Prenamjena prostora

STVORI SVOJ URED NA OTVORENOM: IKEA savjeti za uređenje ureda na balkonu

 

Više vremena koje provodiš kod kuće može te potaknuti da ponovno otkriješ radost boravka s obitelji, ali i na nove kreativne načine preispitivanja prostora kako bi on postao još funkcionalniji, kreativniji i praktičniji. Stručnjaci iz tvrtke IKEA pripremili su nekoliko savjeta kako organizirati ured na balkonu ili mu samo dodati nekoliko detalja i pretvoriti ga u odlično mjesto za opuštanje.

Većina ljudi s dovoljno sreće da imaju balkon u svom stanu, smatraju ga savršenim rješenjem za odlaganje. Drugi ga, pak, odlučuju pretvoriti u mali vrt i posvetiti cijeli prostor svojim biljkama. I to je u redu, no sada, više nego ikada, potreban je dodatan prostor, osobito ako živiš u malome stanu ili garsonijeri. Zato sobe koje možemo jednostavno prenamijeniti imaju važnu ulogu kada je riječ o uređenju doma.

S obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo te na posao koji uglavnom obavljamo kod kuće, osmislili smo nekoliko korisnih savjeta i trikova za one koji svoje balkone žele pretvoriti u vanjske urede. Sjeti se samo koje sve prednosti takav prostor može imati: svjež zrak, prirodnu svjetlost i divan pogled – sve zajedno je dobitna kombinacija za tvoju inspiraciju.

Pripremi se za posao

Ako ti to prostor omogućava, pripremi potpunu radnu stanicu na svome balkonu: samo pazi na to da odabereš prave proizvode. Lijep stol, kutije za organizaciju te poneki prigodan ukras doprinijet će stvaranju uredskog ugođaja i potaknuti te na rad. Ne bi smjela izostati niti radna stolica, i to ona koja ti omogućava da se nagneš natrag i pritom održava tvoju ravnotežu i pruža dobru podršku tvojoj kralježnici.

Uredska ergonomija

Kada radiš pred računalom osam sati dnevno ili i više, pravilan način sjedenja jako je važan. Zato pripazi na to da imaš udobnu stolicu, kao i dobru podršku za leđa dok vrijeme provodiš za svojim stolom. Prilagodi stolicu, ako je to moguće, svojoj visini i obliku tijela te drži svoja stopala čvrsto na podu dok sjediš. Za dodatnu dozu ugode, možeš koristiti i jastuk ili jastuke za sjedište. Pokušaj ne sjediti na istome mjestu ili na istoj stolici predugo tijekom dana te uzimaj redovite pauze za istezanje kada god ti je potrebno.

Prilagodi svjetlost

Sunčeva svjetlost ponekad može biti malo presvijetla te ometati našu pažnju prilikom obavljanja važnih zadataka. Zato pripazi na to da prilagodiš rasvjetu na svome balkonu u skladu sa svojim preferencijama: možeš odabrati među mnogim rješenjima koja uključuju zavjese, ali i zastore. Ako na svome balkonu planiraš provoditi i večeri, ukrasna rasvjeta može doprinijeti stvaranju ugodne atmosfere. Solarne ili LED lampe dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama, a dobro se slažu uz svaki stil uređenja koji odabereš.

Sve ove tekstile i ukrase možeš lako premještati dok god ne pronađeš savršenu poziciju koja najbolje odgovara tvojim potrebama.

Ne zaboravi na svoje hobije

U slobodno vrijeme balkon se može koristiti za čak nekoliko hobija. Tvoja radna stanica jednostavno može postati mjesto kreativnosti na kojem ćeš slikati, plesti, izrađivati origami figure od šarenog papira, dizajnirati nekoliko karata ili ga pak koristiti za vezenje.

Ako imaš djecu, uključi ih u zajedničke aktivnosti uz koje ćete svoje vrijeme provesti kvalitetno, poput izrade nekih predmeta. Za njihove će hobije dobro poslužiti proizvodi MAMMUT koji pružaju višestruke prednosti: šareni su, inspirirani dizajnom iz crtića, lagani su, ali vrlo sigurni i čvrsti, što ih čini jednostavnim za kretanje čak i za djecu, ali su i izdržljivi za upotrebu na otvorenom.

Uživaj u redovitim pauzama

Osim kao stvarni radni kutak, tvoj bi balkon definitivno trebao imati i mjesto za odmor, za one trenutke kada se poželiš maknuti s računala i ispružiti se. Možeš napraviti i svoju sofu korištenjem drvenih paleta i velike količine jastuka. Tijekom napornijih dana možeš raditi i iz sofe koristeći jednostavan držač prijenosnog računala, poput BRÄDA. A ako pak želiš dovesti prirodu bliže k sebi, stvori si lijepo okruženje pomoću FEJKA biljki uz koje ne trebaš brinuti o zalijevanju.

Svoju FIKA pauzu možeš začiniti kavicom, ispružiti se na nekoliko minuta, odmoriti svoje oči i samo uživati u udobnosti…

IKEA nudi prijedlog aktivnosti koje će vam pomoći da - unatoč proljetnom vremenu - uživate kod kuće! #ostajemodoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:38