PREDIVNE PENJAČICE

6 vrsta penjačica za vašu zelenu oazu

Ideal Home

Ako se pitate što sa ogradama i zidovima, penjačice su savršeno rješenje za učiniti svoju zelenu oazu još zelenijom. Penjačice dodaju novi element vašem vrtu, bilo da se radi o velikom vanjskom vrtu, vrtu na balkonu ili terasi. Praktične su i zbog toga što njima možemo prekriti one manje privlačne zidove i ograde, a uklopit će se u svaki eksterijer. U nastavku vam donosimo šest vrsta penjačica koje možete uklopiti u svoj dom.

Ideal Home
 

1. Bršljan

Ova biljka tamno zelene boje idealna je za svjetlije pozadine, međutim, ako dolazi i u svjetlijim nijansama te je stoga možete uklopiti u bilo koji interijer. Raste dotovo svuda ali je trebate imati pod kontrolom redovitim obrezivanjem, jer može izrasti oko cijele kuće, i to do 30 metara.

Ideal Home
 

2. Jasmin

Ova romantična biljka izrazito ugodnog mirisa daje prekrasne bijele cvjetove od sredine ljeta pa sve do jeseni, stoga nećete pogriješiti ako je odaberete kao novu članicu svoje zelene oaze.

Ideal Home
 

3. Glicinija

Ova penjačica obožava sunce i cvjeta u proljeće. Njeni su cvjetovi izrazito mirisni i divno će izgledati kao dekoracija u vašem vrtu. Jedina mana joj je ta što su joj stabljike zakrivljene, stoga ćete njeno penjanje morati kontrolirati dodatnom potporom na zidu.

Ideal Home
 

4. Orlovi nokti

Ova je biljka poznata još i pod nazivom kozja krv. Ova živahna puzavica ima slatkast miris, brzo raste, a idealna je za kombiniranje s drugim penjačicama, posebno s ružom. Korijenu ove biljke odgovara da je u sjeni, dok ona raste prema svjetlosti.

Ideal Home
 

5. Obična pavitina

Obična pavitina je inače samonikla biljka, stoga je jednostavna za posaditi. Njeni cvjetovi dolaze u mnogo boja, stoga ćete je moći uklopiti bilo gdje. Ne zauzima puno mjesta, a možete je kombinirati s ostalim penjačicama.

Ideal Home
 

6. Ruža penjačica

Šećer za kraj su romantične ruže penjačice. Vole sunčana mjesta, a najbolje uspjevaju kada se sade u studenom, jer tada imaju dovoljno vremena za razviti se. Međutim, mogu se saditi i na proljeće.

Izvor: idealhome.co.uk

Izdvajamo

Iz drugih medija