CVIJEĆE KOJE SE 'HRANI' KAVOM

Kako talog kave iskoristiti za brži rast i zaštitu biljaka

 Pixabay
Ako ga iskoristite kako treba, talog kave može biti odličan prirodni saveznik u uzgoju biljaka u vašem domu ili vrtu

Za zdravo sobno, ali i vanjsko cvijeće potrebne su dovoljne količine kalija, dušika te fosfora. Međutim, toga svega ima i u talogu kave. Da, dobro ste pročitali.

Sada više ne morate bacati stari talog kave, već ga slobodno možete iskoristiti u uzgoju dekorativnih biljaka te njime potaknuti njihov rast. Naime, sve što trebate napraviti jest nakupljeni talog lagano i temeljito 'prosipati' po zemlji vaših biljaka, bez obzira na to radi li se o sobnom cvijeću ili onim biljkama koje rastu u vrtu.

Ovo sigurno već znate - kava je oduvijek dobro gnojivo za određene biljke, pruža im dovoljne količine dušika koji im treba za rast te jednako tako kvalitetan razvoj. Ali to nije sve, talog kave zbog specifične arome i mirisa također odbija štetočine kao što su puževi, gliste i svi ostali nametnici koji često znaju napadati cvijeće i biljke.

Kada je riječ o korištenju taloga kave kod uzgoja biljaka, važno je napomenuti da samo određene biljke dobro reagiraju u kombinaciji s ovom namirnicom. To su prvenstveno azaleje, borovnice, hortenzije, rododendroni, ruže i ljiljani. Naime, talog kave može se koristiti za poticanje rasta samo određenih vrsta biljaka, a to su jedne od onih koje najbolje reagiraju u kombinaciji s kavom.

Foto: Pixabay

Mnogi vrtlari talog kave smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka, i to bez upotrebe štetnih kemikalija i pesticida. Stoga, u slučaju da i vi želite potaknuti rast cvijeća ili izbjeći pojavljivanje nametnika u vrtu, talog kave savršeno je rješenje za vas i vaše cvijeće! Isprobajte ovaj recept i javite nam rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:03