CVIJEĆE KOJE PODNOSI VRUĆINE

Biljke koje vole sunce - savjeti za uzgoj na balkonu

Pogledajte koje će sve cvijeće savršeno uspijevati na vašem sunčanom balkonu ili terasi!

Imate balkon ili terasu na južnoj strani, a sve biljke ili cvijeće koje posadite uporno ne odolijeva visokim temperaturama i jakom suncu? Ako je vaš odgovor da, imamo rješenje za vas. Izdvojili smo nekoliko biljaka koje vole sunce i bez problema uspijevaju na velikim vrućinama i 'ljetnim' vremenskim uvjetima.

GAZANIJA

Gazanija je ukrasna biljka porijeklom iz južne Afrike, a s obzirom na to, sasvim je razumljivo da preferira visoke temperature. Zato je gazanija bez sumnje jedna od cvjetova koji bez problema uspijevaju na jakom suncu i ljetnim uvjetima, pa je tako odličan izbor za uzgoj na vašem sunčanom balkonu ili pak terasi. Raste u obliku manjih grmova, a izrazito je osjetljiva na niske temperature, mraz i sniijeg. Na našem se području zbog tog razloga uzgaja isključivo kao jednogodišnja biljka. Važno je da tlo bude propusno i hranjivo.

VERBENA

Verbena je jedan od omiljenijih balkonskih biljaka, naročito kad dođu topliji dani. Savršeno se prilagođava ljetnim uvjetima, dobro podnosi sunce, baš kao i visoke temperature na sunčanom balkonu ili terasi. Kao biljka je vrlo jednostavna i nije nimalo zahtjevna, a izdržat će jaku sušu bez većih problema. Potrebno ju je redovito zalijevati, ali ne prečesto jer bi u protivnom moglo doći do propadanja biljke i truljenja korijena. Iako se najčešće uzgaja u teglama, sasvim će solidno uspijevati i kad se posadi na gredicama.

PELARGONIJA

Omiljeno ljetno cvijeće koje se zbog potrebe za suncem i visokim temperaturama najčešće uzgaja upravo na balkonu ili terasi. Pelargonija nije nimalo osjetljiva na jako prirodno svjetlo, upravo suprotno - ono joj je prijekopotrebno kako bi uspijevala i rasla. Cvate od ranog ljeta do kasne jeseni, odnosno do dolaska prvih niskim temperatura na našim prostorima. Osim one pelargonije koja raste u obliku grma, postoje i viseće koje su sve popularniji ukras na vanjskiim prostorima.

AGAVA

Kad govorimo o biljkama koje obožavaju jako sunce, nipošto ne smijemo zaboraviti na agavu. Biljka kojoj ne smeta ni suša porijeklom je iz Meksika, a zahvaljujući njezinim mesnatim listovima nije ju potrebno ni često zalijevati. Nije nimalo zahtjevna za uzgoj na balkonu pa o njoj mogu brinuti i najveći početnici. Tijekom zime, obavezno je smjestiti ju u dobro zaštićen i topli prostor u domu.

SUKULENTI

Sukulenti su biljke o kojima ne treba previše brinuti, nisu zahtjevne i prilagođavaju se gotovo svakom prostoru, Vole sunce i odlično podnose visoke temperature pa ih bez ikakvih problema možete uzgajati i na najsunčanijem balkonu ili pak terasi. Sukulenti su kao takvi savršen izbor za uzgoj na sunčanom mjestu na balkonu, a nije ih potrebni ni često zalijevati. Zemlju polijte vodom tek onda kad primijetite da je u potpunosti suha, inače biste mogli samo naštetiti biljci.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:05