Vlaga u vašem domu

Zaštitite se od vlage i učinite vaš dom ugodnijim

U svakom kućanstvu dnevno se proizvode velike količine vodene pare kuhanjem, tuširanjem, preko sušilice za rublje, koju onda preuzima okolni zrak. Ta inače normalna vlaga postaje problem kada građevinski elementi ostaju konstantno vlažni. To se može dogoditi uslijed pogrešnog grijanja i prozračivanja, ali i zbog lose građevinske izvedbe ili neadekvatne izolacije. Ugroženi su hladni vanjski zidovi, njihovi uglovi i rubni dijelovi, naročito mjesta iza ormara, okvira za slike ili zavjesa.

Štetna je za zdravlje i utječe na komociju stanovanja

Neugodna posljedica vlažnih mjesta, koju nitko ne želi vidjeti unutar svoja četiri zida, je pojava gljivica i plijesni. Plijesan ne samo da ne izgleda lijepo, već ozbiljno može ugroziti ljudsko zdravlje, prije svega djece, bolesnika, starijih osoba, alergičara ili osoba s oboljenjima dišnih puteva. Vlagu također smatramo jednim od razloga za smanjenje toplinske udobnost, degradacije materijala i otpadanje žbuke.

Osim redovitog provjetravanja zidovima treba omogućiti ‘da dišu’

Na što stručnjaci misle kad govore o «zidovima koji dišu»? Dobra izolacija vanjskih zidova je tu najvažnija! Iako ”disanje” podrazumijeva izlazak i ulazak, dakle protok zraka, ovo nemojte shvatiti doslovno. Riječ je o izolaciji zidova kuće koji su dizajnirani i izvedeni tako da kontroliraju razinu vodene pare. Vlaga u optimalnoj količini znači da naš dom ima zdravu klimu. ”Prozračni” ili ”dinamički” zidovi izolirane kuće napravljeni su od specijalnih materijala i ne koriste nikakva dodatna mehanička sredstva. Jedan od tih paropropusnih materijala za izoliranje je Rokcwool kamena vuna.

Rješenje problema može biti toplinsko pročelje

Realizacijom izolacijskog termičkog sustava spriječio bi se i riješio problem kondenzacije, na temelju tehničkih podataka koji se odnose na klimatsku zonu u kojoj je smješten objekt i njegove tipologije. Metoda aplikacije toplinskog ogrtača ili pročelja temelji se na montaži izolacijskih elemenata s vanjske strane objekta. Disanje zidova je u pravom smislu te riječi zajamčeno kad se za izolaciju odabere kamena vuna. Paropropusna struktura kamene vune omogućava neometan prolaz vlage kroz vanjske zidove iznutra prema van. Opasnost od zadržavanja vlage u zidovima je minimalna te je time smanjena i vjerojatnost pojave štetnih plijesni na njihovoj površini izoliranjem zidova kamenom vunom s vanjske strane, zidovi ostaju topli, zasićena vlaga nesmetano prolazi kroz topli zid i ne kondenzira se na njegovoj površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:38