zaštitite svoj dom

Kako spriječiti požar?

Jeste li znali da čak 80 % požara nastaje djelovanjem čovjeka i to zbog nepažnje, nemara ili namjernog paljenja?

Svake godine u Hrvatskoj gore šume i šikare, gore naši otoci. Svake se godine bilježe milijunske štete zbog požara i to često zbog nesmotrenog ljudskog djelovanja. Svake godine čitamo u novinama i slušamo na vijestima o naporima naših vatrogasaca i vojske i nadamo se pozitivnom ishodu njihovih akcija. Svaki je požar različit i neusporediv. Zato je teško predvidjeti što će se dogoditi prilikom rukovanja vatrom jer ne samo da na požar utječu faktori kao što je vrijeme i mjesto izbijanja, na razvoj požara utječe i konfiguracija tla, ruža vjetrova, sastav biljnog pokrova, udaljenosti vatrogasnih postrojbi ili sam broja požara u nizu. U gradskim okruženjima do požara najčešće dolazi zbog kvara instalacija i zastarjelih kućanskih aparata. I u jednom i u drugom slučaju može se učiniti mnogo da se izbjegne izbijanje požara i šteta. Prema savjetima Hrvatske vatrogasne zajednice donosimo vam sljedeće savjete:

Što možemo napraviti da smanjimo mogućnost požara u svojoj okolini?

1. U stanu, podrumu ili na tavanu ne držite zapaljive i eksplozivne tvari u nedozvoljenim količinama. Sve takve tvari primjereno označite i adekvatno skladištite.

2. Redovno održavajte sve vrste peći u ispravnom stanju i propisno ih priključite na dimovodne kanale koji moraju biti nepropusni za plinove i iskre. Saznajte tko je dimnjačar zadužen za vašu zgradu i dogovorite s njim posjet, posebice prije sezone grijanja. Redovito čišćenje dimnjaka smanjuje opasnost za nastajanje požara i eksplozije.

3. Održavajte električne i plinske instalacije u ispravnom stanju. Ako primijetite zabrinjavajuće znakove, isključite aparate iz struje i zovite električara da provjeri što se zbiva. Možda je samo riječ o malom kvartu koji stručna osoba s lakoćom može popraviti.

4. Ne bacajte vrući pepeo sa žeravicom i opuške u posude koje se mogu zapaliti. Uvjerite se da su opušci ugašeni dodavanjem vode u pepeljaru koju koristite za njihovo odlaganje prije nego ih u potpunosti bacite.

5. Ne pušite u krevetu, ne bacajte opuške i šibice ako ih niste unaprijed ugasili. Trenutak nepažnje i umora može imati kobne posljedice.

6. Ako osjećate miris plina po dolasku u stan ne palite svjetlo ili šibice već zatvorite dovod plina i provjetrite prostoriju otvaranjem vrata i prozora. U slučaju da kuhate na plin, provjerite dva put jeste li ugasili sve plamenike.

7. Televizor u stanu držite na mjestu kod kojeg postoji mogućnost provjetravanja jer se za vrijeme korištenja ugrijava. Oslobodite prostor oko samo aparata kako bi protočnost zraka bila što bolja.

8. Ne sušite meso na tavanu već u posebno sagrađenim prostorima-objektima i ne blizu gospodarskim objektima.

9. Ne palite otvorenu vatru u blizini objekta naročito za vrijeme vjetrovitog vremena.

10. Za vrijeme paljenja smeća udaljenost od objekta mora biti 20 metara, a kod paljenja osigurajte sredstva za početno gašenje. Po završetku ugasite svaki žar.

11. Stogovi sijena, slame, te kukuruzovine moraju biti udaljeni od građevinskih objekata najmanje 15 m.

12. Redovito održavajte pristup hidrantu ispred svoje kuće jer vama će najprije trebati.

13. Ne dozvolite da se djeca igraju šibicama. Upaljače i šibice držite na sigurnoj udaljenosti od dječjih ruku.

14. Ne krpajte osigurače jer pogoduju izbijanju požara u električnoj instalaciji.

15. Nezaštićena rasvjetna tijela i dotrajala električna instalacija po gospodarskim objektima mogu biti uzročnik požara.

16. Nabavite aparat za gašenje požara prahom (S-6) za gašenje početnih požara. Upoznajte se s načinom rukovanja ovog aparata kako biste u ključnom trenutku mogli reagirati brzo i učinkovito.

17. Uključite jednu osobu vašeg domaćinstva u vatrogasno društvo kako bi protupožarna preventiva postala sastavni dio vašeg domaćinstva.

18. Izuzetno je važno zgrade i kuće izolirati materijalima koji ne gore i ne šire požar pa prilikom izgradnje nove građevine ili renovacije već postojeće građevine ne zaboravite na kvalitetnu izolaciju.

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:09