EKSTERIJER U INTERIJERU

Eksplozija boja, drveća i cvijeća u interijeru mlade blogerice

Talentirana Kolumbijka izlaže radove u galerijama New Yorka i Barcelone, a ima ugovore s kampanijama poput Coca-Cole i Sonyja. Izrađuje baš sve, od zidnih tapeta do planera, a vječna inspiracija su joj drveće i cvijeće

Život, radost, snovi, čarolija, samo su neke od riječi koje vam prolaze glavom dok promatrate umjetnost Kolumbijke Cataline Estrade. Rođena u ruralnom dijelu Kolumbije, miljama daleko od najbližeg grada, Catalina je prešla zavidan put uspjeha. Danas je poznata diljem svijeta, počevši od galerija New Yorka i Barcelone pa do ugovora s najvećim svjetskim kompanijama poput Coca-Cole i Sonyja.

OSVJEŽENJE U SPAVAĆOJ SOBI

Ilustracije s potpisom Cataline Estrade nalaze se i na posteljini koja će osvježiti i najmonotoniju spavaću sobu

Foto: Instagram/Catalina Estrada

Nakon što je završila studij grafičkog dizajna na lokalnom sveučilištu Universidad Pontifica Bolivariana, nekoliko godina radi kao grafička dizajnerica, ali vrlo brzo odlučuje napraviti veliku promjenu u životu i odustati od svega te se preseliti u Pariz. Ondje nakon nekog vremena ponovno otkriva svoju ljubav prema slikanju, ali bez opterećenja i samo za svoj užitak. Potaknuta tim nagonom seli se u Barcelonu, no shvaća da će teško preživjeti od svojih slika pa se vraća grafičkom dizajnu.

U njezinim radovima vidljiv je utjecaj japanske umjetnosti, folklora Južne Amerike i genijalne prirode kojoj se, ističe, neizmjerno divi

Njezini radovi nailaze na plodno tlo u Barceloni, a i ona sama jednom prilikom napominje kako se tu dogodila eksplozija boja i kako su joj ti radovi omogućili da spoji ilustracije s grafičkim dizajnom. Budući da je cijela Estradina priča pomalo neobična, tako najzanimljiviji moment leži baš ondje gdje ga ne biste očekivali.

Foto: Instagram/Catalina Estrada

Boraveći u Barceloni Catalina se u jednom trenutku počinje baviti dobrotvornim radom razvijajući ilustracije i grafički dizajn za razglednice koje su se prodavale za humanitarne projekte vezane uz Kolumbiju - od brige za stvaranje boljih prilika za život kolumbijske djece do zaštite oboljelih od AIDS-a. Catalina otkriva kako je to bio najveći korak za nju. Korak u kojem je otkrila vlastiti grafički jezik. Uskoro je te razglednice počela slati na različite časopise i stvari su se ubrzo počele mijenjati. Počinju stizati narudžbe iz svih dijelova svijeta i dolazi do velikog proširenja palete radova.

- Nedostaje mi drveće i cvijeće - ističe Catalina u jednom intervjuu. Tom jednostavnom rečenicom Estrada opisuje svoj višegodišnji rad. Iako je jednostavnost daleko od onoga što njezina umjetnost prikazuje. Jedna od bitnih stvari koja je svakako utjecala na Catalinu jest činjenica da je njezin otac radio za japanske tvrtke gotovo cijeli život.

Foto: Instagram/Catalina Estrada

Svakako je vidljiv taj utjecaj japanske umjetnosti, kao i kolumbijskog folklora, ali Estrada sama nekoliko puta ističe da je priroda njezin broj jedan i da iz toga crpi najveću inspiraciju. U opisu Catalininih radova još ćete naići na niz takozvanih utjecaja, inspiracija ili poticaja, ali očigledno je da Estradina inspiracija počiva na nekom skrivenom svijetu koji je poznat samo njoj.

Ljepota i raskoš flore i faune viđene njezinim očima donose novu viziju ukroćene prirode koja je s druge strane potpuno slobodna i jedinstvena. Njezini radovi zrače optimizmom i eksplozijom boja koje zarobljavaju sva osjetila. Sposobnost da vas svojom umjetnošću vrati u neki davni svijet djetinjstva i snovitih basni gdje je sve moguće najveća je snaga Estradine umjetnosti.

Foto: Instagram/Catalina Estrada

- Mislim da je jako važno da ljudima doista pokažete svoje ideje, ne da im samo govorite o njima, nego da im dopustite da ih oni sami vide - jednom je prilikom istaknula Catalina nešto, a moglo bi se reći da je to proglas njezine umjetnosti. Sasvim je očito kada se susretnete s njezinim radovima da vam ona priča svoju priču kroz svoj dizajn, kroz svaku liniju, kroz svaki detalj i izbor boje.

Foto: Instagram/Catalina Estrada

Catalinin rad danas obuhvaća izrazito široko područje koje je zapravo jako teško ograničiti, počevši od umjetničkih razglednica do zidnih tapeta, odjevnih predmeta, nakita, posteljine, ambalaža za parfeme, pa čak i dnevni planer s mislima poznatog pisca Paula Coelha. U Estradin svijet možete zaviriti putem njezina Instagram profila gdje s tisućama svojih pratitelja jako rado dijeli svoje uratke, a i na njezinoj web stranici možete dobiti detaljnije informacije o svemu. Mi vam preporučujemo da to ne propustite, vjerujemo da nećete požaliti.

Foto: Instagram/Catalina Estrada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:07