TOP 5 ZELENIH PROIZVODA REDAKCIJE

Detalji za dom koji će pronaći mjesto na listi želja svakog ljubitelja biljaka

 

Od novina preko tegli, zidnih vaza i stolića pa sve do svjetskih zelenih čuda prirode. To je, naime, sve na našoj, doduše ne tako više tajnoj listi žudnja za ovaj mjesec. Inspirirajte se!

1. Zasadi novine i narast će cvijeće? Japan oduševljava!

Kako od novina može nastati cvijeće, naučili smo na primjeru iz Japana. Naime, jedan od njihovih najčitanijih dnevnih listova Mainichi izumio je novine koje su u potpunosti ekološke. Drugim riječima, ako ih zasadite, procvjetat će! Riječ je o novinama napravljenim od recikliranog papira koji sadrži sjemenke biljaka, a koje nakon čitanja možete jednostavno zasaditi. - Tako se na kreativan način povećava količina zelenila u kućama i gradovima, održava ravnoteža u prirodi i smanjuje količina otpada koji završi na odlagalištu - poručuju u ovim novinama.

To nije prva ekološka inicijativa koju je pokrenuo ovaj japanski dnevni list. Njihova posvećenost zaštiti okoline već je dobro poznata zahvaljujući brojnim tekstovima o biljkama i hortikulturi, ali i kampanji za donaciju vode predjelima pogođenim sušom. Ove ekološke novine postigle su veliki uspjeh među čitateljima, a brojne škole u Japanu odlučile su da na ovom pozitivnom primjeru nauče učenike o važnosti čitanja i poštovanju prema prirodi. Više: https://mainichi.jp/english/

2. Tegla zbog koje se morate držati svojih obećanja

Student prestižnog Royal College of Art u Londonu osmislio je vazu naziva Phabit koja će hraniti tj. neće hraniti vaše biljke, sve ovisi o tome koliko ćete se sami pridržavati zdravih životnih navika. Jen-Hsien Chiu kaže kako je inspiraciju pronašao u svojoj okolini i prijateljima koji, primjerice, svaku Novu godinu sami sebi obećaju da će se ponašati na ovaj ili onaj način, a već nakon nekoliko dana zaborave obećanja. Zbog toga njegov lončić za cvijeće "prisiljava" vlasnika na dosljedno ponašanje prema biljkama. Tako prije nego što uopće postavite biljku i vazu na određeno mjesto trebat ćete odgovoriti na nekoliko pitanja koja se nalaze u pripadajućoj aplikaciji.

Ona će vas potom svrstati u jedan od tri tipa ličnosti, ovisno o vašim odgovorima. Na taj će način dobiti informacije o tome što vas motivira i što vas koči pri održavanju svoje riječi i zdravijih životnih navika. Nakon toga život biljke će ovisiti samo o vašem ponašanju. Budete li se pridržavali svoje riječi, biljka će primati svjetlost i vodu, a ako ne, uvenuti će. Lončić ima jednostavan dizajn pa pristaje svim prostorima, bez obzira na stil uređenja. Više: www.ggchiu.com

3. Stolić u čijem središtu rastu biljke

Super stolić u čijem središtu rastu biljke dizajnirao je Maxim Shcherbakov iz Rusije, a simbolično ga je nazvao "Sputnik-5" po sovjetskom satelitu "Korabl Sputnik 2" (na Zapadu poznatom kao Sputnik 5) koji je prvi omogućio da bića odu u svemir i vrate se na Zemlju. Glavna posebnost stola jest to da su biljke zasađene u piramidalnom segmentu koji se nalazi ispod ploče i rastu kroz četvrtastu rupu na središtu stola. Stol se sastoji od niza komponenata, počevši od bijelog metalnog okvira u obliku trapezoidne kocke iznutra.

Hrastova ploča koja se nalazi na trapezoidu pruža potporu mramornim loncima koji nastavljaju linije unutarnjeg dijela okvira. Sljedeći mramorni element s rupom u sredini nalazi se na vrhu lonaca i čini stol, a malena metalna piramida pokriva rupu na ploči. Piramida je dizajnirana za zaštitu biljke od drugih predmeta na stolu, kao što su šalice ili knjige. Više informacija na www.plan-s23.com.

4. Zidne vaze kao umjetnička djela

Želite u svoj dom unijeti malo zelenila, ali uobičajeni, već sto puta viđeni načini dosadni su vam i neprihvatljivi? Možda imamo rješenje. Predstavljamo vam skulpturalne zidne vaze španjolskog brenda WoodaHomea koje su zapravo prava mala umjetnička djela koja bi mnogi poželjeli u svojem domu. Svaki komad je napravljen od topole u obliku šesterokuta, a staklena epruveta za cvijeće osigurana je magnetom, što omogućuje jednostavnu promjenu biljaka. Vaze su ukrašene različitim grafičkim ilustracijama i mat akrilnim bojama i na taj način omogućuju cvijetu da bude glavna atrakcija na zidu. Više na www.etsy.com.

5. Najfascinantniji primjer organske arhitekture na svijetu

Zelena katedrala (Cattedrale Vegetale) je, bez sumnje, jedno od najsjajnijih djela organske arhitekture na svijetu. Smještena u podnožju Arere, na periferiji Bergama, na sjeveru Italije, ova živa skulptura - remek-djelo umjetnika Giuliana Maurija predstavlja savršen sklad prirode i arhitekture. Temelje katedrale Mauri je položio krajem 2001. godine, napravivši okvire od drvenih stabala, koji ujedno predstavljaju njezine noseće stubove. Katedralu podupiru 42 stupa, koji formiraju baziliku s pet prolaza.

S vremenom će ti okviri istruliti i biti zamijenjeni drvećem koje je zasađeno unutar njih. Kako ono bude raslo, njihove grane će se međusobno prožimati i kreirati prirodne svodove nalik onim na gotičkim katedralama. Zelena katedrala zauzima površinu od 650 četvornih metara, a za njezinu konstrukciju Mauriju su bili potrebni mjeseci mukotrpnog rada. Upotrijebio je smreku i kesten te ih okružio granama lješnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:29