je ona niža, to folija više diše, tj. paropropusnija je, zaključuje Petrlin.

Ugradnja svih spomenutih rješenja jednostavna je i brza pomoću tehničke podrške oko pravila ispravne ugradnje. Stoga se s povjerenjem obratite stručnjacima za Tondach proizvode uz koje će vaša kuća doživjeti lijepe godine bez nepotrebnih saniranja.

Foto: Tondach

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 20:23