ŠTEDLJIVA I PAMETNA

Impresivna rezidencija s travnjakom na krovu

Stroga geometrijska rezidencija suočena sa sinusnim zidom od opeke i  impozantnom zelenom površinom krova

Studio mk27, poznat je po radikalnim eksperimentima horizontalnosti, a najnoviji projekt kuća naziva Casa Plana u Porto Felizu u São Paolu nije bio iznimka. Štoviše, arhitekti su otišli i korak dalje, i predstavili novi element. Riječ je o krivulji, samostojećem perforiranom zidu od opeke na istočnoj fasadi.

Kuća se nalazi na najvišoj točci parcele, a perimetar je definiran betonskim pravokutnim pločama krova. Ovaj element oponaša zelenu površinu travnjaka, a povećava toplinsku udobnost. Geometrija pete fasade, kako ju definira arhitekt Marcio Kogan, provodi se pomoću solarnih panela i krovnih prozora; bazen je sam po sebi druga pravokutna površina, geometrijski element koji popunjava sastav otiska.

Zračne fotografije projekta pokazuju vegetaciju, krovne prozore i solarne ploče koje pokrivaju krov.

- Kuća Plana radikalna je vježba u horizontalnosti, to je aspekt koji se obično istražuje u većini projekata našeg studija - izjavio je Kogan.

Propusni filtar ciglenog zida izravno se suočava s istočnim uzvisinama zgrade, prihvaćajući i zaokrećući kartezijski prostor sa svojim konkavnim i konveksnim oblicima.

- Ova vrsta umetanja na parcelu zahtijevala je pažnju i skrb kod projektiranja krovne ploče, koja je peta fasada zgrade - rekao je arhitekt Marcio Kogan iz Studija mk 27 za poznati portal Dezeen.

Sama građevina ima više od 1000 četvornih metara, a sve fotografije ovog nevjerojatnog zdanja pogledajte u nastavku članka.

Više na: www.studiomk27.com.br

Foto: Fernando Guerra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:02