VAŠA SVJETLOSNA OAZA

Pripremite se za proljetno preuređenje doma – koje su vaše želje?

 

Proljeće je idealno vrijeme za preuređenje kuće, a o kojem ste sigurno promišljali tijekom zime. Bez obzira želite li urediti i obnoviti svoj dom kako biste stvorili što veći užitak boravka u njemu ili želite povećati vrijednost svoje kuće, proljeće je pravo vrijeme za ostvarivanje tih želja.

„Poboljšanja koja planirate napraviti u svojoj kući mogu biti jako dobra financijska odluka jer su često jeftinija od preseljenja u novi dom“, objašnjava dr. sc. Jasna Jelinek, ing. arh. “Međutim, preuređenje koje će biti najbolje za vas i ukućane često ovisi o vašim osobnim potrebama i željama. Kako vaša djeca postaju starija i žele odvojene sobe, ili ako planirate novu bebu, onda bi ideja da konačno uredite potkrovlje mogla biti ključna. Proširenje kuhinje dobro je rješenje ako želite osigurati dodatni prostor za pripremu zdrave hrane ili napraviti više mjesta za užurbane obiteljske rutine. Kakva god poboljšanja planirali, svakako je poželjno osigurati dovoljnu količinu svjetla i zraka. Možda ćete pomalo mijenjati svoj plan preuređenja kako bi stvorili veću prozračnost i svježinu u prostorijama, ali to će biti itekako značajno za stvaranje ljepšeg i ugodnijeg prostora.

Najbolje ideje za preuređenje u skladu s vašim potrebama

Ako vaša obitelj raste, uredite potkrovlje

Odluka o proširenju obitelji je pravo vrijeme da preuredite i dodatno iskoristite postojeći prostor kuće. Potkrovlja postaju sve popularnija za one koji trebaju dodatnu sobu ili dvije, jer je uređenje istog često relativno jeftinija opcija od preseljenja u novu kuću. Da biste maksimalno iskoristili čari potkrovlja, omogućite da kroz krov dopire što je moguće više svjetla te obojite zidove i stropove svijetlim bojama. Krovni prozori su ujedno izvrsna opcija za dodatnu ventilaciju prostorija u potkrovlju te jedan od načina prirodne regulacije topline.

Ako želite stvoriti dodatni prostor za druženje, proširite prostoriju

Ako razmišljate o proširenju određenih prostorija, važno je prije svega razmotriti funkciju prostora i kako ga je moguće najjednostavnije te što isplativije proširiti. Često se u obitelji donosi odluka o proširenju kuhinje ili dodavanju blagovaonice. Uz proširenje postojećeg, skučenog prostora vrlo lako se stvara novo, ljepše središte doma, a u kojem obitelj može zajedno provoditi vrijeme, razgovarati i objedovati. Postavljanjem krovnog prozora iznad kuhinjskog stola ili radne površine u kuhinji, možete u potpunosti preoblikovati prostor, čineći ga ugodnijim za kuhanje ili primjerice provjeru domaće zadaće. Ono što je još važnije, krovni prozor u kuhinji će osigurati protok svježeg zraka izvana i doprinijeti bržem uklanjaju pare te mirisa iz kuhinje. Klizna vrata prema terasi ili vrtu su pak dodatna opcija za stvaranje svijetlog i ugodnog prostora.

Ako želite poboljšati postojeći prostor, preuredite sobu

Ako ste poželjeli preurediti postojeću sobu u vašem domu, onda svakako uzmite u obzir da svjetlo ima veliki utjecaj na cjelokupno uređenje. Jako je važno razmotriti u kojem dijelu kuće se soba nalazi i je li okrenuta u smjeru juga, zapada, sjevera ili istoka. Ovisno o tome, razmislite o korištenju svjetlijih boja za zidove kako biste razvedrili prostoriju te postavite svjetiljke u sjenovitim kutevima. Dodavanje drugog prozora uvijek je poželjna opcija, naravno ako je to logistički moguće. U slučaju da se krovni prozor ne mogu postaviti u sobi, VELUX svjetlosni tuneli su odlična alternativa.

Kako biste saznali više o tome kako pretvoriti svoj dom u svjetlosnu oazu, posjetite https://www.velux.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:54