NJEŽNO I ROMANTIČNO

Cvijet koji će biti hit na vjenčanjima ovog ljeta

 Getty Images
Zbog svoje nježne teskture na engleskom jeziku poznat je kao baby's breath, a kod nas nosi ime sadarka ili šlajer

Ova je biljka porijeklom iz Europe, Azije i Sjeverne Afrike, raste na tlu bogatom kalcijem i gipsom, a može se uzgojiti iz sjemena ili reznica u rano proljeće ili jesen. Najčešće se koristi kao dodatak raznim aranžmanima, i to sasušena. Njena uloga u aranžmanima je "neutralizirati" velike cvjetove jakih boja i stvoriti balans unutar buketa. Budući da cvate baš na vrijeme za sezonu vjenčanja, ovaj romantični i minimalistički cvijet sve češće postaje zvijezda vjenčanja.

Foto: @oftheflowers/Instagram

Javnosti je ova romantična nježna biljka zapela za oko baš na vjenčanju Mandy Moore prošlog mjeseca. Za to je zaslužna cvjećarka i umjetnica Felisa Funes, koja ima svoju tvrtku Of the Funes.

Prema aranžiranju cvijeća ima izrazito skulpturalni pristup, pa je tako u scenu vjenčanja Mandy Moore efektno uklopila sadarku u baš svaki aranžman, bilo daje aranžirana samostalno ili u kombinaciji s ostalim cvijećem, primjerice u buketu. Samostalno je korištena kao dekoracija na stolovima te je od sadarke napravila romantičnu pergolu. Osim toga, Felisa je koristila i popularne pampase u kombinaciji s tepisima orijentalnog uzorka kako bi ukrasila prolaz.

Perfume and gypsophila flower
Getty Images/iStockphoto
Sljedeće ćemo godine na vjenčanjima viđati sve više svježih i sušenih šlajera.

Ono što je zanimljivo jest da je cvijeće bilo sušeno. Mnogi se još uvijek na neki način opiru sušenom cvijeću na vjenčanjima, no Felisa ukazuje na to kako je ono, osim što ostavlja romantičan dojam, rezultat puno više truda i pomnog planiranja aranžmana za vjenčanje. Stoga, osim što će zvijezda cvijeća ovog ljeta na vjenčanjima postati upravo sadarka, moguće je da ćemo viđati i sve više romantičnih aranžmana različitog sušenog cvijeća.

Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 17:36