Od vrtlarenja do dizajna

Evo kako sve možete unijeti dašak prirode u svoj dom!

Deset načina kako uključiti prirodu u uređenje dom

Neovisno o dobu godine, zelenilo biljaka uvijek nas oduševi, osvježi i opusti pa ne iznenađuje da rado uključujemo elemente prirode na različite načine u naš životni prostor kako bismo svaki dan mogli uživati u njihovoj ljepoti. Uzgajanje biljaka nezaobilazna je metoda uvođenja zelenila u naše živote, ali nije jedina! Evo kako sve možete unijeti dašak prirode u svoj dom!


Stvorite svoju urbanu džunglu

Počnite uređivati svoj dom prekrasnim biljkama kao što su penjačice, sukulenti i slične sobne biljke pa kada vidite uspijevaju li vam i odgovaraju li im uvjeti u vašem domu, polako dodajte drugo cvijeće i zelenilo kako bi vaš interijer oživio.

Uključite komadiće prirode u svoje uređenje

Prirodu u svoj dom možete unijeti pomoću sitnica koje pronađete u šetnji pa će tako na vašem stoliću, polici ili kuhinji izvrsno izgledati školjke i kamenje s plaže, drvene grane različitih veličina koje možete staviti u vaze, biljke, češeri i slično kojima možete stvoriti ukrasni aranžman i šarmantne prizore u domu.


Pustite što više prirodne svjetlosti u svoj dom

Sunčeva svjetlost svaku će prostoriju oživjeti i unijet će svježinu u vaš dom. Uložite u prozirnije zavjese kako biste propustili što više svjetlosti u unutrašnjost, a odmah ćete bolje vidjeti svoj prostor i uočiti koje vam stvari ne odgovaraju i trebali biste ih zamijeniti te kutke kojima treba posvetiti malo pažnje.


Oslobodite svoj pogled kroz prozor

Ako živite u kući s dvorištem ili vaš stan gleda na park između zgrada, omogućite si uživanje u pogledu na zelenilo koje okružuje vaš dom. Održavajte svoje dvorište kako bi uvijek bilo divan prizor.


Ukrasite svoj dom povrćem i voćem

U interijerima se sve češće mogu uočiti detalji poput svježeg voća i povrća u ulozi dekora, a plodovi poput limuna, šipka i jabuka, orašasto voće i začinsko bilje kao što su ružmarin i menta odlične su opcije za dekoriranje.


Koristite boje nadahnute prirodom

Sve nijanse zelene, plave, žute i bijele povezujemo s prirodom i predstavljaju izvrstan izbor za uređenje doma. Zelena predstavlja vegetaciju i zemlju, plava nebo i vodu, žuta unosi osjećaj vedrine i podsjeća na sunce i svježe cvijeće... Provucite jednu od tih boja kroz cijeli prostor pomoću detalja, a neutralne boje poput boje pijeska i bijele koristite kao osnovu svog uređenja.


Podove prekrijte prirodnim materijalima

Umjesto umjetnih podnih obloga, gdje god možete, pod prekrijte materijalima poput bambusa, pluta i drva koji će vam se dugoročno više isplatiti, a stvorit će osjećaj ugodnog, toplog i prirodnog prostora.


Koristite prirodne materijali i teksture prilikom namještanja svog prostora

Juta, konoplja, pleteno šiblje i ratan kvalitetni su materijali kojima možete u svoj interijer unijeti dašak prirode. Odaberite od njih izrađen namještaj, uredite svoj dom tepihom s izražajnom teksturom, koristite košare za odlaganje stvari i poigrajte se detaljima.


Svježe cvijeće za stiliziranje doma

Lijepih boja i ugodnog mirisa, svježe cvijeće u vazi u trenu će uljepšati vaš dom, a možete ga postaviti doslovce u svaku prostoriju. Kombinirajte neočekivane vrste, redovito mijenjajte vodu kako bi što dulje ostalo u odličnom stanju i uživajte!


Umjetnine s motivima prirode

Ako iz nekog razloga u svoje uređenje ne možete uključiti stvarne komadiće prirode, učinite to pomoću umjetnosti! U posljednje vrijeme posebno su popularne slike i fotografije biljaka kao što su kaktusi i agave, a pogled na prekrasnu fotografiju oceana opuštat će vas iz dana u dan.








Izvor: Decoholic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:19