LJUDI, FLORA I PROSTOR

Floralni nakt Tine Divić

Metal kao inspiracija, a vrtlarenje kao hobi.

Tina Divić iz brenda Rin Tin Tina bavi se dizajnom i izradom unikatnog nakita te grafičkim dizajnom, slika, fotografira, ilustrira, šije…

Tina Divić iz brenda Rin Tin Tina rođena je Zagrepčanka, ali živi u malenom mjestu Krvavica između Baške Vode i Makarske. Kako je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn na smjeru dizajn metala, ne čudi da se upravo tamo "zarazila" izrađivanjem unikatnog nakita. Nakon studija na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu stekla je zvanje profesorice likovne kulture i povijesti umjetnosti. Tada se zaljubila u Dalmaciju i odabrala ovdje nastaviti svoj život.

- Radim kao nastavnica stručnih predmeta dizajnerskog smjera u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split na odjelu dizajna metala, a kreativnim radom se bavim oduvijek. Često nisam bila zadovoljna motivima nakita na tržištu i htjela sam izraditi nešto za sebe. Nakon nekoliko godina otvorila sam svoj atelier i nadam se da ću zauvijek kreativno raditi. Rin Tin Tina Atelier nalazi se u masliniku uz kuću u kojoj živim i moram priznati da je odlično imati svoj kutak - priča kreativna profesorica, a nas zanima što sve izrađuje.

Biljne motive počela sam izrađivati kad sam se preselila u kuću koja ima veliku okućnicu, maslinik i vrt i počela vrtlariti.

- Bavim se dizajnom i izradom unikatnog nakita, slikam na papiru i platnu u kombiniranoj tehnici, fotografiram, bavim se grafičkim dizajnom, ilustriram, šijem… Motivi su različiti, ali tema je uvijek ista, odnosi. Boja naspram linije, teksture, točke, plohe, površine i prostora ili obrnuto... Razni materijali sami otkrivaju svoje odnose pa ih tako i koristim - ističe Tina, a nas osobito zanima njezin nakit s motivima iz prirode.

- Biljne motive počela sam izrađivati kad sam se preselila u kuću koja ima veliku okućnicu, maslinik i vrt. Počela sam vrtlariti, a s obzirom na to da se nikad nisam brinula o ničemu većem od kaktusa u tegli, svijet vrtlarstva me obuzeo. Taj osjećaj da od malenog sjemena uspijete uzgojiti biljku koja vas daruje plodovima, cvijetom, mirisom, izgledom... Zanima me ekologija i obožavam jesti domaće uzgojeno. Vrlo brzo sam uronila u taj svijet, a on mi je podario inspiraciju i nove biljne motive. Upoznala sam mnoge foodieje, ljude koji se bave hranom, uzgajivače povrća i voća ili samo svakodnevne ljude kojima se sviđa moj nakit jer je to ono što oni svakodnevno žive - objašnjava umjetnica, ističući kako koristi različite materijale.

- Najviše koristim različite metale (bakar, mesing, aluminij, inoks, uskoro i srebro), ali i naplavine ili drvo koje kasnije oslikavam. Pokušavam i što više reciklirati, ponovno koristiti materijale koji su već proživjeli svoj život. Tehnike kojima se koristim su klasično zlatarske (piljenje, iskucavanje, turpijanje, poliranje), ali puno eksperimentiram, zapravo svaki novi komad nakita zahtijeva svla

davanje nove tehnike i novi proces rada. Ekologija mi je jako važna pa sam sretna što najviše radim s metalom koji se u potpunosti može reciklirati - naglašava Tina te dodaje kako voli misliti da se kroz njezine radove može osjetiti koliko je važno iskreno živjeti svoj život. - Voljeti svoj posao, voljeti to što izrađujete i dizajnirate... Ako se to sve i ne vidi na prvi pogled, nadam se da će vam se svidjeti jednostavnost svakodnevnih motiva koji se uzimaju zdravo za gotovo. Jagode, lubenice, tikvice, krastavci, irisi, tulipani, fikusi, kokoši, konji, psi, mačke, slonovi… svi se nalaze u mojim radovima - sa smiješkom zaključuje Tina Divić, a mi vas pozivamo da sve što radi pogledate na njezinu Facebooku i Instagramu pod nazivom rintintina.d ili joj se javite mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Marina Šola Zelić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:25