Sve o omiljenoj blagdanskoj biljci

Božićna zvijezda - održavanje i presadnja

Prema drevnoj legendi, jednoj asteškoj boginji zbog neuzvraćene je ljubavi napuklo srce, a kapljice njezine krvi pale su na lišće biljke koja je tada pocrvenjela. Nastao je vatreni cvijet okružen tamnozelenim listovima. Španjolski osvajač Cortes otkrio je tu jedinstvenu biljku uoči Božića 1520. godine te joj je dao ime - božićna zvijezda.

Božićna zvijezda, lat. Euphorbia pulcherrima, biljka je iz porodice Euphorbiaceae. Potječe iz Meksika, Južne Amerike i Afrike. U SAD-u je uvriježen naziv ponsetija, prema Joelu Robertsu Poinsettu koji ju je 1828. godine uveo u Sjevernu Ameriku.

Botaničko ime euforbija, pak, dobila je po Euphorbusu, liječniku numibijskog kralja Jube, koji je prema predaji njezin sok koristio za liječenje. Božićna zvijezda može u prirodnom staništu narasti kao grm visine i do 5 metara. Na našem tržištu možete ih pronaći u cijeloj paleti boja od bijele, žute i roza do svih nijansa crvene. Međutim, morate znati da to nisu boje cvjetova božićnih zvijezda, nego njihovih brakteja. Naime, cvjetovi su sitni, žute boje, neugledni i jedva primjetni.

Sve o omiljenoj blagdanskoj biljci, pa i odgovor na pitanje koje nas sve zanima - kako održavati božićnu zvijezdu - pročitajte u magazinu D&D Vrt koji izlazi 13. prosinca uz Jutarnji list.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:14