VRIJEDI ISPROBATI

NITKO NE VOLI DOM KOJI JE UVIJEK TAMAN, HLADAN I ISPUNJEN SJENAMA Evo kako do doma u kojem vlada dobro raspoloženje!

 VELUX
Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i puštanja dnevne svjetlosti u vaš dom. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali pružaju stabilna dugoročna poboljšanja

Jeste li znali da svježi zrak čini čuda za vaše zdravlje, baš kao i sunčeva svjetlost? Zrak i dnevna svjetlost u našim domovima, uredima i mjestima na kojima provodimo veći dio dana uvelike utječe na naše zdravlje i raspoloženje. Nitko ne voli dom koji je uvijek taman, hladan i ispunjen sjenama. Ključ za stvaranje osjećaja svijetlog, čistog i prozračnog prostora leži u pojačavanju prirodnog svjetla i svakodnevnom prozračivanju. Često mislimo kako jedino zrak na ulici može biti zagađen i onečišćen, međutim, isto se može primijeniti i na kvalitetu zraka u našem domu. Ovo su neki od načina za postizanje bolje kvalitete zraka i puštanja dnevne svjetlosti u vaš dom.

VELUX

1. Prozračivanje vršite s više prozora

Sadržaj zraka u zatvorenom prostoru može uključivati plinove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, a svi oni su potencijalno opasni po zdravlje. Preporučuje se prozračivanje doma tri do četiri puta dnevno u trajanju od najmanje 10 minuta odjednom, pri čemu treba biti otvoreno više prozora. Osim toga, prozračite spavaću sobu prije odlaska na spavanje te nakon što ustanete ujutro.

2. Slijedite (prirodnu) svjetlost

Pomaknite blagovaonski stol ili radni sto bliže prozoru. Umjetno svjetlo ne može imitirati kvalitete sunčeve svjetlosti, koja djeluje kao prirodni antidepresiv. Osvijetlite svoj dom i radno mjesto sa što više dnevne svjetlosti. Postoji znanstvenih dokaza koji povezuju dnevnu svjetlost s boljim zdravljem i kvalitetom života, kao što je bolje raspoloženje, smanjen umor i manje naprezanje očiju.

VELUX

3. Izvore svjetlosti nemojte zaklanjati

Razmislite o rasporedu vašeg namještaja: nalazi li se ispred prozora i tako ometa dolazak prirodnog svjetla u prostoriju? Ako je odgovor potvrdan, razmislite o drukčijem rasporedu tako da prirodno svjetlo ima neometan pristup vašem prostoru.

4. Nabavite prozračne zavjese

Za prostorije u domu koje ne zahtijevaju debele zavjese, poput dnevnog boravka, kuhinje ili blagovaonice, dizajneri interijera preporučuju odabir laganih svijetlih zavjesa ili modela roleta koje će osigurati dovoljnu količinu prirodnog svjetla.

VELUX

5. Uhvatite ritam

Organizam se može uskladiti s takozvanim 24-satnim ritmom spavanja, rada i zabave uz pravilno izlaganje svjetlosti i tami. Ako je moguće, orijentirajte spavaće sobe, posebno spavaće sobe za djecu i tinejdžere koji imaju odgođeni biološki sat i često imaju problema s ustajanjem ujutro, tako da budu istočno, prema jutarnjem suncu. Također se pobrinite da zavjese ili roletne sprječavaju prodor svjetlosti u sobu noću.

6. Prošetajte

Većina znanstvenika se slaže da je izlaganje dnevnoj svjetlosti dva sata dnevno odličan način da poboljšamo mentalno zdravlje. Izađite van kad vam se pruži prilika i pokušajte redovno protegnuti noge.

VELUX

7. Neka podovi budu čisti

Koristeći usisavač s jakom snagom usisavanja, četkama koje se rotiraju i posebno učinkovitim HEPA filtrom ćete temeljito kloniti prašinu, alergene i bakterije s poda. Za najbolje rezultate, stručnjaci preporučuju usisavanje dva ili više puta tjedno, te redovito pranje poda. Odaberite krpe od mikrovlakana koje bolje zahvaćaju čestice prašine i prljavštine od uobičajenih krpa.

Na ulaz obavezno stavite otirač za noge jer cipelama ljudi u dom unesu najveću količinu nečistoća, pa čak i kemikalije. Presvucite se u papuče i cipele držite blizu ulaza – tako ćete smanjiti mazanje doma, a mirise iz obuće ćete držati podalje ostalih prostorija.

8. Očistite i prozračite tepihe

… ili još bolje, riješite ih se. Debeli tepisi i namještaj kao što su stari kauči predstavljaju zlatni rudnik za grinje i bakterije.

VELUX

9. Ograničite vlažnost i vlagu

65% Europljana suši odjeću u zatvorenom prostoru najmanje jednom tjedno, no odjeća tijekom sušenja ispušta vlagu, što može dovesti do stvaranja štetne plijesni i vlažnosti u kući, ako je moguće, sušite odjeću na drugom mjestu. Ako ne možete sušiti odjeću vani, pokušajte otvoriti prozor u blizini mjesta na kojem sušite da biste uklonili prekomjernu vlagu. Iz istog razloga je potrebno prozračiti i kupaonicu. Aktivnosti četveročlane obitelji obično stvore 10 litara vode zraku u zatvorenom prostoru – svakodnevno!

10. Riješite se duhanskih proizvoda i smanjite upotrebu svijeća

Pušenje i svijeće su posebno loši za klimu u zatvorenom prostoru. Na primjer, u Danskoj 76% štetnih čestica u kući dolazi od samih stanara.

VELUX

12. Isključite uređaje

Električni uređaji kao što je TV i računalo ispuštaju kemikalije koje doprinose lošoj klimi u zatvorenom prostoru.

13. Izbacite kemikalije

Većina proizvoda za čišćenje sadrži potencijalno opasne kemikalije. Kad god je moguće, koristite krpe od mikrovlakana i prirodna sredstva kao što je bijeli ocat, soda bikarbona i limun. Na webu postoji puno savjeta koji vam mogu pomoći da održite dom čistim i bez štetnih kemikalija.

Možda asocirate čistu kupaonicu s citrusnim mirisom ili se volite prisjetiti mirisa Mediterana osvježivačima s lavandom, ali većina ovih mirisa sadrži mnoge kemikalije koje nisu zdrave. Uobičajeni deterdženti za pranje rublja, omekšivači i osvježivači zraka u tekućem stanju ili u raspršivaču ispuštaju plinove.

Većina ovakvih mirisa se dobiva iz petrolejskih proizvoda i u pravilu njihova štetnost po ljudsko zdravlje pri udisanju nije testirana (većina ispitivanja se koncentrira na utjecaj kemikalija u doticaju s kožom).

14. Plastično nije uvijek fantastično

Kada se plastika zagrijava, može doći do oslobađanja otrovnih isparavanja. Ako imate djecu, pazite da njihove plastične igračke nisu na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Također nemojte ostavljati plastične predmete na podu ako imate ugrađeno podno grijanje. U skladu s propisima EU, trebate se riješiti svi plastičnih igračka proizvedenih prije 2007. godine jer je utvrđeno da sadrže određene zabranjene kemikalije. Ako imate dovoljno prostora, razmislite o tome da se djeca igraju u drugoj prostoriji, a ne u svojoj sobi. Tako će se smanjiti količina potencijalno štetnih zagađivača u zraku.

Više dnevne svjetlosti, više svježeg zraka, više života uz GRATIS vanjsku tendu za sve koji kupe tri ili više prozora. Više o kampanji možete pronaći ovdje: www.velux.hr/akcija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:41