U SRCU GROŽNJANA

Čarobna vila ljubičastih škura koja ima bajkoviti, skriveni mali vrt

Za vrijeme preuređenja sve se mijenjalo, no vrt je ostao netaknut. Vlasnica ga je vidjela kao dopunu kuće, pa je željela da izgleda jednako kao i posljednjih 200 godina. Zaista divno!

Jedna magična mala kuća ljubičastih 'škura' skrila se u samom srcu istarskog Grožnjana. Sada prava ljepotica, La Boutique je do prije dvije godine bila posve zapuštena. No, njena sadašnja vlasnica Ivana mnogo je godina sanjarila o tome kako će baš u tom mjestu, za koje je obiteljski vezana, jednog dana imati kuću za odmor. Kada je vidjela oglas da se prodaje objekt iz 18. stoljeća, odmah je otišla u razgledavanje i odlučila da je to to.

Znala je da je pred njom puno posla, ali nije se dala time obeshrabriti. Činjenica da kuću mora posve preurediti nije je uplašila, kaže, nego joj je bila vjetar u leđa. Konačno će u tom mjestu moći stvoriti kućicu iz snova, kakvu je oduvijek željela.

Vrt miriše na lavandu i ružmarin, a gost u njemu može sjesti, udahnuti miris mediteranskog bilja ili se od sunca sakriti pod veliki rascvali grm

- Kupila sam je prije dvije godine, a uređenje je trajalo gotovo čitavo to vrijeme. Problem je bio kako sve što nam je potrebno za uređenje dovesti do kuće. Na kraju smo pronašli jedan mali kombi pa smo se uspjeli mic po mic probiti s njime do kuće. Onda je sav taj namještaj trebalo unijeti unutra. Lako je u prizemlju, ali na prvi i drugi kat dolazi se uskim stubama. Namučili smo se jer smo sve sami radili, no voljeli smo svaku sekundu tog posla - priča Ivana.

Najprije je prostor trebalo arhitektonski preurediti, u čemu je pomogla jedna arhitektica iz Zagreba, a potom se Ivana s obitelji bacila na uređenje. S obzirom na to da je kuća uska, vlasnica je odmah odlučila da joj je potreban namještaj koji će se raditi po mjeri, kako bi maksimalno iskoristila prostor. Tako je i bilo, pa je u prostoru zapravo iskorišten svaki centimetar.

Stil uređenja Ivani se nametnuo sam od sebe, čim je vidjela kako kuća iznutra izgleda, shvatila je da ne smije biti uređena moderno, jer joj taj stil neće odgovarati, već pomalo starinski. Kamen i drvo bili su glavni elementi uređenja, a jasno je da je ta odluka bila pun pogodak. No, unatoč starinskom štihu, Ivana je znala kako kuća mora biti opremljena svim tekovinama 21. stoljeća koje su nužne za ugodan boravak turista. Tako ona ima klimu, internet, dvije televizije, perilicu posuđa...

- Zanimljivo je kako smo mnoge stvari koje se sada nalaze u kući kupili godinama prije, jer smo znali da će se kad-tad ukazati prilika da ga za nešto iskoristimo. Tako smo, recimo, posuđe i tanjure kupili prije tri godine na jednom sajmu antikviteta. Po fotelje smo išli u antikvarijat u Trstu... Zapravo smo svaki put kad bismo naišli na nešto zanimljivo, to i kupili, a onda spremili - prisjeća se Ivana.

Stil uređenja nametnuo se sam od sebe: samo drvo i kamen, starinski, a opet sa svim pogodnostima modernoga života 21. stoljeća

Dodaje i da je u uređenju pazila na apsolutno svaki detalj i bila joj je želja stvoriti prostor koji će biti ugodan, ali bogat detaljima. I to ne bilo kakvim detaljima, nije željela nešto kupljeno na brzinu u lokalnom dućanu - željela je da svaki komad u njenoj kući ima bogatu povijest, koju će gost itekako osjetiti i znati cijeniti.

- Meni uređenje kuće nije bio posao, bilo je to ostvarenje sna i nadam se da sam ga uspjela napuniti sitnicama koje mu daju topao, prisan ugođaj - dodaje Ivana.

U prizemlju kuće nalaze se hodnik, mala kuhinja te blagovaonica. Na katu je dnevna soba, kojom dominira kamin, i kupaonica. Na zadnjem katu nalaze se dvije spavaće sobe, za koje Ivana kaže da ih je u glavi cijelo vrijeme vidjela kao prostorije u kojima spavaju roditelji i njihova djeca, no to se ne događa uvijek. Premda je kuća s radom počela prije nekoliko mjeseci i u nju najčešće dolaze obitelji, nije rijetkost da je iznajme prijatelji koji odluče zajedno provesti godišnji odmor.

- Mnogo je gostiju iz Hrvatske. Slovenije i Srbije. Nisam se zapravo nimalo iznenadila što smo zimus dobro poslovali, premda smo tek počeli s radom, s obzirom na to da, između ostalog, imamo i podno grijanje. Kao što sam već rekla, pazilo se zaista na sve. Veseli me pročitati komentare gostiju koji kažu, primjerice, da je riječ o staroj kući koja je zadržala svoj šarm. To mi govori da je napravljen dobar posao i da se ostvarilo točno ono što sam željela i na čemu sam, sa svojom obitelji, i radila - dodaje Ivana, koja s uređenjem nije stala samo na kući. Ispred nje je odlučila urediti mali vrt.

Nije bilo puno prostora, kaže, ali željela je da taj mali komad zemljišta svejedno bude savršena nadopuna kući. Ideja joj je bila da vrt miriše na lavandu i ružmarin, da gost tamo može sjesti, udahnuti miris mediteranskog bilja i uživati prije nego što se vrati kući. Ili da se od sunca sakrije pod rascvali grm, ispijajući jutarnju kavu. Mogućnosti je bezbroj, kaže, a proljeće je, baš zbog cvata velikog grma koji se tamo nalazi, najljepše vrijeme za boravak u kući.

- Ne znam koja je to biljka, iskreno, ali tu je rasla oduvijek i morala sam je zadržati. Činilo mi se da je na neki način dio iste priče kao i kuća, a to je priča koja dugo traje. U vrtu je lijepo u sva godišnja doba, naravno, jer je riječ o maloj zelenoj oazi, no ako moram izdvojiti doba godine kada je najlakše uživati u malom vrtu, onda je to svakako proljeće - ističe Ivana.

Foto: La Boutique Holiday Home

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 23:46