ALTERNATIVNE VIJESTI

Europska unija upravo glasala za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu do 2021. godine

 CROPIX
 

Europski parlament izglasao potpunu zabranu plastike za jednokratnu uporabu, izvijestio je BBC.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu uključuju sve što se, kako i samo ime govori, upotrebljava samo jednom i potom baca. Neki od ovih proizvoda mogu se reciklirati, no rijetko se recikliraju pa završe u našim morima, oceanima i na odlagalištima. Jednokratna plastika uključuje predmete kao što su: slamke, vrećice, vreće za smeće, plastično posuđe i pribor za jelo... Riječ je o predmetima kojima treba nekoliko stotina godina da propadnu u oceanima i morima, a što je još gore, drastično se miješaju u morski život. 70% cjelokupnog morskog otpada sastoji se od plastike za jednokratnu upotrebu, navodi Europska komisija.

Split, 280712.
Splitska plaza Bacvice sinoc je bila popriste Ônajmokrijeg beach partyjaÕ koji je trajao do cetiri sata ujutro kada su partijaneri napustili plazu.
Nakon njih, na plazu su  dosle radnice koje su do 9 sati imale pune ruke posla da popularno splitsko kupaliste ociste od gomile smeca.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
CROPIX

Nakon javnog istupanja i podizanja svijesti o tom pitanju - što znači da trebamo djelovati brzo, održano je glasanje u Europskom parlamentu i ogromna većina zalagala se za zabranu, 571 glas za, 53 protiv i 34 suzdržana provoditi ovu zabranu do 2021. godine.

Split, 220613.
Clanovi pomorsko sportske ribolovna udruge
CROPIX

Jedan zastupnik Europskog parlamenta rekao je da ako se ništa ne poduzme, "do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe".

Split, 210412 
Danas je odrzana akcija ciscenja podmorja
CROPIX

Uz zabranu za jednokratnu plastiku do 2021. godine, upotreba plastike za koju trenutno ne postoje alternative, poput ambalaže za hranu, također će se treba smanjiti za 25 posto do 2025. te 90 posto spremnika za piće također se trebaju prikupiti i reciklirati do 2025. godine.

Split, 210412 
Danas je odrzana akcija ciscenja podmorja
CROPIX

"Usvojili smo najambiciozniji zakon protiv plastike za jednokratnu upotrebu", izjavio je zastupnik Europskog parlamenta Frédérique Ries, koji stoji iza prijedloga zakona, te dodao kako je ova odluka bila nužna kako bi se zaštitio morski okoliš i smanjili troškovi štete koja se pripisuju plastičnom zagađenju u Europi, a koji se procjenjuju na 22 milijarde eura do 2030.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:56