PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA!

Vrijeme je za roštiljanje, a ovo su najbolji roštilji i to s ozbiljnim popustom

Pri kupnji i odabiru pravog roštilja treba razmišljati o velikom broju čimbenika. Pratite naš vodič korak po korak i olakšajte si proces kupnje roštilja, a pritom i uštedite!

S dolaskom toplih sunčanih dana, započinje i sezona roštiljanja - kotleti, ražnjići, pečenice, pljeskavice, ćevapi, riba, povrće... sočno unutra, hrskavo iz vana. Sva hrana ima bolji okus kada dolazi s roštilja, a na roštilju možete pripremiti najukusniji steak, ali i hrskavu pizzu. Također, možete pripremiti i savršeno grill povrće i ukusne riblje specijalitete. Sve je moguće. Stoga, ako ste odlučili da je vrijeme za novi roštilj ili ćete tek postati ponosni vlasnik roštilja, na dobrom ste mjestu. Pratite naše savjete i odaberite roštilj koji će vas dugo i dobro služiti! Koje su osobine koje bi trebao imati i što je najbolji izbor ovisno o tome gdje ćete, kada i koliko roštiljati.

Roštilj na ugljen, plinski roštilj ili električni roštilj?

Prije svega, potrebno je odlučiti koju vrstu roštilja odabrati. Svaki roštilj, kao i svaki model, ima svoje prednosti i mane. Razlikuju se po brojnim čimbenicima, no kako bi vam olakšali proces odabira, grupirali smo ih po glavnim prednostima, cijenama, duljini pripreme hrane te vijeku trajanja. Glavne karakteristike roštilja, vam zapravo mogu uvelike pomoći pri odabiru. Ukoliko vam je najvažnija praktičnost i jednostavnost pri korištenju roštilja, za vas su plinski roštilji. Ukoliko vam je važniji dimljeni okus pečene hrane i pravi žar, za vas su roštilji na ugljen, a ako vam je najbitnija brzina pripreme i mogućnost korištenja u urbanim sredinama, za vas su električni roštilji.

Ako se fokusirate na cijene vrsta roštilja, generalno su najskuplji plinski roštilji, potom roštilji na ugljen i u konačnici, električni roštilji.

Kako se roštilj ne kupuje svaki dan, potrebno je uzeti u obzir i životni vijek roštilja, pripadajuće programe jamstva te cijene pojedinačnih pečenja kako bi procijenili dugoročnu isplativost. Primjerice, pojedinačno pečenje na plinskom roštilju je jeftinije od pečenja na roštilju na ugljen te su plinski roštilji dugovječniji – uz kvalitetno održavanje mogu imati vijek trajanja do 25 godina. S druge strane, roštilj na ugljen, uz pravilno održavanje, može imati životni vijek do 10 godina.

Duljina pripreme hrane je također važan faktor kojeg treba uzeti u obzir te predstavlja bitnu razliku kod odabira vrste roštilja. Ako si želite uzeti vremena, polako roštiljati i uživati u cijelom procesu pečenja, za vas je zasigurno roštilj na ugljen, a ako želite pripremiti hranu na brži način, onda se trebate odlučiti za plinski roštilj ili za električni roštilj. Primjerice, plinski roštilj će se zagrijati za 10ak minuta, dok će roštilju na ugljen trebati oko 30-40 minuta.

Sljedeći faktor o kojem treba razmisliti jest čišćenje i održavanje roštilja. U ovom segmentu definitivnu prednost imaju plinski i električni roštilji jer ih je puno lakše čistiti jer kod njih nema ostataka pepela. Roštilje na ugljen je potrebno čistiti svaki put nakon korištenja.

Roštilj za stan – terasu

Ako želite često roštiljati, a živite u stanu i zgradi, za vas je najbolje rješenje električni roštilj. Kod električnih roštilja temperaturu možete podešavati i kod većine modela možete skinuti rešetku i oprati je u perilici za suđe. Uglavnom dolaze s integriranom zdjelom za skupljanje masnoće. Pazite da je ta zdjela odvojiva, bit će vam lakše pranje. Najčešće možete birati između preklopnog i otvorenog električnog roštilja. Preklopni je dobar za pripremu manje količine hrane, dok je otvoreni bolji za ‘pošteno’ roštiljanje. Odgovor na pitanje koje vas možda muči od početka – da, u zgradama se smije roštiljati. Svaka zgrada ima svoj kućni red i u pravilu ni jedan ne navodi da je roštiljanje zabranjeno. Ono na što morate pripaziti je količina dima i vrijeme u koje pripremate roštilj. Ako se pak odlučite za obični mali roštilj na ugljen – obavezno ga prvi put ‘zapalite’ negdje na otvorenom. Svaki roštilj prvi put mora ‘izgoriti’, a učinite li to prvi put na balkonu, postoji vjerojatnost da će vam netko pozvati vatrogasce.

E-DUKE iz Lesnine XXXL s izvrsnim performansama, a ima: ložište, kućište i poklopac od lijevanog aluminija, dvije rešetke od lijevanog željeza 45 x 38 cm, snagu 2,2 kW, termometar integriran u poklopcu, odvojive bočne police za odlaganje, odvojive ladica za skupljanje masnoće, periv je u perilici posuđa i dimenzija 101 x 40 x 45 cm.

Cijena prije 2890,00 kuna, nova cijena 2590,00 kuna, Lesnina XXXL.

Roštilj za vikendicu

Prva pitanja koja si morate postaviti su: Koliko ću često roštiljati? Za koliko ljudi? Ako su odgovori ‘triput godišnje’ i ‘za četvero ljudi’, onda razmišljate razumom, ne srcem, i kupite nešto manji roštilj. Osim što će biti jeftiniji, bit će vam i praktičniji za dopremanje do vikendice, pospremanje i održavanje.

Roštilj na drveni ugljen JO BBQ CLASSIC PREMIUM 57, integrirani termometar u poklopcu, držač poklopca, odvojiva posuda za pepeo, podesiva ventilacija za optimalan protok zraka, polica za odlaganje, odvojiv prsten za podešavanje visine, površina za pečenje Ø 53,5 cm, dva kotačića, 78x65x116 cm.

Cijena prije 2190,00 kn, snižena cijena 1790,00 kn, Lesnina XXXL.

Za vikendice i mjesta gdje ste nekoliko puta godišnje, svakako savjetujemo roštilj na ugljen. S okruglim ili ravnim dnom, zapravo je svejedno. Ravno dno je praktičnije za one koji žele zapaliti vatru na ‘stari način’, koristeći trijeske drveća, umjesto raznih naftnih kocki i pomagala. Zaobljeni, okrugli roštilj je praktičniji zbog lakšeg održavanja i često dolazi s poklopcem koji služi za optimalni dovod zraka (pomoću zasuna na kotlu).

Keramički roštilj Kamado na drveni ugljen u crvenoj boji s keramičkim stijenkama debljine 2,5-3 cm izvrsno kontrolira i održava toplinu, debljina dna je 5 cm, a raspon temperature od 80-400° C, površina za roštiljanje Ø 53 cm i dimenzija 130 x 122 x 73 cm.

Cijena prije 7990,00 kn, snižena cijena 5990,00 kn, Lesnina XXXL.

Roštilj na drveni ugljen NK PRO22 K ima: integrirani termometar u poklopcu, držač poklopca, odvojivu posudu za pepeo, preklopnu rešetku od lijevanog željeza podesivu po visini na tri razine, poklopac i ložište od oplemenjenog čelika emajliranog porculanom, doživotnu garanciju na poklopac i kotao. Promjera je 57 cm ima dva kotačića, policu za odlaganje i Cool Touch ručke.

Cijena prije 3290,00 kn, snižena cijena 2790,00 kn, Lesnina XXXL.

Roštilj za dvorište – vrt

Ako ćete roštilj koristiti češće i želite da vam je uvijek nadohvat ruke, a tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci često roštiljate, onda svakako razmislite o velikom plinskom roštilju. Izbor je zaista velik, od osnovnih do roštilja za koje niste sigurni kamo bi ih zapravo stavili… Sve se na kraju svodi na dvije stvari: koliko često roštiljate i za koliko ljudi, te koliko ste spremni uložiti. Prednost plinskog roštilja je što nema pepela i čađi, lagan je za rukovanje (jednako za profesionalce koliko i za početnike). Temperaturu možete podesiti kroz precizne ventile. Kod kupnje pripazite na materijal, kvalitetu izvedbe i sigurnost.

Plinski roštilj ROGUE 365 SBPK robne marke NAPOLEON ima 3 plamenika, izrađen je od nehrđajućeg čelika i ukupne je snage 12 kW. Ima emajlirani poklopac s integriranim ACU PROBETM termometrom, bočnu policu i sklopive plamenike, što omogućava jednostavno prenošenje i skladištenje. Površina za pečenje je 51x45 cm, a bočni plamenik ima promjer 20 cm. Dimenzija roštilje je 121 x 64 x 121 cm.

Cijena prije 5990,00 kn, snižena cijena 4990,00 kn, Lesnina XXXL.

Plinski roštilj Monterey 3+1, ukupne je snage 12,8 kW i ima 3 glavna plamenika + 1 bočni od 3,2 kW. Rešetka za pečenje je od lijevanog željeza površine 53 x 39 cm. Ima integrirani termometar u poklopcu, dvije bočne police, 4 kotačića i dimenzija je 118 x 48 x 108 cm.

Cijena prije 3990,00 kn, snižena cijena 2990,00 kn, Lesnina XXXL.

Plinski roštilj LEX 485 ima 5 plamenika od oplemenjenog čelika ukupne snage 25,2 kW. Rešetka je također od oplemenjenog čelika dimenzija 46 x 68 cm. Ima ugrađeni JET FIRE ™ sistem odvojenog paljenja plamenika i SIZZLE ZONE ™ (zagrijavanje od 0°C do 980°C u 30 sekundi). Uz to, ima LED osvjetljenje regulatora, integriranu posudu za led, bočne police, ormarić za odlaganje, 4 kotačića i dimenzija 152 x 125 x 70 cm. Nudi puno opcija: mogućnost grilanja, kuhanja, pečenja na ražnju te pečenja pizze.

Cijena prije 12490,00, snižena cijena 10990,00 kn, Lesnina XXXL.

Prijenosni plinski roštilj PRO 285 robne marke Napoleon s dva plamenika od nehrđajućeg čelika. Ukupna snaga plamenika je 4,1 kW, a ima dvodijelnu rešetku od lijevanog aluminija, JET-FIRE ™ sistem koji olakšava paljenje plamenika i ACCU PROBE ™ termometar ugrađen u emajlirani poklopac. Dimenzija je 54 x 37 cm.

Cijena prije 3290,00 kn, snižena cijena 2990,00 kn, Lesnina XXXL.

Plinski roštilj Germatic Bull Burner od nehrđajući čelik ima integrirani električni sustav paljenja, rešetku i dvije posude od nehrđajućeg čelika. Maksimalna temperatura koju može postići je od 800° do 860°C i ima snagu 4,3 kW, Tu je i crijevo s regulatorom tlaka plina od 120 cm za plinsku bocu do 13 kg. Stoji na protukliznim nožicama i dimenzija je 54,5 x 40,5 x 25 cm.

Cijena prije 2590,00 kn, snižena cijena 2190,00 kn, Lesnina XXXL.

Što mi je potrebno od dodatne opreme?

Što se tiče pribora za roštilj, dodatne opreme, kao i zaštitne opreme, i u tom području Lesnina XXL ima jedinstvena rješenja za sve situacije. Široki asortiman dodatne opreme koji će zadovoljiti sve vaše potrebe, bez obzira za koji ste se model roštilja odlučili.

Osnovni pribor za roštilj zasigurno predstavljaju lopatica, hvataljke za roštilj i zaštitna pregača. Zatim, među dodatnoj opremi ćete pronaći specijalizirane proizvode za pečenje narezanog povrća i manjih komada hrane poput ražnjića ili posuda za povrće; za pečenje ribe poput držača za ribu ili keramičkih ploča; za pečenje piletine poput stalka za perad te za pečenje pizze poput kamena za pizzu ili rezača za pizzu. Također, tu su i različite ploče za pečenje i rešetke koje će dati dodatne mogućnosti Vašim roštiljima u vidu pečenja različitih vrsta hrane.

Ukratko, osnovne karakteristike svake vrste roštilja su sljedeće:

ROŠTILJ NA UGLJEN
  • Jedinstveni miris dimljene hrane s roštilja
  • Vijek trajanja do 10 godina
  • Skuplje pojedinačno pečenje
  • Potrebno je više vremena uložiti u čišćenje i održavanje
  • Sporije paljenje – 30-40 minuta
  • Pogodan za piknike
  • Idealan za prave gurmane i ljubitelje roštilja
PLINSKI ROŠTILJ
  • Praktičnost i jednostavnost
  • Dugoročno isplativiji – vijek trajanja do 25 godina
  • Jeftinije pojedinačno pečenje
  • Jednostavno čišćenje
  • Brzo paljenje – 10 minuta
  • Pogodan za vrt
  • Idealan za pripremu većih večera
ELEKTRIČNI ROŠTILJ
  • Pogodan za urbane sredine
  • Vijek trajanja do 10 godina
  • Jeftinije pojedinačno pečenje
  • Jednostavno čišćenje
  • Brzo paljenje – 10 minuta
  • Pogodan za gradske terase
  • Idealan za pripremu manjih večera

Nakon što ste doznali sve osnovne informacije o čimbenicima koje trebate razmatrati kako bi pronašli idealan roštilj za sebe, sada je vrijeme da odgovorite na sljedeće pitanja i znate koji je roštilj idealan za vas!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 10:05