Urbano vrtlarenje

Biljke penjačice u domu

 

Neporeciva je činjenica da biljke u naše domove unose dašak svježine i dodir prirode, no dekoriranje prostora pomoću biljaka penjačica trend je čija popularnost već godinama ne jenjava. Draž vertikalnih vrtova i veselje koje nam pružaju zelene površine na zidovima potiču nas da za svoje kućne džungle biramo biljke s raskošnim lišćem, a penjačice čiji je prirodni poriv širiti se predstavljaju najbolji odabir za tu namjenu.

Ove će vrste izgledati čarobno kada se počnu spuštati niz vašu policu s knjigama poput zelenog slapa, obješene u teglama sa stropa ili postavljene tako da se penju po zidu vašeg boravka! Za njihovu njegu potrebno je malo vremena i truda, ali neke penjačice dobar su odabir čak i za početnike!

Vrste koje ne trebaju puno njege, a rastu prilično brzo vrste su poput filodendrona i zlatnog puzavca. Penjačice mogu uspijevati u uvjetima od jarkog do jedva prisutnog neizravnog svjetla, a potrebno ih je zalijevati svakih tjedan do dva, ovisno o tome koliko svjetlosti biljka dobiva. Pravilo kojeg se možete držati jest da zalijevate svoje biljke kada im je zemlja potpuno suha.

Zahvaljujući zračnom korijenju mnoge penjačice mogu se širiti naokolo, no živite li u malom prostoru radije ih postavite tako da se spuštaju s visina! S obzirom na to da u malim prostorima nema puno slobodnih zidova, viseće biljke izgledat će atraktivno i dramatično. Vješanje biljaka sa stropa ili na kukice na zidu predstavlja zabavan način kako ukrašavati biljkama, a čine uređenje dinamičnim.

U slučaju da vam se bušenje stropa ne čini kao dobra ideja, svoje penjačice uvijek možete postaviti na tlo. Biljku poput zlatnog puzavca stavite u veliku teglu na pod ili niski stolić, a njegove grane usmjeravajte pomoću kukica ili čavlića koje ste rasporedili po površini zida. Uz malo vremena i navođenja, možete svoju biljku potaknuti da se penje po zidu, oko stupa ili pak okvira za vrata.

Prema gore i prema dolje nisu jedini smjerovi u kojima vaša biljka može rasti. Pokušajte ju navesti da raste bočno! Trebat će vam malo upornosti, ali pomoću grana svoje puzavice možete stvoriti čak i uzorke na zidu.

Kada radite raspored svojih biljaka, budite praktični. Visoko objesite biljke koje ne morate toliko često zalijevati, kao što su sukulenti, a nisko postavite najžednije biljne vrste.

Od penjačica visoko možete postaviti biljke poput različitih vrsta krunica (Senecio rowleyanus, Senecio radicans), kraljice noći (Epiphyllum oxypetalum), selenicereus i tako dalje...

Želite li popuniti nižu točku poput stolca ili stolića odaberite ešinant odnosno aeschynanthus (Aeschynanthus), filodendron (Philodendron Micans) ili biljku Selaginella Uncinata koje je potrebno češće zalijevati.

Iako će jedna puzavca izgledati lijepo na vašoj polici, često ih se grupira kako bi izgledale još raskošnije. Smjestite dvije ili tri biljke skupa i njihove će se grane ispreplesti u predivnu zelenu zavjesu. Postavite ih u kut ili na izoliranu policu na zidu i izložite više biljaka odjednom.

Postoje brojne vrste penjačica, a neke krase predivne boje koji će izgledati izvrsno u vašem domu. Prije nego odaberete svoje biljke, istražite malo kakve su vam mogućnosti jer možda će vas osvojiti neka neobična vrsta poput monstere ili vražjeg bršljana (Scindapsus pictus).

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:28