Pitali ste...

Ficus lyrate oduševio me retro izgledom. Što treba znati o njezi?

 

ODGOVARA
Marina Francuz Gaćina, Studio Botanike

Obožavam retro biljke u svom modernom, minimalistički uređenom domu. Čini mi se to kao idealan spoj starog i novog. U posljednje vrijeme sve više razmišljam o kupnji Ficus lyrate, koji me svojim retro izgledom oduševljava. No, ne znam ništa o njemu. Možete li mi ukratko napisati koje su mu glavne karakteristike (kako ga njegovati, na što posebno obratiti pozornost...)?

Inja M., Slavonski Brod

Ficus lyrata, koji se vratio iz 70-ih, postao je nezaobilazan trend u uređenju interijera, ali i sastavni dio vizuala mnogih modnih kampanja, filmova i serija. Stoga mi je jasno zašto ste baš ovu biljku zamijetili i poželjeli imati. Ovo je biljka “sa stavom”, koja mijenja izgled i atmosferu svakog prostora, a savršen odnos volumena krošnje i praznine debla, strukturiranosti i svojevrsne hirovitosti daju joj odlike skulpture u prostoru. Smatra se zahtjevnom za održavanje, ali ako joj se osiguraju adekvatni uvjeti (puno direktne svjetlosti i redovito zalijevanje), nije. Ako ovu vrstu fikusa ne možete smjestiti neposredno uz prozor, gdje direktne sunčeve zrake dopiru do svih njezinih dijelova, predlažemo da odaberete za svoj dom ili poslovni prostor neku drugu biljku.

Ficus lyrata zimzeleno je drvo iz porodice Moracea poznato kao Lirasti fikus ili Fiddle leaf fig. Iz vertikalnih, malo razgranatih stabljika izrastaju veliki, tamnozeleni listovi, kožaste strukture, izražene nervature i valovitog ruba koji mogu dosegnuti i dužinu od 40 cm. Ako se uzgaja kao sobna biljka, izostaje plod. Puno direktne svjetlosti i vlažna, dobro drenirana zemlja najbolje oponašaju uvjete prirodnog staništa.

Lirasti fikus ne podnosi propuh i presuh zrak, stoga je listove potrebno orošavati tijekom cijele godine ili ih prebrisati vlažnom, mekom krpom. Ne preporučujem sredstva za sjaj listova jer ona začepljuju pore, što nikako nije zdravo. Biljku treba zalijevati u prosjeku jedanput tjedno, pogotovo kada se gornji sloj zemlje isuši, no i izgled opuštenih listova bit će vam jako dobar pokazatelj velike potrebe ove biljke za vodom. U razdoblju od proljeća do kasne jeseni biljku je potrebno dohranjivati tekućim gnojivom za lisne sobne biljke.

Foto: Shutterstock, Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 04:01