Ugasite klimu izolacijom

TOPLINSKA IZOLACIJA Potrošnja energije za hlađenje može se bitno smanjiti toplinskom izolacijom

Gradnja kuće za svakog je pojedinca velik izazov, ali i velika investicija. Prije samog početka gradnje kuće treba odlučiti o puno stvari: koliko velika će biti kuća, koliko i kakvih će imati prostorija, od kakvih će materijala biti izgrađena, kakvi će biti prozori, kakav krov, kakvo grijanje, hlađenje, izolacija i fasada, a u posljednje vrijeme i kakvog će kuća biti energetskog standarda.

Važna stavka pri gradnji ili adaptaciji kuće je i njeno hlađenje

Približno 85% zgrada u Hrvatskoj ne zadovoljava važeće propise o toplinskoj izolaciji. Potrošnja energije za hlađenje može se bitno smanjiti punom toplinskom izolacijom obodnih građevinskih dijelova zgrada, i to na starim kućama i do šest puta. Cilj sveobuhvatne uštede energije, a time i zaštite okoliša i kvalitete stanovanja je stvoriti preduvjete za sustavnu sanaciju i rekonstrukciju postojećih zgrada, te povećati obaveznu toplinsku zaštitu novih zgrada.

Prva mjera zaštite od topline je izolacija

Na klimu u prostoriji u velikoj mjeri utječe vrsta izolacije i njena sposobnost zaštite od topline. Dobra toplinska izolacija plašta zgrade ljeti treba osigurati zgradu od vrućina i održavati sobnu temperaturu na podnošljivoj razini (ispod +27°C). Da bi se smanjio prodor sunčeve energije treba svakako obratiti pažnju na njenu sposobnost zaštite i na njen kapacitet za akumulaciju topline. Ako želimo spriječiti pregrijavanje neke zgrade i smanjiti korištenje sustava za hlađenje, a time i potrošnju energije najbolji način je, ne pustiti toplinu u kuću. Kod punih dijelova zgrade sveobuhvatna toplinska izolacija sprječava prodor sunčevih zraka, a time i zagrijavanje vanjskih elemenata.

Trebamo funkcionalne građevine sa kvalitetnom zaštitom od sunca

Građevina je složeni sustav u kojemu svoju ulogu igraju mnogi građevinski materijali i načini gradnje koji se međusobno potiru ili pojačavaju. Ponuda toplinsko izolacijskih materijala na tržištu je raznolika, a efikasnijom za kvalitetno izoliranje 365 dana u godini pokazala se kamena vuna.

Kamena mineralna vuna je toplinski izolator koji osigurava komfor i povećava kvalitetu stanovanja. Ona ima takvu gustinu i strukturu da zadržava veliku količinu toplote u sebi duže vrijeme, onemogućavajući joj naglo prodiranje u unutrašnjost objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:11