PROTUPROVALNA VRATA

NEĆEŠ, RAZBOJNIČE! Evo kako se protuprovalnim vratima obraniti od provale!

Sezona godišnjih odmora za provalnike znači samo jedno – dobra prilika, a za vas da se trebate dodatno osigurati. Provala je jedna od stvari za koje mislite da se neće dogoditi baš vama. Međutim, opreza nikada dosta. Dom je mjesto na kojem se  trebate osjećati sigurno i zato se potrebno osigurati na vrijeme, a evo i kako!

Konačno je došlo vrijeme za odlazak na zasluženi godišnji odmor. Vrijeme je bilo savršeno i uspjeli ste se kvalitetno odmoriti. Zadovoljni, odmorni i puni energije, nakon petnaestak dana godišnjeg, dolazite doma s obitelji, a kad tamo, dočekala su vas razvaljena vrata, a nestali su vam i računalo, TV, muzička linija, posuđe i naslijeđeni obiteljski nakit.

Zvali ste policiju koja je uzela vašu izjavu dok vam je srce treperilo jer se više ne osjećate sigurno u svom domu. Niste mogli spavati i cijelo vrijeme ste u glavi vrtjeli scenarij “što sam mogao učiniti da se to ne dogodi”.

Naravno, možete dići bodljikavu žicu, nabaviti tri rotvajlera i ugraditi sobu za paniku - ali to bi ipak bilo malo pretjerano.

Idemo od osnova: kakva vrata imate?

Sigurno niste razmišljali o vrsti vrata do trenutka kada niste na svojoj koži iskusili provalu. Istina je da su vrata “prva crta” obrane. I bolje imati jaču obranu nego slabiju. Tu dolaze protuprovalna vrata. Izgledaju baš kao i obična, ali nisu.

Kakva vrata se nalaze na ulazu u vaš dom? Mislite li da će zaustaviti provalnika koji se okomio na vaše obiteljsko zlato i tehniku? Postoji niz dobrih razloga za protuprovalna vrata.

Nećeš, razbojniče! Ovu zgodnu parolu upotrebljivu u gotovo svim situacijama društvenog života bez ustručavanja možemo uvrstiti u tehničke specifikacije protuprovalnih vrata njemačkog proizvođača Hörmann. Thermo Carbon aluminijska vrata jedina su na hrvatskom tržištu s čak devet točaka zaključavanja i visoke klase protuprovalnosti, oznake RC4.

Statistika provala u kuće i stanove proteklo desetljeće u Hrvatskoj pokazuje trend prebacivanja fokusa provalnika na prozore i balkonska vrata. Zasigurno će se brže obiti jednostavna brava balkonskih vrata nego osvijetljena ulazna kućna vrata, posebice ona s logom Hörmann smještenim u desnom donjem uglu.

Po čemu su ova vrata toliko posebna?

Čvrsta struktura plohe Thermo Carbon vrata odaje dojam masiva isklesanog iz jednog komada kamena. Zaista, otvorite li vrata imat ćete dojam kako kročite u strogo čuvani sef središnje banke zlatnih rezervi Fort Knoxa. Pretpostavit ćemo da bi takav dojam trebao biti, jer snažniji utjecaj na vizualna osjetila teško da ćemo moći pripisati bilo čemu drugome. Impozantno vratno krilo Thermo Carbon vrata debljine čak 100 mm leži sigurno ovješeno na posebno strukturiranim skrivenim pantima. Samo otvaranje vrata djeluje gotovo zastrašujuće, međutim masivno se krilo kreće lakoćom sobnih vrata zahvaljujući graničniku otvaranja kojim vrata ravnomjerno klize u otvoreni ili zatvoreni položaj.

Svaki detalj na ovim je vratima izveden savršeno i bez greške, da smo morali zapitati – koliko ovo čudo košta? S obzirom na tehnologiju izrade i sigurnosne značajke, cijena je zaista prava sitnica.

Karbonska vlakna koja se daju naslutiti u nazivu ovog tipa vrata potrebna su kako se masivno krilo ispunjeno poliuretanskom pjenom ne bi izvitoperilo uslijed dužeg korištenja. Proizvođač nam je ovo dao na znanje i vrlo zgodnim detaljem na bočnom dijelu plohe vrata koja brtvi s okvirom – pokrovom krila s vrlo jasnim efektom karbona.

Između četiri motiva promotivne ponude nalaze se i dva ostakljena s četverostrukim toplinski prekinutim ostakljenjem i vanjskim sigurnosnim slojem. Najveću prednost ova vrata imaju upravo u vrlo visokom koeficijentu toplinske izolacije već od 0,47 w/m2K koji ih čini pogodnim za pasivne kuće. Brtvljenje vratnog krila i okvira vrata izvedeno je neprekinutom dvostrukom brtvom s tri strane, dok je prag napravljen od toplinski prekinutog aluminija. Potpuno spremna za ugradnju izrađuju se po mjeru otvora, a XXL verzija vrata dozvoljava visinu vratnog krila do čak 3000 mm.

Dizajnerski, vrata ne odmiču puno od tehnoloških značajki. Upotrebom vrhunskih materijala i posebnih premaza boje izgledom se ističu od ostatka programa, a najljepši su detalji upravo vanjski rukohvati elegantno uklopljeni unutar samog vratnog krila i naglašeni decentnom rasvjetom.

Thermo Plan Hybrid nešto je povoljnija inačica Thermo Carbon vrata, sa zanimljivim dizajnerskim detaljima. Vrata su izrađena od aluminija, s čvrstom ispunom od poliuretanske pjene koja daje odličnu toplinsku izolaciju od oko 0,78W/m2K. Dodatna prednost ovih vrata je vanjska ploha od nahrđajućeg čelika s plastifikacijom u željenoj boji.

Vratno krilo potpuno je poravnano s okvirom dajući vratima elegantan izgled, ujedno i savršeno brtvljenje i toplinsku zaštitu. Prijelaz s vratnog krila na okvir vrata s unutrašnje i vanjske strane izveden je u ravnini.

Vrata su s vanjske strane u željenoj boji, s unutrašnje standardno u bijeloj kako bi se jednostavnije uklopila u interijer kuće ili stana.

Jednostavan i moderan dizajn vrata dostupan je za obje verzije.

Najpovoljnija verzija kućnih vrata su Thermo65 izvedena od kombinacije čelika i aluminija , također vrhunske toplinske izolacije od oko 0,87 W/m2K. Vratno krilo i okvir ispunjeni su PU pjenom, dajući im odličnu zvučnu izolaciju, čak i za mjesta ugradnje kao što su stambene zgrade. Vrata imaju bravu s pet točaka zatvaranja, visoku klasu protuprovalnosti RC2. Ova vrata su iste boje izvana i iznutra.

Osim velikog izbora klasičnih boja, vrata se mogu birati i u izvedbi posebno struktiriranih boja i strukturirane imitacije drva koju možemo osjetiti pod prstima.

Više na: www.hormann.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 08:31