MADE IN GREEN

Herbadesign, vertikalni vrt po svačijoj mjeri

Metalni moduli za bilje koji mogu tvoriti impozantne okomite zelene oaze ili funkcionirati zasebno autorsko su djelo malog, ali poduzetnog tima, tate i sina, Maksa Udova i Tina Udovča iz Zagreba

Iza brenda Herbadesign koji, između ostalog, obuhvaća vertikalne vrtove i module za bilje, stoji obiteljsko poduzeće Herbafarm-Magnolija d.o.o. iz Zagreba. To je mali, ali poduzetni tim - tata i sin, Maks Udov i Tin Udovč.

- Bavimo se dizajniranjem inovativnih proizvoda u hortikulturi, kao i izvođenjem radova te montažama tih proizvoda. Uz navedeno, bavimo se hortikulturom u tradicionalnom smislu - nudimo kompletnu uslugu, od projektiranja vrta ili parka pa do same izvedbe i održavanja - objašnjavaju, a nas zanima kako je počela cijela priča s izradom vertikalnih vrtova.

- Ljudi vole prirodu i zelenilo te se dobro osjećaju u interijerima i eksterijerima gdje ga ima. Primijetili smo da starija populacija voli kontakt sa zemljom i prirodom tako što uređuje i održava zelenilo oko kuće, a mlađa želi kontakt s prirodom uz što manje obveza. Uočili smo da većina balkona i terasa u gradovima ne služi svojoj prvotnoj svrsi - odmoru i boravku - nego postaje spremište raznih nepotrebnih stvari. Upravo se iz tog saznanja rodila naša želja: da svaki balkon i terasa bude zelena oaza - ističu dodajući da na domaćem tržištu nisu našli adekvatnu ponudu, pa su u početku radili s proizvodima raznih stranih proizvođača.

- Upravo isprobavanjem i testiranjem tih gotovih sistema došli smo do ključne odluke u našem razvoju - moramo osmisliti vlastiti zeleni zid. Navedeni sustavi s kojima smo radili pokazali su svoje mane: dolaze iz drukčijih klimatskih zona, a kod nas bilje mora preživjeti ljetne vrućine koje se na vertikalama penju i do 70°C, a zimi padaju u minus uz ponekad obilne količine snijega ili leda koje su kod nas prisutne. Nadalje, uočili smo da ne zadovoljavaju uvjete izdržljivosti u našoj klimi i zalijevanje tvrdom (zagrebačkom) vodom - mikrokapaljke su se začepljivale. Njih smo zamijenili samoregulirajućim mikrokapaljkama prilagođenima tvrdoj vodi - tumače Maks i Tin.

Moduli su prikladni za unutarnju i vanjsku upotrebu, imaju indikator zalivenosti i termoizolaciju

Ovaj kreativni dvojac ističe kako je kod montaže zelenog zida ključno da je sustav modularan i to tako da su pojedini elementi što je manje moguće ovisni jedni o drugima.

- Svaki modul vertikalnog zelenog zida može se lako zamijeniti u slučaju oštećenja. Također, moduli su metalni pa ne postoji opasnost od širenja požara, kao što je to slučaj s plastičnima, termoizolirani su, što onemogućuje prekomjerno zagrijavanje supstrata na suncu ili smrzavanje na hladnoći - opisuju dodajući kako su kod razvoja proizvoda uočili da nije moguće u svaki prostor dovesti vodu i sprovesti odvodnju viška vode.

- Tako su nastali pojedinačni moduli koje imamo u obliku heksagona, oktogona i trokuta, koji se vrlo lako montiraju na zid te se zalijevaju ručno. Brigu oko zalijevanja umanjili smo tako da svaki modul ima indikator zalivenosti koji nam pokazuje kada biljku treba zaliti. Ti zidni cvjetni moduli mogu se postavljati pojedinačno ili se slagati u kompozicije različitih oblika - kažu Maks i Tin.

Pitamo dvojac čime se moduli mogu posaditi i kakva im je trajnost.

- Izbor bilja prvenstveno ovisi o želji investitora, ali i o mikroklimatskim uvjetima lokacije. Svi moduli i zeleni zidovi mogu se montirati u vanjski ili unutrašnji prostor. Konstrukcija zelenog zida i zidni cvjetni moduli traju oko 10 godina ovisno o izloženosti atmosferilijama, samo je bilje potrebno s vremena na vrijeme nadopuniti, zamijeniti ili osvježiti.

Slike od stabilizirane mahovine također imaju trajnost od oko 10 godina, ali ne smiju biti postavljene na direktno sunčevo svjetlo - ističu.

Što se tiče održavanja, ono je minimalno, kao i kod sobnog bilja u teglama.

- Orezivanje preraslih listova, prignojavanje jednom godišnje, provjera protočnosti mikrokapaljki s vremena na vrijeme te svakih šest mjeseci zamjena baterija u programatoru za navodnjavanje - navode.

Osim vertikalnih zelenih zidova i zidnih cvjetnih modula, rade i cvjetna ogledala, zelene slike od mahovine i lišaja, slike od živih sukulenata te vrtne rubnjake ili graničnike.

Svi proizvodi mogu se vidjeti u vrtnom centu Flora na Žitnjaku u Zagrebu, te na Facebooku i Instagramu: @herbadesign.

Maksu i Tinu javite se i na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 091/5656-758.

Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 12:24