SPAVAĆA SOBA MLADE POSLOVNE ŽENE

Spavaća soba kao u hotelu s pet zvjezdica

 

Predstavljamo spavaću sobu veličine 8,40 kvadrata u stanu od 39 četvornih metara u Prečkom uređenu bez greške. Vlasnica nam je beskompromisno otvorila vrata svojeg doma i s nama podijelila svoju priču, a što je sve prošla pročitajte u nastavku.

Neobično rješenje za spavaću sobu s pregradnim zidom koji ima dva otvorena prolaza i vlasnici se u početku činilo čudnim, pa je čak razmišljala odustati od kupnje ovog stana. Međutim, prihvatila je to kao njegovu prednost, a imala je i jasnu viziju kako urediti spavaonicu.

- Svi su stanovi u zgradi iste širine, šest metara. No, jedino moj ima spavaću sobu široku samo dva metra. Ostali stanovi imaju širu i dužu sobu od moje, ali zbog toga imaju uži boravak - kaže i dodaje kako je unatoč tim prostornim ograničenjima unaprijed znala da želi hotelski krevet, odnosno visoki krevet s visokim uzglavljem, pa su joj zid koji odvaja sobu od boravka i širina prostorije odgovarali. Naime, odlučila je da će širina kreveta pratiti širinu pregradnog zida te da će krevet pozicionirati okomito na njega, što znači da će se protezati do kraja drugog zida, a prolazi će ostati slobodni s jedne i druge strane kreveta.

- Sobu mi je nekako bilo najlakše opremiti i prvo sam za nju kupila namještaj, odnosno krevet, madrac i stolić u ulozi noćnog ormarića te materijal za izradu ormara po mjeri. Donji dio kreveta je iz Perfecte, a riječ je o modelu New York, na koji sam se odlučila jer ima ladice, što mi je bilo bitno zbog odlaganja stvari. Zapravo, kad gledam stan u cjelini, kako sam cijelo vrijeme razmišljala i inzistirala na tome da maksimalno iskoristim svaki njegov centimetar, uspjela sam u svakoj prostoriji ostvariti dovoljno prostora za odlaganje, čak i previše - kaže.

Konstrukcija kreveta dimenzija je 160x200 centimetara, ali odgovarajuće uzglavlje koje se prodavalo uz krevet nije stalo zbog debljine, pa ga je bilo potrebno izraditi po mjeri. Taj je zadatak preuzela tvrtka RI-TEX iz Rijeke, koja je izradila uzglavlje dimenzija 160x10x180 centimetara, podijeljeno u 16 polja dimenzija 40x45 centimetara, tapecirano materijalom koji je vlasnica sama kupila kako bi bilo u istoj boji kao i baza kreveta.

- Htjela sam uzglavlje koje će biti puno više od onog koji nude proizvođači kreveta i koji su sastavni dio kreveta. Kontaktirala sam nekoliko tapetara u Zagrebu i neki od njih su došli na izmjeru, ali su mi bili preskupi. Tada sam na preporuku kontaktirala riječku tvrtku RI-TEX i moram priznati da sam bila oduševljena njihovom brzom reakcijom i profesionalnošću, a i cijena mi je bila prihvatljiva - prepričava i dodaje kako je angažirala tvrtku Črnja prijevoz za transport uzglavlja iz Rijeke do Zagreba, a montirao ga je stolar Alen Benko.

Željeni dojam postignut je kombiniranjem konstrukcije kreveta, madraca visine čak 32 cm i uzglavlja rađenog po mjeri

- Međutim, kako RI-TEX nije znao na koji ću način transportirati uzglavlje, a jedna od razmatranih opcija bilo je autobusom, prepolovili su uzglavlje na pola kako bi transport bio što jednostavniji. Kad je uzglavlje montirano, nisam baš bila zadovoljna debljinom jer je dogovor bio 10 centimetara, a na kraju je 5,6 centimetara, prihvatili su moje primjedbe i htjeli raditi ispočetka, ali smo se na kraju dogovorili za popust dostavljenog uzglavlja. Već je bilo montirano i nisam imala vremena ni snage sve ispočetka - dodaje.

Dakle, krevet ima ladice s obje strane, a madrac je Hespo Astoria, visine čak 32 centimetra, također kupljen u Perfecti. Iako se dvoumila pri odabiru madraca, to je bila stavka na kojoj nije željela štedjeti tako da se na kraju odlučila za skuplji, koji joj je više odgovarao.

Što se tiče noćnog ormarića, Serax stolić kupljen je u Et Ceteri, a postavljen je uz jednu stranu kreveta, dok su uz drugu podna rasvjetna tijela.

KREVETI - KOPIRAJ STIL!

Amelie boxspring krevet sa spremnikom, 3.999,99 kn

Norton krevet, 799,99 kn

Bruxelles boxspring krevet sa spremnikom, 4.999,99 kn

Paris boxspring baza, 5.999,99 kn

Dakota krevet sa podnicom + spremnik, 2.999,99 kn

ORMAR - KLIZNA ILI HARMONIKA VRATA?

ORGANIZACIJA POLICA I VISEĆIH ELEMENATA

Baš kao i kuhinju te regale u boravku, i ormar u sobi radio je isti stolar po mjeri, a prilagođen je postojećoj niši u zidu dimenzija 258x250,8x59 centimetara. Iako je vlasnica isprva razmatrala mogućnost kliznog ormara, dizajnerica interijera Tina Kurpez sugerirala joj je što jednoličnije i ravne plohe kako bi prostor bio što kompaktniji, pa su se harmonika vrata pokazala estetski boljim, ali i praktičnijim te povoljnijim rješenjem. S druge strane, klizna vrata zauzimaju puno prostora, vodilice su vidljive, a okov je jako skup.

- U obiteljskom stanu imam ormar s harmonika vratima, tako da sam se za isto odlučila i u ovom stanu. Jedino sam provjerila hoće li biti dovoljno mjesta za prolaz kad otvorim vrata, a ručkice koristim kako bih po njima mogla vješati odjeću - kaže i dodaje kako je korištenjem istog materijala htjela povezati boravak i sobu.

Organizaciju ormara sama je skicirala prema vrsti i količini odjeće. Mjerila je police u starom stanu te napravila selekciju koju će odjeću prenositi, što će joj biti na vješalicama, a što na policama. Tako je točno znala koliko joj stane odjeće.

Ormar se sastoji od šest korpusa, odnosno elemenata koji su povezani u tri cjeline. U lijevom krilu su ladica, viseći dio za košulje te viseći dio za jakne i sakoe; u srednjem dijelu su ladica, viseći dio za košulje te garderobni lift, a u desnom krilu uža ladica, prostor za odlaganje usisavača, viseći dio za haljine i duže kapute te police za odjeću.

- Harmonika vrata nisu česta, koriste se u prostorima koji nemaju previše prostora ispred ormara, a omogućuju da se otvore i daju uvid u ukupni sadržaj ormara. Bitno je spomenuti da harmonika vrata povećavaju trošak u odnosu na otklopno zaokretna vrata, ali nebitno u odnosu na klizna vrata - ističe stolar Alen Benko.

ORMARI - KOPIRAJ STIL!

Kirchberg spavaća soba

Kirchberg klizni ormar, 261 cm, 2.999,99 kn

Hana ormar 3 vrata + 2 ladice natur, 1.399,99 kn

Oslo komoda 2 vrata + 4 ladice, 1.699,99 kn

Viva komoda 3+3 ladice, bijela, 999,99 kn

Karev noćni ormarić, 299,99 kn

Winner ormar, 1.299,99 kn

Kirchberg komoda, 1.299,99 kn

Iga noćni ormarić bijeli, 259,99 kn

VRSTE TEKSTILA, PREDNOSTI I ODRŽAVANJE

ODABIR POSTELJINE ZA KREVET

Odabir tekstila za posteljinu, kao i odabir same posteljine, vrlo je važan jer je ona u direktnom kontaktu s kožom tijela i lica. Materijal koji se koristi za plahte i jastučnice u pravilu je 100 posto grebenani pamuk. Mješavina poliestera i pamuka koristi se u mnogo manjoj mjeri nego pamuk, iako je prednost mješavine njezina otpornost na skupljanje i izdržljivija je tijekom uporabe. Naime, 100-postotne pamučne tkanine najviše se skupljaju, no to se rješava procesom sanforizacije, čime se skupljanje svede u okvire od 2 posto u dužinu i širinu, što znači da se nakon pranja ne skupljaju više nego što je deklarirano na etiketi.

Pamučne tkanine dijele se na popelin, krep, saten, flanel, a za posteljinu se koriste i lan, mikrovlakna, frotir... Kod upotrebe posteljine od poliestera korisnik se oznoji, ali se sama posteljina ne gužva toliko te izgleda sjajnije i blještavije. Zbog toga se savjetuje kupnja posteljine isključivo od prirodnih tkanina, po mogućnosti pamuka.

Iz higijenskih razloga posteljinu je bolje prati na 90°C, no danas su dostupni deterdženti koji zadovoljavajuće efekte postižu i na nižim temperaturama. Pamuk se može prati na višim temperaturama od poliestera. Cijene pamučnih tkanina u maloprodaji se kreću od 20-ak kuna na više. Ostale tekstilne tkanine za proizvodnju posteljinue, poput svile koje je vrlo skupa, čine manji postotak na tržištu.

Što se tiče pokrivača, treba pripaziti štepanje. Popluni s vatom ili vunom štepaju se u manjim kvadratićima ili u različitim figurama, ali uvijek tako da su šavovi blizu jedan drugome kako se punjenje ne bi skupilo u grude. Kod popluna s perjem ili paperjem kvadrati su veći jer tu nema opasnosti od skupljanja unutarnjeg materijala.

Kupljeni su kvalitetni, udobni i lijepi jastuci i posteljina, a budući da je soba izložena pogledima, i tu prevladavaju neutralne boje: bijela i bež

DETALJI ZA SPAVAONICU - KOPIRAJ STIL!

Rolo Easyfix dupli bijeli, već od 249,99 kn

Poplun Prestige 100gr, više dimenzija, 149,99 kn

Rolo Easyfix bijela, već od 129,99 kn

Zavjesa Rita bijela, više dimenzija, već od 139,99 kn

Posteljina Louvre, više dimenzija, 104,99 kn

Stolna svjetiljka Rodney, 349,99 kn

Tepih Sevilla Vintage, 200x290 cm, 1.049,99 kn

Stolna svjetiljka Jeremy, 249,99 kn

Zavjesa Eclipse Blackout bež, 140x260cm, 129,99 kn

Posteljina Elegant, više dimenzija, 129,99 kn

Stolna svjetiljka Ging, bijela, 199,99 kn

Tepih Delight Cosy bijeli, više dimenzija, 279,99 kn

Set poplun i jastuk mikrofibra, 149,99 kn

Stolna svjetiljka Bouty bijela, 49,99 kn

Jastuk Zari 40 cm, 69,99 kn

Jastuk Elegant, 129,99 kn

Jastuk Flash 40x40 cm, 59,99 kn

Kupujte iz naslonjača uz Emmezetu!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Emmezeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:38