HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Bračni par posvetio 20 godina pošumljavanju i životinje se vratile

Tijekom 20 godina, brazilski fotoreporter Sebastião Ribeiro Salgado i njegova supruga Lélia pretvorili su neplodno zemljište u bogatu prašumu

Prije gotovo 30 godina, brazilski fotoreporter Sebastião Ribeiro Salgado vratio se iz Istočne Afrike, gdje je dokumentirao strahote genocida u Ruandi. Salgado je slijedom ovog traumatiziranog projekta, trebao preuzeti ranč stoke u Minas Geraisu - regiji koju pamti po bujnoj i živoj prašumi. Nažalost, područje je doživjelo drastičnu transformaciju; samo je oko 0,5% bilo pokriveno drvećem i sve su divlje životinje nestale. "Zemlja je bila bolesna kao i ja.", rekao je The Guardianu.

Tada je njegova supruga Lélia došla na ideju da ponovno posade šumu. Kako bi u svom gotovo nemogućem naumu i uspjeli, par je osnovao Instituto Terra - ekološku organizaciju posvećenu održivom razvoju doline rijeke Doce, 1998. Tijekom sljedećih nekoliko godina, Salgado i ekipa Terra Instituta polako je, ali sigurno obnovila 709 hektara šume i pretvorila neplodnu parcelu u tropski raj.

Danas Private Natural Heritage Reserve, dom je stotinama vrsta biljnog i životinjskog svijeta. Pored 293 vrste drveća, na lokaciji danas živi 172. vrste ptica, 33 vrste sisavaca i 15 vrsta vodozemaca i gmazova - od kojih su mnoge ugrožene. Kao što se očekivalo, ovo pomlađivanje imalo je i veliki utjecaj na ekosustav i klimu. Uz ponovno uvođenje biljaka i životinja u to područje, projekt je oživio nekoliko nekad, presušenih izvora vode, na području sklonom suši, čak je pozitivno utjecao na lokalnu temperaturu.

Konačno - i možda najneočekivanije - ovaj je veliki podvig spasio više od lokalnog krajolika. "Svi insekti, ptice i ribe su se vratili, a zahvaljujući povećanju stabala, i ja sam se preporodio - to je bio najvažniji trenutak za mene." , kaže Salgado.

Sada je to područje dom mnogih vrsta biljaka i životinja - od kojih su mnoge ugrožene.

Izvor: mymodernmet.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 13:37