VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Željela sam moderan prostor za četveročlanu obitelj s dvoje male djece'

PROFIL

VLASNICA: Gordana Latinović
INFO: dnevni boravak površine 20 kvadrata u stanu od 86 kvadrata
LOKACIJA: Split

Gdje se nalazi boravak?

Boravak se nalazi u stanu.

Koliko je velik dnevni boravak, a koliki cijeli životni prostor?

Dnevni boravak nalazi se na južnoj strani stana površine 20 m2, zasebna je prostorija u stanu od 86 m2.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Iako sam imala jasnu viziju budućeg boravka, zbog nedostatka iskustva u uređenju interijera obratila sam se tadašnjem studentu arhitekture Ivanu Škari koji je moje želje pretočio u render. Također mi je svojim savjetima uvelike pomogla prijateljica Antonela Bunoza.

Gdje ste pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka?

Inspiraciju sam pronašla u domaćim i stranim časopisima, na blogovima i Instagram profilima o uređenju interijera.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?


Željela sam moderan prostor, a da pritom bude funkcionalan, topao i udoban za četveročlanu obitelj s dvoje male djece.

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

Na podu je parket od izbijeljenog hrasta. Komoda, police, radni kutak i stolić izrađeni su po mjeri od laserski kantiranog bijelog iverala visokog sjaja. Odlučila sam se na skandinavski stil jednostavnih linija i neutralnih tonova s pokojim detaljem u boji.

Gdje je nabavljen namještaj?

Namještaj je kupljen u Hrvatskoj. Odlučili smo se za modularnu sofu Match (Prostoria) jednostavnih osnovnih linija koju smo upotpunili tabureom. TV komoda, police, radni kutak i stolić izrađeni su po mjeri, dok smo Eames rocking chair ljuljačku i stolac Eames DSW nabavili u Themeliji u Zagrebu. Ostatak dekoracije je kombinacija pomno biranih dizajnerskih detalja (web shopovi) i nezaobilazne Ikee.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Adaptacija cijelog stana, uključujući i dnevni boravak, trajala je oko godinu dana, tako da za samo uređenje dnevnog boravka ne mogu odrediti vrijeme, ali poznajući sebe manjih promjena će još biti.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Prostor koji smo zatekli bio je potpuno neuređen i neupotrebljiv te je zahtijevao potpunu adaptaciju. Trebalo je izvesti postavljanje električnih instalacija, oblaganje zidova, podova, postavljanje nove PVC stolarije, postavljanje drvenih vrata odgovarajuće boje, nabaviti opremu, namještaj...

Koliko ste novca uložili u uređenje?

Troškove uređenja dnevnog boravka teško je procijeniti budući da se radila renovacija i adaptacija cijelog stana.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Posebno sam ponosna na to što sam uspjela ostvariti želju za modernim i pročišćenim interijerom koji je lako održavati urednim, a u isto vrijeme svojoj obitelji omogućila topao, ugodan i funkcionalan prostor.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Namještaj u boravku je skladno odabran, boje i materijali su stilski gotovo pa preidealno uklopljene. Određenu sterilnost koju ovakvo uređenje moguće je razbiti sa malo "nereda" u smislu odabira nekog unikatnog elementa koji odražava osobnost korisnika.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Za razliku od, nerijetko potrebnog, zapunjavanja malene površine s nizom pripasanih elemenata, u ovom nevelikom boravku dominira jedan komad namještaja – golema sofa, i nekoliko pratećih elemenata pridruženih površini zida. Boje i uzorci su pažljivo usklađeni, iako se čini kao da boravak tek treba useliti.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Boravak odiše svježinom i toplinom. Ugodan sklad odabranih boja, materijala i njihovih tekstura. Funkcionalno je korektan, a u proporcijama privlačan.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): U relativno malom dnevnom boravku skladno riješen prostor za odmor i radni kutak. Osnovna kompozicija boja je neutralna sa akcentima na detaljima kao što su žuti jastuci, drvo, itd… Unatoč bijelo sivim tonovima, razigranost se postiže kombinacijom tekstura te time dobiva na toplini.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Kao s naslovnice časopisa - Suede: "She's in fashion".

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Primjer kvalitetnog odnosa interijera prema postojećem arhitektonskom okviru. Dva vanjska otvora (lođe) uspješno su uklopljena u kompoziciju, a između njih je suptilno pozicionirana radna niša (stol). Likovnost interijera plijeni pozornost.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Manji dnevni boravak pri čijem je uređenju vlasnica igrala na sigurno: sivo-bijela kombinacija u kojoj, čini mi se, samo jedan mali žuti jastuk ipak ne može do kraja razbiti dojam sterilnosti.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić:
Dnevni boravak iz žurnala. Mom amaterskom oku izgleda kao da je sve baš tamo gdje treba biti i kombinirano s bojama i teksturama.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Jednostavnih i čistih linija, sa zagasitim sivim i plavim nijansama u velikom bijelom prostoru, ovaj boravak ima vrlo svježu notu, no ne odaje dojam hladnoće. Razbijen žutim detaljima u vidu jastuka te pomno biranim ilustracijama na policama, "ziheraški" je predstavnik vječno lijepog skandinavskog stila.

Foto: Tomo Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:11