JEDNOSTAVNI SAVJETI ZA UZGOJ

IZBORA JE MNOGO! Saznajte što sve možete posaditi u posudama

Odlučili ste da ćete postati pravi vrtlar i svaki mjesec učiti te biti sve bolji u poznavanju biljaka i zemlje? Dopustite da vas pomognemo u tome. Imate li pitanja za naše suradnike? Pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PITANJE: Imam jedno važno pitanje. Što sve mogu posaditi u posudi? Uspješno. Damira, Karlovac

ODGOVARA
Andreja Čoh, Urbana vrtlarka

U posudama je moguće uzgajati sve, od mrkve do vinove loze. Trik je u dobrom početku, korištenju kvalitetne zemlje i odabiru dovoljno velike posude u kojoj će korijen biljke imati dovoljno mjesta da se razvije. Ako je posuda premala, to će se zasigurno odraziti na količinu i veličinu plodova, a u najgorem slučaju biljka će zakržljati ili uvenuti. No, bez obzira na veličinu posude, neke jestive biljke jednostavno će uvijek bolje uspijevati u vrtu na tlu nego na balkonskoj gredici. To su biljke poput krumpira, artičoke, kukuruza i prokulica koje zahtijevaju puno prostora i daju bolje prinose kada rastu u tlu. Zato rajčica, paprika, krastavac, salata ili začinsko bilje savršeno uspijevaju u posudama, pa čak i ako vrtlarsko iskustvo i znanje kreće 'od nule'.

Pri odabiru zemlje uvijek treba imati na umu da je ono što je dobro u vrtu, u posudama katastrofa. Takva zemlja s vremenom će se pretvoriti u tvrdu grudu u kojoj se neće moći razviti korijen niti zadržati voda, a biljka će propasti. Uvijek treba izabrati zemlju za lončanice, koja je prozračna, dobro zadržava vlagu i nutritivno je bogata, što je bitno za plodovito povrće kao što su tikvice, rajčice, paprika i patlidžan.

Pri odabiru jestivih biljaka koje ćemo uzgajati treba misliti na dvije stvari: prostor koji biljka zauzima iznad i ispod zemlje te koliko je nutritivno zahtjevna. To je važno posebice kada je u posudi više od jedne jestive biljke kako ne bi došlo do otimanja za prostor i hranu, zbog čega svi naposljetku izvuku kraći kraj. Rajčica, primjerice, voli puno prostora i hranjivih tvari, pa su joj idealni suputnici bosiljak ili salata, brzorastuće biljke plitkog korijena.

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:17